TAKAISIN

Syysasteri - loppukesän koreimpia kukkijoita

Päivitetty: 3.8.2020
Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri (Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.

Astereilla on myös oma viestiketjunsa Puutarha.netin Keskustelupalstalla.
Syysasteri viihtyy aurinkoisella ja suojaisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa, tasakosteassa (tuoreessa) ja läpäisevässä puutarhamaassa. Syysasterin pensasmainen kasvutapa ja tuuhea lehdistö tuo vehreää runsautta istutuksiin. Erinomainen perenna esim. matalahkoihin pensasryhmiin. Astereita on helpointa lisätä jakamalla keväällä tai pistokkaista alkukesällä. Syysasterit ovat myöhäisiä kukkijoita ja kestävät hyvin myös kylmyyttä. Syysasterit ovat runsaskukkaisia, hyviä mesikasveja perhosille ja sopivat myös leikkokukiksi!

Tiesitkö? Aster on kreikan kielessä tähti; se viittaa kukan muotoon.

Syysasteri (Aster novi-belgii)

Heimo: Asteraceae
Tyyppi: Monivuotinen ruohokasvi eli perenna
Kukinta-aika: Elo-lokakuu
Kukinnon väri: Sinivioletti, sininen, punainen, valkoinen
Korkeus: 70–150 cm
Lehdet: Kapeat ja ehytlaitaiset
Istutusetäisyys: 35-50 cm

Elokuunasteri vai syysasteri?

Monet saattavat sekoittaa kaksi asterilajia, elokuunasterin ja syysasterin keskenään.
Elokuunasteri (Aster amellus) on 40-70 cm korkea ryhmäperenna, jonka kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaiseen ja liilansiniseen. Elokuunasterin kukinta alkaa elokuussa.

Syysasteri (Aster novi-belgii) on meillä vähemmän viljelty, sillä sen kukinta alkaa oloissamme myöhään (syys-lokakuussa). Syysasterit kestävät hallaa, mutta viileässä syyssäässä kukat aukeavat melko hitaasti. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta sinisen, liilan ja punaisen vivahteisiin. Syysasterit kasvavat elokuunasteria korkeammaksi (70-150 cm) ja tarvitsevat joskus tukemistakin. Sopii mainiosti matalaan pensasryhmään!
SyysasteriSyysasteri