TAKAISIN

Nukkumatti (maranta)

Julkaistu: 6.6.2018

Nukkumatti eli Paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, sademetsistä kotoisin oleva kasvi. Sen lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.

NukkumattiNukkumatti

Nukkumatista on useita eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan pääasiassa lehtien ja lehtisuonten väritykseltä. Erythroneura-lajikkeen lehdissä on punaiset lehtisuonet, keskisuonen ympärillä vaaleampaa väriä ja alapinta tummemman punainen. Kerchoviana-lajiketta kutsutaan myös Mooseksen kivitauluksi, koska sen lehdissä on usein 10 rusehtavaa laikkua. Massangeana-lajikkeen lehtisuonet ja lehden reunat ovat vaaleat, lehden alapinta punainen. Fascinator-lajikkeen suonet ovat vaaleanpunaiset ja laikut vaaleanvihreät.

Nukkumatti on saanut nimensä lehdistään, jotka useimpien marantakasvien tapaan nousevat yöski pystyyn ja rullautuvat - ja aamulla taas laskeutuvat vaakatasoon auringonvaloa vastaanottamaan.


Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta nukkumatista.

Marantakasveihin kuuluu myös nukkumaija eli isomaija (Calathea roseopicta), joka nukkumatin tavoin nostaa lehtensä yöksi ylös. Myös nukkumaijan lehdet ovat suhteellisen isot ja värikkäät, päältä tummanvihreät ja alta punaiset. Pintakuviot ovat kuitenkin yleensä valkoiset tai kermanväriset ja keskellä kulkeva keskijuova useimmiten vaaleanpunainen. Maijastakin on jalostettu useita eri lajikkeita, joiden lehtien väri voi poiketa alkuperäisestä suurestikin. Esimerkiksi "Little Princess"-lajikkeella lehden väritys koostuu mustasta ja vaaleanpunaisesta.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhutaan Nukkumaijastakin!

Ps. Muita nukkumatin lähisukulaisia ovat nukkuleenat (Stromanthe) ja raitamatit (Ctenanthe)


Nukkumatit ja -maijat viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Voimakas valo jättää lehdet pieniksi ja suora paahde voi polttaa lehdet nopeastikin. Kasvit pärjäävät normaalissa huoneenlämmössä, mutta viihtyvät parhaiten vielä lämpimämmässä ja kosteammassa! Ihanteellisinta olisi jos huonelämpötila laskisi öisin hieman normaalia viileämmäksi ja päivisin nousisi keskimääräistä lämpimämmäksi.

Kastelun tulee olla melko runsasta ja varsinkin kesällä multa saa pysyä jopa kosteana. Kasvit eivät siedä kuivahtamista, mutta eivät pidä myöskään liikakastelusta. Varmista että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Viileämmässä tilassa kasvatettuna ja talvella riittää vähäisempi kastelu, mutta silloinkaan kasvualustaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Kasvia voit myös sumutella silloin tällöin ympäri vuoden. Lannoitus 1-2 kertaa kuukaudessa kasvukauden aikana.

Lisäys jakamalla kasvi mullanvaihdon yhteydessä tai kasvin tyveltä otetusta varsipistokkaasta kevään lopppupuolella. Samaan ruukkuun voit istuttaa useampiakin pistokkaita ja pistokkaita voi myös latvoa.

Nukkumatin juuret jäävät melko pinnalle, joten sen voi istuttaa melko laakeaan ja matalaan ruukkuun - tai vaikka suuremman kasvin aluskasviksi. Uudelleenistutusta ei tarvitse tehdä vuosittain, sillä kasvit pitävät tutusta ja turvallisesta ruukusta. Vaihda vasta, kun ruukku alkaa selkeästi käymään ahtaaksi. Kasvualustaksi sopii turpeensekainen multa, jossa voi olla mukana orkideamultaa tai lecasoraa ilmavuutta lisäämässä.

Kosteassa viihtyvät nukkumatit ja -maijat ovat etenkin talvella huoneilman kuivuessa alttiita tuholaisille. Jos kasvi varisuttaa lehtiä, niin sitä vaivaa äkillinen valonvaihtelu, kuivuus tai tuhohyönteiset. 

Sekä nukkumatin että -maijan kukat ovat pieniä ja vaatimattomia.

Tiesitkö että... Nukkumatti ja -maija viihtyvät hyvin myös ikkunallisessa, kosteassa kylpyhuoneessa. Ne ovat kauniita sisustuselementtejä ja parantavat myös huoneilmaa!


NukkumattiNukkumatti