• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pelargonit pistokkaista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_78197.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.

Maaliskuussa pistokkaat juurtumaan

1. Leikkaa talven aikana venähtäneistä pelargoneista versoja lyhyemmiksi. Lyhennä versoja terävällä veitsellä lehtihangan yläpuolelta, jotta emokasviin ei jää tappeja.

Tiesitkö? Jos kasvatat pelargonejasi kasvilampun valossa, niin voit juurruttaa pistokkaita ympäri vuoden. Ilman lisävaloa juurruttaminen onnistuu maaliskuulta syyskuulle.

2. Hyvä pistokas on noin 5–10 cm pituinen ja siinä on 2–4 lehteä sekä pari senttiä lehdetöntä vartta (multaan upotettavaksi). Lyhennä pistokas sopivaksi katsomastasi kohdasta nivelkohdan alapuolelta (tähän kohtaan juuret muodostuvat) ja alin lehti taivuttamalla varresta poispäin (tämä haavapinta paranee veitsellä leikattua nopeammin). Poista tarvittaessa myös lehtihangasta lähtevät pikkuiset lehdet eli korvakkeet veitsen terän avulla. Vältä korvakkeiden leikkaamista veitsellä.

Vinkki: Yleensä kukkimattomat versot lähtevät paremmin kasvuun kuin kukkivat. Mikäli siis mahdollista, niin ota pistokas nuputtomasta kasviyksilöstä – tai poista ainakin pistokkaasta nuput nyhtäisemällä irti.

Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)
Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)

3. Käytä juurruttamiseen hyvälaatuista, ilmavaa kasvualustaa. Esimerkiksi Biolan Kasvusammal, Kaktusmultaja myös Kesäkukkamultakäyvät hyvin. Myös turvepotit sopivat juurruttamiseen. Sopiva ruukkukoko juurruttamiseen on halkaisijaltaan 8–10 cm.

Huom.!Juurtuva taimi pystyy ottamaan vettä vain pieneltä alalta. Isossa ruukussa pistokas saattaa kärsiä kuivuudesta, vaikka multa tuntuisikin painavalta ja kostealta.

Vinkki: Lisää multaan kastelukiteitä.

4. Työnnä pistokas 1–3 cm syvyyteen pistokkaan varren ja kasvualustan syvyyden mukaan. Tiivistä multaa kevyesti pistokkaan ympäriltä.

Periaatteessa pelargonin nukkapintainen lehti sitoo kosteutta, joten pistokas pärjää ilman muovihuppua ja sumuttelua. Hautova kosteus voi jopa lisätä homehtumisen riskiä. Jos pistokas kuitenkin näyttää nuutuvan, niin voit peittää sen hetkeksi rei´tetyllä muovipussilla tai lasikuvulla ilmankosteuden nostamiseksi. Mutta muista huolehtia ilmanvaihdosta päivittäin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

5. Sijoita pistokkaat valoisaan, mutta paahteelta suojattuun paikkaan. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo märkyyttä ja ja kylmää multaa. Jopa liian kuiva multa on märkää parempi!

Tavallisen pelargonin pistokas juurtuu yleensä 2–3 viikossa. Kun pistokas on selkeästi täyttänyt ruukkunsa, voit koulia sen isompaan ruukkuun ja latvoa halutessasi (saat haaroittumaan paremmin). Pikku hiljaa kastelua voit myös lisätä ja aloittaa lannoittamisen.

Vinkki: Jos haluat pelargonin haaroittuvan jo nuoruusvaiheessa, niin katkaise latva 2–3 ylimmän lehden alta taimen ollessa noin 15 senttinen. Mikäli taimi on ehtinyt pidemmäksi, niin voit katkaista sen alempaakin. Katkaistusta latvasta saa taas uuden pistokkaan.

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Ohje

Ohje

Kiinnostavatko pelargonit?

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:
20222_77054.jpg
Topakat traakkipuut
Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.
202211_80114.jpg
Viikon kysymys: Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä?
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton