• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maranta eli nukkumatti – elävä koriste kotona

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.05.2025
202212_52264.jpg

Nukkumatti (Maranta leuconeura ’Fascinator’) (Kuva: Adobe Stock)

Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.

Nukkumatti on saanut nimensä lehdistään, jotka useimpien marantakasvien tapaan nousevat yöksi pystyyn ja rullautuvat ja aamulla taas laskeutuvat vaakatasoon auringonvaloa vastaanottamaan.

<p data-block-key="wtrus">Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ (Kuva: Floradania)</p>
Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ (Kuva: Floradania)
<p data-block-key="pfh3u">Maranta leuconeura (Kuva: Floradania)</p>
Maranta leuconeura (Kuva: Floradania)

Nukkumatista on useita eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan pääasiassa lehtien ja lehtisuonten väritykseltä. ’Fascinator’ (’Erythroneura’) lajikkeen soikeissa lehdissä on punaiset lehtisuonet, keskisuonen ympärys on kellanvihreä ja lehtien alapinta punainen.

’Kerchoviana’ on saanut lisänimen Mooseksen kivitaulu, koska sen vaaleanvihreissä lehdissä on usein 10 rusehtavaa laikkua. ’Massangeana’ lajikkeen lehtisuonet ja lehden reunat ovat vaaleat, lehden alapinta punainen. Nukkumatit jäävät yleensä alle 30 cm korkeiksi.

Maija

Marantakasveihin kuuluu myös maija (Calathea), joka nukkumatin tavoin nostaa lehtensä yöksi ylös. Maijastakin on jalostettu useita eri lajikkeita, joiden lehtien väri ja kuviot vaihtelevat. Lehden alapinta on punertava. Maijat kasvavat nukkumatteja kookkaammiksi, jopa 80 cm. Tutustu esimerkiksi isomaijaan (Calathea roseopicta).

Sekä nukkumatin että maijan vaaleat kukat ovat pieniä ja vaatimattomia.

<p data-block-key="y83rd">Täplämaija (Calathea makoyana) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Täplämaija (Calathea makoyana) (Kuva: Adobe Stock)

Nukkumatin ja maijan hoito

Nukkumatit ja maijat viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Voimakas valo jättää lehdet pieniksi ja suora paahde voi polttaa lehdet nopeastikin. Kasvit pärjäävät normaalissa huoneenlämmössä. Ihanteellisinta olisi, jos huonelämpötila laskisi öisin hieman normaalia viileämmäksi ja päivisin nousisi keskimääräistä lämpimämmäksi.

Kastelun tulee olla melko runsasta ja varsinkin kesällä multa saa pysyä jopa kosteana. Kasvit eivät siedä kuivahtamista, mutta eivät pidä myöskään liikakastelusta. Varmista, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Viileämmässä tilassa kasvatettuna ja talvella riittää vähäisempi kastelu, mutta silloinkaan kasvualustaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Kasvia voit myös sumutella silloin tällöin ympäri vuoden. Lannoitus 1–2 kertaa kuukaudessa kasvukauden aikana.

Kosteassa viihtyvät nukkumatit ja maijat ovat etenkin talvella huoneilman kuivuessa alttiita tuholaisille. Jos kasvi varistaa lehtiä, sitä vaivaa äkillinen valonvaihtelu, kuivuus tai tuhohyönteiset.

Lisäys ja uudelleenistutus

Lisäys onnistuu jakamalla kasvi mullanvaihdon yhteydessä. Samaan ruukkuun voit istuttaa useampiakin pistokkaita. Nukkumatin juuret jäävät melko pinnalle, joten sen voi istuttaa melko laakeaan ja matalaan ruukkuun tai vaikka suuremman kasvin aluskasviksi. Uudelleenistutusta ei tarvitse tehdä vuosittain, sillä kasvit pitävät tutusta ja turvallisesta ruukusta. Vaihda vasta, kun ruukku alkaa selkeästi käymään ahtaaksi. Kasvualustaksi sopii turpeensekainen multa, jossa voi olla mukana orkideamultaa tai lecasoraa ilmavuutta lisäämässä.

Tiesitkö?

Muita nukkumatin lähisukulaisia ovat raitamatit (Ctenanthe) ja nukkuleenat (Stromanthe).

  • Raitamatit ovat suurempia kuin sukulaisensa, mutta lehdet ovat suhteellisesti kapeammat kuin nukkumatilla ja maijalla.
  • Nukkuleenan lehdet ovat päältä vaaleanvihreän, kerman ja vaaleanpunaisen kirjavat ja alta eri sävyisen punaiset.
<p data-block-key="wwdr0">Punanukkuleena Stromanthe sanguinea (Kuva: Adobe Stock)</p>
Punanukkuleena Stromanthe sanguinea (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Nukkumatti ja maija viihtyvät hyvin myös ikkunallisessa, kosteassa kylpyhuoneessa. Ne ovat kauniita sisustuselementtejä ja parantavat myös huoneilmaa.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Stevia makeutusaineena
Luonnon oma makeutusaine: stevia
Asterikasveihin (Asteraceae) kuuluva Stevia on kasvisuku, johon kuuluu noin 240 kasvia. Yksi niistä on Stevia rebaudiana, josta saadaan makeutusaine steviaa. Vuonna 1931 ranskalaiset kemistit eristivät stevialle makean maun antavat glykosiidit. Näille yhdisteille annettiin nimet steviosiidi ja rebaudiosiidi. Stevia rebaudianan lehdistä saadaan siis glykosideistä koostuvaa stevia-tiivistettä, joka on jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri ja kestää myös kuumentamista ‒ eikä sisällä kaloreita.
20238_82865.jpg
Sipulikukkien istutusaika parhaimmillaan
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian, ympärille. Huomioi sipuleita valitessasi erilaiset kukinta-ajat. Kun istutat aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä lajeja ja lajikkeita yhteen, saat nauttia kukkasipuleiden väriloistosta maaliskuun lopulta aina heinäkuulle saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton