• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jasmikkeet ovat helppohoitoisia pensaita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.07.2023
20237_82483.jpg

Herkän kauniiden, valkokukkaisten jasmikkeiden tuoksu huumaa ja kantautuu keskikesällä kauas. (Kuva: Adobe Stock)

Jasmikkeet (Philadelphus) ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 m korkeita pensaita. Monia näistä pensaista viljellään koristekasveina. Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.

Jasmikkeet suosivat tuoretta, melko runsasmultaista ja -ravinteista, kalkkipitoista kasvualustaa. Ne tarvitsevat paljon valoa kukkiakseen runsaasti, mutta hajavalossa kukinta kestää kauemmin.

Tiheäkasvuisten, yleisilmeeltään raikkaan vihreiden jasmikkeiden lehdet ovat yksinkertaiset ja kevyesti hammaslaitaiset. Lehdistö saa keltaisen ruskavärin myöhään syksyllä. Tuoksuvat, puhtaanvalkoiset kukat peittävät pensaan keskikesällä, kukinta voi kestää kolmekin viikkoa pilvisillä säillä. Kukinto on terttumainen viuhko, mutta joskus kukat ovat yksittäin tai kolmittain. Valkoisissa kukissa on 20–40 keltaista hedettä. Jasmiketta kutsutaan joskus virheellisesti jasmiinipensaaksi, sillä valkoisten kukkien tuoksu, etenkin hovijasmikkeen, muistuttaa jasmiinia.

Jasmikkeet kasvattavat runsaasti tyviversoja ja tulevat helposti liian tiheiksi ja kaljuuntuvat alaosistaa. Ne pysyvät elinvoimaisina ja hyväkuntoisina, kunhan vanhimpia versoja harvennetaan säännöllisesti – joko keväällä tai kukinnan jälkeen. Pensaat kukkivat runsaimmin 3–4-vuotiailla versoilla.

Jasmikkeessa on upea tuoksu. (Kuva: Adobe Stock)
Jasmikkeessa on upea tuoksu. (Kuva: Adobe Stock)

Hovijasmike (Philadelphus pubescens)

Kookas hovijasmikekasvaa 3–5 m korkeaksi. Kukinnossa on 5–9 heikosti tuoksuvaa kermanvalkoista 3,5 cm kokoista kukkaa. Kukkaperä ja verhiö ovat karvaisia. Heteitä on 38. Hovijasmike kukkii Suomessa myöhään heinäkuussa; myöhemmin kuin monet muut jasmikelajit.Hovijasmikkeen lehdet ovat suuret ja alta karvaiset. Soveltuu yksittäis-, puisto-, suoja-, aita- ja aidannepensaaksi. Menestyy vyöhykkeillä I–III(IV).

'Tuomas'-lajike on valittu FinE-kasviksi. Se kasvaa 4–5 metriä korkeaksi ja menestyy Keski-Suomessa asti.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kameliajasmike (Philadelphus x virginalis)

Kameliajasmikekukkii keskikesällä, yleensä heinäkuun puolivälistä lähtien kerrannaisin, vitivalkoisin ja vahvasti tuoksuvin kukin, jotka ovat 3–5 cm leveitä. Kukinnossa on 3–7 kukkaa, joissa on 0–26 hedettä. Verhiö on karvainen. Lehdet ovat isohkot. Kestää alasleikkauksen, jolloin koko pensas leikataan 20 cm korkeudelta. Sopii yksittäis- ja puistopensaaksi. Korkeahko, noin 2–3,5 metriseksi kasvava jasmike menestyy eteläisimmässä Suomessa (I–II).

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Loistojasmike (Philadelphus lewisii "Tähtisilmä")

Kaunis, 2–3 m korkea loistojasmike on tiheä ja hieman riippuvaoksainen pensas, joka puhkeaa kukkaan Etelä-Suomessa usein jo kesäkuun lopulla. Se on erittäin talvenkestävä, tuuhea ja terve pensas, joka menestyy hyvin tavallisessa, tuoreessa puutarhamaassa. Miedosti tuoksuva, puhtaanvalkoinen kukinta toistuu runsaana kukkapilvenä vuodesta toiseen. Kukat ovat 3,5–4 cm kokoiset. FinE-lajike 'Tähtisilmä' on menestynyt Sotkamossa saakka; lumen suojassa matalana, mutta kauniisti kukkivana (I–V). Loistojasmike sietää myös alasleikkauksen.

Tähtijasmike (Philadelphus lewisii 'Waterton') muistuttaa loistojasmiketta, sillä se on samaa lajia.

Pihajasmike (Philadelphus coronarius)

Tuuhealehtinen pihajasmikeon yksi aikaisimmin kukkivista jasmikkeista; kukinta alkaa usein jo kesäkuun viimeisellä viikolla. Sen tuoksu lienee jasmikkeista kaikkein voimakkain. Kermanvalkeat kukat ovat 2,5–3 cm leveitä. Pihajasmikkeen verhiöt ovat kaljut (vrt. hovijasmikkeella karvaiset) ja heteitä sillä on enintään 26 kpl (vrt. hovi- ja puistojasmikkeella edemmän). Kestävä ja vaatimaton kasvupaikkansa suhteen (kasvaa jopa kuivassa paikassa). Pihajasmike kasvaa 2–3 m korkuiseksi ja menestyy vyöhykkeillä I–III (IV).

Perinteinen, iso pensaslaji; yksi vanhimmista koristepensaistamme.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pikkujasmike (Philadelphus x lemoinei)

Jasmikkeista pienikokoisin on säännöllisen puolipallomainen ja tiheä pikkujasmike, joka kasvaa noin 1–1,5 m korkuiseksi. Pensaan koon lisäksi myös sen lehdet ja kukat ovat pienet. Erityistä pikkujasmikkeessa on sen voimakkaasti metsämansikalle tuoksuvat kukat; terälehtien vahva tuoksu säilyy jopa kuivatuissa kukissa. Kukinta alkaa yleensä heinäkuun alkupuolella. Heteitä kukassa on 26. Laji soveltuu yksittäispensaaksikin, sekä ryhmiin ja aidanteisiin. Melko nopeakasvuinen. Menestyy vyöhykkeillä I–IV (V).

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Jasmikkeista voit katsoa kuvia ja lukea lisää myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton