TAKAISIN

Huone-esikko (Primula obconica)

Päivitetty: 30.1.2023

Esikot kuuluvat Primulaceae -heimoon eli esikkokasveihin. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. Primula-sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja.
 

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Huone-esikon suosion kasvua rajoitti pitkään kasvin lehdissä ja kukissa esiintynyt primiini -niminen aine, joka aiheutti monille ihmisille allergiaoireita. Jalostuksella primiinipitoisuutta on onnistuttu vähentämään, joten useimmat nykyisin viljellyssä olevat lajikkeet eivät sisällä lainkaan tai hyvin vähäisiä määriä primiiniä.

Kasvista on jalostettu lajikkeita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta punasävyiseeen ja oranssinkeltaiseen. Pitkäruotiset, isohkot lehdet kasvavat ruusukkeena. Vaikka huone-esikko on yleensä tilapäiskasvi, voi sen saada elämään pitkälle kesään ja kukkimaan jatkuvasti.

Huone-esikon hoito

Esikot viihtyvät parhaiten valoisassa ja hieman viileässä paikassa, esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunalla. Suoraa paahdetta ne eivät kuitenkaan kestä ja korkeissa lämpötiloissa kukinta menee hyvin nopeasti ohi.

Kastelu saa olla runsasta, mutta multa ei saa olla liian märkää. Sumutus on hyväksi. Lehdet kellastuvat helposti, jos multa pääsee kuivumaan.

Periaatteessa keväällä uutena hankitun huone-esikon kasvualustassa oleva lannoitemäärä riittää koko kasvukauden kukintaan, mutta lannoittaa voi joka toinen viikko. Mikäli esikon haluaa säilyttää huonekasvina, istutetaan se uudelleen kukinnan jälkeen, poistetaan kuolleet lehdet ja talvetetaan viileässä.

Faktaa huone-esikosta:

Heimo: Primulaceae
Luokka: sisäkasvit, kausikasvit

Valo: Aurinkoinen, ei paahde
Lämpö: Viihtyy viileässä, kesällä myös ulkona
Kastelu: Runsas ja tasainen kastelu. Ei saa kuivahtaa, mutta ei myöskään uida. Pitää sumuttelusta.
Muu hoito: Poista kuihtuneet kukat varsineen.
Istutus: Uudelleenistutus kukinnan jälkeen.


Puutarha.netin Keskustelupalstalla poristaan kaikenlaisista esikoista.