TAKAISIN

Saintpaulia eli paavalinkukka

Julkaistu: 27.1.2018

(Saintpaulia ionantha)

Saintpaulia hurmaavan hehkuvassa värissäSaintpaulia hurmaavan hehkuvassa värissä
Saintpaulia eli paavalinkukka on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Saintpaulia -lajikkeita on monia ja ne eroavat toisistaan lähinnä kasvin koon sekä kukinnon värityksen osalta.

Saintpauliassa on lehtiruusukkeena kasvavat, isokokoiset ja paksut lehdet. Lehdet ovat tummanvihreät ja niissä on karvainen pinta. Saintpaulian kukat ovat samettisen tuntuiset ja väritykseltään valkoiset, siniset, purppurat, violetit - tai jopa kirjavat.
Saintpaulia on kotoisin Itä-Afrikasta, jossa se kasvaa sademetsien aluskasvina. Niillä seuduilla vuotuinen sademäärä on runsas (1500 - 2000 mm) ja kylmimpien kuukausien keskilämpötila on 18 astetta. Kasvin luonnonvarainen kasvupaikka kertoo kasvin olosuhdevaatimuksista, jotka ovat lämpö, kosteahko ilma ja osittainen varjo. Näihin toiveisiin vastaamalla saamme "santtumme" viihtymään vuodesta toiseen ja ilahduttamaan meitä runsaalla kukinnalla.
Saintpaulia viihtyy onneksi mainiosti kotiolosuhteissa ja se on helppo saada kukkimaan jopa useamman kerran vuodessa. Kasvi menestyy normaalissa, jopa tavallista korkeammassa huoneenlämmössä ja sen valontarve on niin vaatimaton, että sen voi saada menestymään jopa pohjoisikkunalla. Suoraa auringon paahdetta se ei edes siedä.

Saintpaulia vaatii tasaisen, mutta varovaisen kastelun. Lehdille jäävät vesipisarat aiheuttavat rumia laikkuja, joten kastelu on helpointa suorittaa aluslautaselle. Vettä ei kuitenkaan saa jättää pitkäksi aikaa seisomaan (kymmenisen minuuttia riittää yleensä mullan kostumiseen), sillä kasvin juuret vaurioituvat helposti liiasta märkyydestä. Lannoitetta on hyvä antaa noin joka neljännellä kastelukerralla. Ilmankosteutta voi kohottaa erillisillä vesiastioilla tai ilmatilan hienojakoisella sumuttelulla aamupäivän aikana. Saintpaulian voi saada kukkimaan useitakin kertoja vuodessa. Sitä voi helposti lisätä itse lehtipistokkaista.

Tiesitkö? Hyväksi koettu keino piristää saintpaulioita on laittaa ne lautaselle, jossa on muutama sentti noin 60 asteista kuumaa vettä. Kuuma vesi saa imeytyä ruukkuun vain pohjan kautta, älä kastele sillä päältä päin!

Ps. Puutarha.netin Keskustelupalstalla on vilkas Paavalikukka (Saintpaulia) -ketju!

Saintpaulia pähkinänkuoressa:

Saintpaulia, paavalinkukka (Saintpaulia ionantha)
Kasvityyppi: Kukkiva kasvi, sisäkasvi, huonekasvi

Valon tarve: Varjo tai hajavalo. Suora auringonvalo saa lehdet kellastumaan.
Alin lämpötila: 10 ℃ Huom. Kylmä on pahaksi paavalinkukalle. Etenkin talvella kannattaa varoa, ettei kukat saa kylmää ikkunasta tuuletettaessa.
Kukinta-aika: Useamman kerran vuodessa keväästä syksyyn.
Kastelu: Kastele säännöllisesti aluslautasen kautta. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.
Lannoitus: Mietoa lannoitetta 1-2 x kk keväästä syksyyn. Vinkki: Käytä kukkiville kukille tarkoitettua ravinnetta, jottei lehtien kasvu ole liian rehevää. Talvella ei lannoitustarvetta.
Lisääminen: Jakamalla aikaisin keväällä tai lehtipistokkaista kasvukauden aikana.
Istutus: Uudelleenistutus joka toinen kevät.
Saintpauliat eli rakkaat santutSaintpauliat eli rakkaat santut