• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syysasteri - loppukesän koreimpia kukkijoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.08.2022
20228_44330.jpg

(Kuva: Pixabay)

Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri(Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.

Syysasteri viihtyy aurinkoisella ja suojaisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa, tasakosteassa (tuoreessa) ja läpäisevässä puutarhamaassa. Syysasterin pensasmainen kasvutapa ja tuuhea lehdistö tuo vehreää runsautta istutuksiin. Erinomainen perenna esim. matalahkoihin pensasryhmiin. Astereita on helpointa lisätä jakamalla keväällä tai pistokkaista alkukesällä. Syysasterit ovat myöhäisiä kukkijoita ja kestävät hyvin myös kylmyyttä. Syysasterit ovat runsaskukkaisia, hyviä mesikasveja perhosille ja sopivat myös leikkokukiksi.

Tiesitkö? Aster on kreikan kielessä tähti; se viittaa kukan muotoon.

Heimo: Asteraceae
Tyyppi: Monivuotinen ruohokasvi eli perenna
Kukinta-aika: Elo-lokakuu
Kukinnon väri: Sinivioletti, sininen, punainen, valkoinen
Korkeus: 70–150 cm
Lehdet: Kapeat ja ehytlaitaiset
Istutusetäisyys: 35–50 cm

Ohje

Ohje

Syysasteri (Aster novi-belgii)

Heimo: Asteraceae
Tyyppi: Monivuotinen ruohokasvi eli perenna
Kukinta-aika: Elo-lokakuu
Kukinnon väri: Sinivioletti, sininen, punainen, valkoinen
Korkeus: 70–150 cm
Lehdet: Kapeat ja ehytlaitaiset
Istutusetäisyys: 35–50 cm

Elokuunasteri vai syysasteri?

Monet saattavat sekoittaa kaksi asterilajia, elokuunasterin ja syysasterin keskenään.
Elokuunasteri (Aster amellus) on 40–70 cm korkea ryhmäperenna, jonka kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaiseen ja liilansiniseen. Elokuunasterin kukinta alkaa elokuussa.

Syysasteri (Aster novi-belgii) on meillä vähemmän viljelty, sillä sen kukinta alkaa oloissamme myöhään (syys-lokakuussa). Syysasterit kestävät hallaa, mutta viileässä syyssäässä kukat aukeavat melko hitaasti. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta sinisen, liilan ja punaisen vivahteisiin. Syysasterit kasvavat elokuunasteria korkeammaksi (70-150 cm) ja tarvitsevat joskus tukemistakin. Sopii mainiosti matalaan pensasryhmään.

Astereilla on myös oma viestiketjunsa Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Elokuunasteri 'King George' (Kuva: Shutterstock)
Elokuunasteri 'King George' (Kuva: Shutterstock)
Syysasteri (Kuva: Puutarha.net)
Syysasteri (Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton