• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatin kypsyminen - ja kypsyttäminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.05.2020
201910_60664.jpg

Raakoja tomaatteja

Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia: Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?

Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?
Punaposki

Vastaus kysymykseen:

Kaikki tomaatit eivät tosiaan ehdi millään punertua ulkona, joten leikkaa ne pienen varren kera irti ja jälkikypsytä ne sisällä. Kotona kypsyvät myös hieman raakoina ostetut tomaatit.

Kypsymisen aiheuttaa kaasumainen kasvihormoni, eteeni, jota vapautuu kypsyvistä tomaateista - ja muistakin hedelmistä. Suuret määrät raakileita on hyvä kypsyttää hitaasti 15–16 asteen lämmössä. Nopeinta kypsyminen on kuitenkin huoneenlämmössä. Peitä tomaatit silloin kevyesti vaikkapa sanomalehdellä, joka suojaa nahistumiselta ja estää eteenin karkaamista.

VINKKI: Kypsymistä voi nopeuttaa laittamalla omenan tomaattien seuraan. Myös omenat erittävät kypsyessään etyleeniä!

Kypsymiseen ei tarvita valoa eikä kasvustoa

Turun yliopiston kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti Esa Tyystjärven mukaan raaka tomaatti pärjää hyvin omillaankin (haastattelu yle.fi 8/2013).

Se on saanut tomaattikasvilta fotosynteesituotteita, jotka ovat kerääntyneet tomaattiin. Kypsyminen on ainoastaan fotosynteesituotteiden muuttumista toisenlaiseen muotoon. Siinä ei tarvita edes valosignaaleja, Tyystjärvi selventää.

Tomaatti kypsyy siis mainiosti myös irrallaan emokasvista - ja vaikka pimeässä keittiökaapin nurkassa!

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...

Ohje

Ohje

Lue lisää!

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...

Herkullisen punaisia tomaatteja
Herkullisen punaisia tomaatteja
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202211_80251.jpg
Mihin käyttää kriikunoita? Asiantuntija vastaa
Kriikunoita tulee meille tänä vuonna paljon. Olemme miettineet, mihin niitä voisi hyödyntää, koska esimerkiksi hillo tuntuu olevan paljon luumuhilloa happamampaa tai kitkerämpää. Myöskin olemme tehneet kriikunalikööriä, mutta maksa ei kestä näin suurta satoa. Vinkkejä tai ehdotuksia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton