TAKAISIN

Tomaatin kypsyminen - ja kypsyttäminen

Päivitetty: 27.5.2020

Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia:
​​​​​​​Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?

Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?
Punaposki

Vastaus kysymykseen:

Raakoja tomaattejaRaakoja tomaatteja
Kaikki tomaatit eivät tosiaan ehdi millään punertua ulkona, joten leikkaa ne pienen varren kera irti ja jälkikypsytä ne sisällä. Kotona kypsyvät myös hieman raakoina ostetut tomaatit.

Kypsymisen aiheuttaa kaasumainen kasvihormoni, eteeni, jota vapautuu kypsyvistä tomaateista - ja muistakin hedelmistä. Suuret määrät raakileita on hyvä kypsyttää hitaasti 15–16 asteen lämmössä. Nopeinta kypsyminen on kuitenkin huoneenlämmössä. Peitä tomaatit silloin kevyesti vaikkapa sanomalehdellä, joka suojaa nahistumiselta ja estää eteenin karkaamista.

VINKKI: Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla omenan tomaattien seuraan. Myös omenat erittävät kypsyessään etyleeniä!

Kypsymiseen ei tarvita valoa eikä kasvustoa

Turun yliopiston kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti Esa Tyystjärven mukaan raaka tomaatti pärjää hyvin omillaankin (haastattelu yle.fi 8/2013).

Se on saanut tomaattikasvilta fotosynteesituotteita, jotka ovat kerääntyneet tomaattiin. Kypsyminen on ainoastaan fotosynteesituotteiden muuttumista toisenlaiseen muotoon. Siinä ei tarvita edes valosignaaleja, Tyystjärvi selventää.


Tomaatti kypsyy siis mainiosti myös irrallaan emokasvista - ja vaikka pimeässä keittiökaapin nurkassa!

Lue lisää!

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...
Herkullisen punaisia tomaattejaHerkullisen punaisia tomaatteja