TAKAISIN

Jasmikkeet (Philadelphus)

Päivitetty: 13.7.2020

Herkän kauniiden, valkokukkaisten jasmikkeiden tuoksu huumaa ja kantautuu keskikesällä kauas! Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin.

jasmike2

Jasmikkeet ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1-6 m korkeita pensaita; monia näistä viljellään koristekasveina. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike. Jasmikkeiden lehdet ovat yksinkertaiset ja kevyesti hammaslaitaiset. Jasmiketta kutsutaan joskus virheellisesti jasmiinipensaaksi, sillä valkoisten kukkien tuoksu, etenkin hovijasmikkeen, muistuttaa jasmiinia.

Jasmikkeet ovat helppohoitoisia perhoskasveja!

Jasmikkeista voit katsoa kuvia ja lukea lisää myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; kevyt varjo paras.

Lehdistö: Pensaat tuleentuvat ja saavat keltaisen ruskavärin myöhään syksyllä.

Kasvualusta: Tuore, melko runsasmultainen ja -ravinteinen, kalkkipitoinen.

Kukinta: Voimakkaasti tuoksuvat, puhtaanvalkoiset kukat.

Taimiväli: Pikkujasmike 80 cm, muut 90–100 cm.

Leikkaus: Vanhasta pensaasta poistetaan säännöllisesti vuosittain vanhimpia, huonosti kukkivia oksia kevättalvella tai kukinnan jälkeen.


jasmike3

Hovijasmike (Philadelphus pubescens)

Kookas hovijasmike kasvaa 3-5 m korkeaksi ja kukkii Suomessa myöhään heinäkuussa; myöhemmin kuin monet muut jasmikelajit. Hovijasmikkeen lehdet ovat suuret ja alta karvaiset.

Kameliajasmike (Philadelphus x virginalis)

Kameliajasmike kukkii keskikesällä, yleensä heinäkuun puolivälistä lähtien kerrannaisin, vitivalkoisin ja vahvasti tuoksuvin kukin. Kestää alasleikkauksen, jolloin koko pensas leikataan 20 cm korkeudelta. Korkeahko, noin 3 metriseksi kasvava jasmike, menestyy eteläisimmässä Suomessa ( I-II).

Loistojasmike (Philadelphus lewisii "Tähtisilmä")

Kaunis, 2-3 m korkea loistojasmike on tiheä ja hieman riippuvaoksainen pensas, joka puhkeaa kukkaan Etelä-Suomessa usein jo kesäkuun lopulla. Se on erittäin talvenkestävä, tuuhea ja terve pensas, joka menestyy hyvin tavallisessa. tuoreessa puutarhamaassa. Miedosti tuoksuva, puhtaanvalkoinen kukinta toistuu runsaana kukkapilvenä vuodesta toiseen! FinE-lajike Tähtisilmä on menestynyt Sotkamossa saakka; lumen suojassa matalana, mutta kauniisti kukkivana (I-V). Loistojasmike sietää myös alasleikkauksen.

Pihajasmike (Philadelphus coronarius)

Tuuhealehtinen pihajasmike on yksi aikaisimmin kukkivista jasmikkeista; kukinta alkaa usein jo kesäkuun viimeisellä viikolla. Sen tuoksu lienee jasmikkeista kaikkein voimakkain! Kestävä ja vaatimaton kasvupaikkansa suhteen (kasvaa jopa kuivassa paikassa). Pihajasmike kasvaa 2-3 m korkuiseksi ja menestyy vyöhykkeillä I-III(IV).

Pihajasmikkeen verhiöt ovat kaljut (vrt. hovijasmikkeella karvaiset) ja heteitä sillä on enintään 26 kpl (vrt. hovi- ja puistojasmikkeella edemmän). Perinteinen, iso pensaslaji; yksi vanhimmista koristepensaistamme!

Pikkujasmike (Philadelphus x lemoinei)

Jasmikkeista pienikokoisin on säännöllisen puolipallomainen ja tiheä pikkujasmike, joka kasvaa noin 1-1,5 m korkuiseksi. Pensaan koon lisäksi myös sen lehdet ja kukat ovat pienet. Erityistä pikkujasmikkeessa on sen voimakkaasti metsämansikalle tuoksuvat kukat; terälehtien vahva tuoksu säilyy jopa kuivatuissa kukissa. Kukinta alkaa yleensä heinäkuun alkupuolella. Laji soveltuu yksittäispensaaksikin, sekä ryhmiin ja aidanteisiin. Melko nopeakasvuinen. Menestyy vyöhykkeillä I-IV(V).

jasmikejokin