TAKAISIN

Saintpaulia eli paavalinkukka

Päivitetty: 18.5.2022

Saintpaulia eli paavalinkukka (Saintpaulia ionantha) on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Saintpaulia -lajikkeita on runsaasti ja ne voidaan jaotella niiden ominaisuuksien mukaan.

Paavalinkukan tuuhean lehtiruusukkeen vihreät lehdet ovat pitkäruotiset, nukkaiset sekä kiiltävät ja niiden alapinta voi olla joko vaalea tai tumman purppurainen. Lajikkeiden kukkien väri- ja muotorunsaus on valtava; valko-, puna,- sini- ja violettikukkaisia, kirjavia, kerrannaisia ja ripsureunaisia, iso- ja pienikukkaisia.

santpaulia-1600x900
Paavalinkukka on kotoisin Itä-Afrikasta, jossa se kasvaa sademetsien aluskasvina. Niillä seuduilla vuotuinen sademäärä on runsas (1500–2000 mm) ja kylmimpien kuukausien keskilämpötila on 18 astetta. Kasvin luonnonvarainen kasvupaikka kertoo kasvin olosuhdevaatimuksista, jotka ovat lämpö, kosteahko ilma ja osittainen varjo.

Näihin toiveisiin vastaamalla saamme "santtumme" viihtymään vuodesta toiseen ja ilahduttamaan meitä runsaalla kukinnalla.

Näin saat paavalinkukan viihtymään

Paavalinkukka viihtyy onneksi mainiosti kotiolosuhteissa ja se on helppo saada kukkimaan jopa useamman kerran vuodessa. Kasvi menestyy normaalissa, jopa tavallista korkeammassa huoneenlämmössä ja sen valontarve on niin vaatimaton, että sen voi saada menestymään jopa pohjoisikkunalla. Suoraa auringon paahdetta se ei kestä.

Paavalinkukka vaatii tasaisen, mutta varovaisen kastelun. Lehdille jäävät vesipisarat aiheuttavat rumia laikkuja, joten kastelu kannattaa tehdä aluslautasen kautta. Vettä ei myöskään saa jättää pitkäksi aikaa lautaselle sillä kasvin juuret vaurioituvat helposti liiasta märkyydestä. seisomaan. Kymmenisen minuuttia riittää yleensä mullan kostumisee.

Lannoitetta on hyvä antaa noin joka neljännellä kastelukerralla. Kuihtuneet kukat ja kukinnot sekä kellastuneet lehdet kannattaa poistaa sitä mukaa kuin niitä ilmestyy. Paavalinkukkaa voi helposti lisätä itse lehtipistokkaista joko vesilasissa tai ruukussa juurrutamalla. Laita ruukkuun yksi lehti siten, että lehtilavan tyvi jää juuri ja juuri multapinnan peittoon.

Tiesitkö? Hyväksi koettu keino piristää paavalinkukkia on laittaa ne lautaselle, jossa on muutama sentti noin 60 asteista kuumaa vettä. Kuuma vesi saa imeytyä ruukkuun vain pohjan kautta, älä kastele sillä päältä päin!

Santpaulian monistaminen on helppoa.Santpaulian monistaminen on helppoa.

Faktaa paavalinkukasta:

Paavalinkukka, sainpaulia (Saintpaulia ionantha)
Kasvityyppi: Kukkiva kasvi, sisäkasvi, huonekasvi
Koko: mini (lehtiruusuke alle 10 cm), normaali (lehtiruusuke 10-40 cm) tai suuri (lehtiruusuke yli 40 cm).
Valon tarve: Varjo tai hajavalo. Suora auringonvalo saa lehdet kellastumaan.
Alin lämpötila: 10 ℃ Huom. Kylmä on pahaksi paavalinkukalle. Etenkin talvella kannattaa varoa, etteivät kukat saa kylmää ikkunasta tuuletettaessa.
Kukinta-aika: Useamman kerran vuodessa keväästä syksyyn.
Kastelu: Kastele säännöllisesti aluslautasen kautta. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.
Lannoitus: Mietoa lannoitetta 1-2 x kk keväästä syksyyn. Vinkki: Käytä kukkiville kasveille tarkoitettua ravinnetta, jottei lehtien kasvu ole liian rehevää. Talvella ei lannoitustarvetta.
Lisääminen: Lehtipistokkaista.
Istutus: Uudelleenistutus vuosittain keväällä.

Lue lisää paavalinkukasta

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on vilkas Paavalikukka (Saintpaulia) -ketju.