• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pelargonit pistokkaista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.02.2015Päivitetty 05.07.2022
20227_78197.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.

Maaliskuussa pistokkaat juurtumaan

1. Leikkaa talven aikana venähtäneistä pelargoneista versoja lyhyemmiksi. Lyhennä versoja terävällä veitsellä lehtihangan yläpuolelta, jotta emokasviin ei jää tappeja.

Tiesitkö? Jos kasvatat pelargonejasi kasvilampun valossa, niin voit juurruttaa pistokkaita ympäri vuoden. Ilman lisävaloa juurruttaminen onnistuu maaliskuulta syyskuulle.

2. Hyvä pistokas on noin 5–10 cm pituinen ja siinä on 2–4 lehteä sekä pari senttiä lehdetöntä vartta (multaan upotettavaksi). Lyhennä pistokas sopivaksi katsomastasi kohdasta nivelkohdan alapuolelta (tähän kohtaan juuret muodostuvat) ja alin lehti taivuttamalla varresta poispäin (tämä haavapinta paranee veitsellä leikattua nopeammin). Poista tarvittaessa myös lehtihangasta lähtevät pikkuiset lehdet eli korvakkeet veitsen terän avulla. Vältä korvakkeiden leikkaamista veitsellä.

Vinkki: Yleensä kukkimattomat versot lähtevät paremmin kasvuun kuin kukkivat. Mikäli siis mahdollista, niin ota pistokas nuputtomasta kasviyksilöstä – tai poista ainakin pistokkaasta nuput nyhtäisemällä irti.

Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)
Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)

3. Käytä juurruttamiseen hyvälaatuista, ilmavaa kasvualustaa. Esimerkiksi Biolan Kasvusammal, Kaktusmultaja myös Kesäkukkamultakäyvät hyvin. Myös turvepotit sopivat juurruttamiseen. Sopiva ruukkukoko juurruttamiseen on halkaisijaltaan 8–10 cm.

Huom.!Juurtuva taimi pystyy ottamaan vettä vain pieneltä alalta. Isossa ruukussa pistokas saattaa kärsiä kuivuudesta, vaikka multa tuntuisikin painavalta ja kostealta.

Vinkki: Lisää multaan kastelukiteitä.

4. Työnnä pistokas 1–3 cm syvyyteen pistokkaan varren ja kasvualustan syvyyden mukaan. Tiivistä multaa kevyesti pistokkaan ympäriltä.

Periaatteessa pelargonin nukkapintainen lehti sitoo kosteutta, joten pistokas pärjää ilman muovihuppua ja sumuttelua. Hautova kosteus voi jopa lisätä homehtumisen riskiä. Jos pistokas kuitenkin näyttää nuutuvan, niin voit peittää sen hetkeksi rei´tetyllä muovipussilla tai lasikuvulla ilmankosteuden nostamiseksi. Mutta muista huolehtia ilmanvaihdosta päivittäin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

5. Sijoita pistokkaat valoisaan, mutta paahteelta suojattuun paikkaan. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo märkyyttä ja ja kylmää multaa. Jopa liian kuiva multa on märkää parempi!

Tavallisen pelargonin pistokas juurtuu yleensä 2–3 viikossa. Kun pistokas on selkeästi täyttänyt ruukkunsa, voit koulia sen isompaan ruukkuun ja latvoa halutessasi (saat haaroittumaan paremmin). Pikku hiljaa kastelua voit myös lisätä ja aloittaa lannoittamisen.

Vinkki: Jos haluat pelargonin haaroittuvan jo nuoruusvaiheessa, niin katkaise latva 2–3 ylimmän lehden alta taimen ollessa noin 15 senttinen. Mikäli taimi on ehtinyt pidemmäksi, niin voit katkaista sen alempaakin. Katkaistusta latvasta saa taas uuden pistokkaan.

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Ohje

Ohje

Kiinnostavatko pelargonit?

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201112_28951.jpg
Tunnelmallinen loma on paloturvallinen
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta. Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Mikä vikana, jos kompostointi ei suju?
Kompostointi on ekologinen ja ympäristöystävällinen tapa hävittää niin keittiön biojätteet kuin puutarhajätteetkin. Jokainen kompostin hoitaja haaveilee tuoksuvan muhevasta, ravinteikkaasta mullasta, jota voi sitten hyödyntää puutarhassaan. Osaatko sinä kompostoida?Aina kompostointi ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla; maatuminen ei tunnu etenevän, muurahaisia vilisee tai koko komposti haisee kuin kalanraato. Mitä silloin on mennyt vikaan?Kysytään kompostoinnin asiantuntijalta, Biolanin Riikka Kerttulalta, mitä meidän pitäisi tehdä!
202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20077_5959.jpg
Vadelmakausi alkanut
Kun vadelman kukinta-aika on melko pitkä, myös satokaudesta ennustetaan normaalia pidempää. Arvio kuitenkin muuttuu, jos säät viilenevät tai tulevat helteisiksi. Myös oikukas talvi verottaa vadelmasatoa. Talven aiheuttamat vauriot näkyvät satoikäisten versojen kuivumisena.
20234_78812.jpg
Bonsai
Kasvi, jolle on erilaisin taivutuksin ja leikkauksin saatu aikaan kääpiömäinen kasvu, on bonsai. Bonsai-pienoispuun tulee säilyttää kasvin luonnollisia piirteitä mahdollisimman hyvin. Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta, jossa kasvi ja ruukku muodostavat tyylikkään, aistikkaan kokonaisuuden.
20235_81779.jpg
Led-innovaatio otti voiton maail­man suurim­massa suunnittelu­kilpailussa
Maailman suurimpana suunnittelukilpailuna tunnettu A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjän, Janne Haltun, Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen suunnittelusta. A' Design Awards & Competitionin arvostettu palkintolautakunta palkitsi led-innovaation kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton