• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kanerva on sitkeä syksyinen ilopilleri

Kainuun maakuntakukka loistaa syksyn väreissä

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.03.2025
20239_79588.jpg

Kanerva (Calluna vulgaris) on luonnon oma syyskukka – kanerva viihtyy metsissä, kallioilla ja puutarhassa, tuoden loistetta pimeneviin iltoihin. (Kuva: Adobe Stock)

Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.

Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.

Kanerva sopii syysistutuksiin

Kanerva säilyy usein kauniina koko talven, vaikka kukat kuivuvatkin pakkasessa ne eivät silti irtoa varvuista. Ne ovatkin suosittuja syysistutuksissa. Väreinä on tumman aniliininpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat. Lehdet ovat pienet harmahtavan vihreät ja neulamaiset. Ruukuissa myytäviä kanervia löytyy myös värjättyinä.

Syysistutuksissa kanerva pysyy pitkään kauniina ja tuo väriä istutuksiin. Kanervien kanssa istutuksiin sopivat monet kasvit. Voit täydentää niitä erilaisilla syyskasveilla ja kukkasilla. Näin syksyllä pärjäävät erilaiset havut, hopealangat ja -lehdet, sypressit ja kukkasista esimerkiksi krysanteemit.

Ruukkuihin istutettuja kanervia kastellaan koko syksy tasaisesti, jotta kukat säilyvät parempina. Kastelu lopetetaan, kun alkaa olemaan pakkasta sekä yöllä että päivällä.

<p data-block-key="rsny3">Kanerva hehkuu syksyn väreissä ja säilyttää kauneutensa pitkälle talveen. Täydellinen lisä niin puutarhaan kuin parvekkeelle. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kanerva hehkuu syksyn väreissä ja säilyttää kauneutensa pitkälle talveen. Täydellinen lisä niin puutarhaan kuin parvekkeelle. (Kuva: Adobe Stock)

Kanervaa vaikka rohdoksi

Kanerva kuuluu kauppayrtteihin ja sitä voidaan käyttää myös rohtona erilaisiin vaivoihin. Kaupasta ostettuja ulkomaalaisia kanervia ei kuitenkaan kannata käyttää rohtojen valmistamiseen.

Kanervaa on käytetty muun muassa virtsaneritystä lisäävänä ja virtsatietulehduksia lääkitsevänä rohtona. Parkkiainepitoisuutensa vuoksi kanervaa on käytetty myös ripulilääkkeenä. Kanerva teenä rauhoittaa ja edistämään unentuloa. Hienonnettuja kanervankukkia taas käytetään haavoihin, palovammoihin tai rohtumiin antiseptisen vaikutuksensa vuoksi.

Kanervista saa myös hunajaa. Mehiläisten tuottama hunaja on tummaa ja voimakkaan makuista. Luonnossa kasvavista kanervista saa myös maukasta teetä ja likööriä. Niistä voi tehdä huonetuoksuja esimerkiksi kaappeihin tai vaatehuoneisiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kanervien ja muiden varpukasvien varpujen kerääminen luonnosta vaatii aina maanomistajan luvan.

Calluna vai Erica?

Suomessa myydään kanervia monesti kanerva-nimen lisäksi Calluna- ja Erica-nimillä. Ne kuuluvat eri sukuihin ja erot kasvien välillä ovat melko selkeät.

Aito kanerva (Calluna vulgaris) esiintyy meillä Suomessa luonnonvaraisena. Callunan kukat ovat pitkulaisen malliset ja ne kasvavat usein toispuoleisesti tertuissa. Callunan kukat eivät varise niin herkästi kuin Erican ja näin ollen se säilyy pitkälle syksyyn kauniina.

<p data-block-key="9wifl">Kanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kanerva (Kuva: Adobe Stock)

Kellokanervan (Erica) kukat ovat suurempia ja pulleita. Kellokanervat eivät pysty talvehtimaan Suomessa, mutta samasta suvusta löytyy harvinaiset nummikellokanerva (Erica tetralix) ja lumikellokanerva (Erica carnea), jotka pärjäävät täällä talvellakin.

<p data-block-key="2m7vr">Syyskellokanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Syyskellokanerva (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="e1r0m">Lumikellokanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lumikellokanerva (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Taikinamarja
(Ribes alpinium)Taikinamarja on 80–150 cm korkea, varpumainen, kaksikotinen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2–4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen kasvi. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20–30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2–5 kukkaa. Taikinamarjan marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton