TAKAISIN

Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää

Päivitetty: 26.4.2021
Sinivuokkoja on noussut esiin jo monin paikoin.Sinivuokkoja on noussut esiin jo monin paikoin.

Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.

Vapuksi suunnittelemme kuitenkin kauden ensimmäisiä pihapirskeitä, vaikkakin tänä vuonna todella pienessä piirissä. Nostamme oleskeluryhmän tuolit ja pöydät paikoilleen, asettelemme lämmittäviä huopia tuoleille ja somistamme kattauksen paperilyhdyillä. Varaudumme vappuviikonlopun viileyteen, vaikka toivommekin lämmintä säätä, ja sytytämme vaikkapa nuotiopohjaan tulet.

Pukeudumme sään mukaisesti ja nautimme aluksi lasit kuohuvaa vadelmien kera.Pukeudumme sään mukaisesti ja nautimme aluksi lasit kuohuvaa vadelmien kera.

Kylmän juoman jälkeen lapamme lämmittävää soppaa kulhoihin. Sopan maustamme aromikkailla yrteillä ja suunnittelemme samalla mitä tänä vuonna kokeilisimme yrttitarhassa. Pihapiknikille valmistamme tällä kertaa paahteista tomaattikeittoa, mausteista kurpitsakeittoa tai mahdottoman helppotekoista, mutta hienostunutta maa-artisokkakeittoa.

Minivihreää salaattiin ja leivän päälle

Odotamme malttamattomina ensimmäisiä sadonkorjuun hetkiä. Ne ovat lähempänä kuin uskoisikaan, koska kasvatamme miniversoja.Odotamme malttamattomina ensimmäisiä sadonkorjuun hetkiä. Ne ovat lähempänä kuin uskoisikaan, koska kasvatamme miniversoja.

Nopeita ja maukkaita versoja saa mm. punajuuren, retiisin, vihanneskrassin tai salaattien siemenistä. Aina ei tarvita multaakaan, sillä nopeimmille kasvajille riittä paksu kerros kosteaa talouspaperia.

Näppärä tarhuri korjaa nopean sadon. Versokasvatus ei vaadi monimutkaisia tarvikkeita eikä kestä kuin hetken, kun päästään nauttimaan vihreistä ravintopommeista. Minilehdissä ovat vitamiinit ja hivenaineet tiivistetyssä muodossa ja kasvavat korjuuvalmiiksi parhaimmillaan muutamassa päivässä.Näppärä tarhuri korjaa nopean sadon. Versokasvatus ei vaadi monimutkaisia tarvikkeita eikä kestä kuin hetken, kun päästään nauttimaan vihreistä ravintopommeista. Minilehdissä ovat vitamiinit ja hivenaineet tiivistetyssä muodossa ja kasvavat korjuuvalmiiksi parhaimmillaan muutamassa päivässä.

Yrttien ruukkupuutarha

kasvuunlähtö

Miniversot johdattavat ajatuksemme tulevan kesän muihin makuihin. Niistä itseoikeutetussa asemassa ovat tietenkin monenmoiset yrtit, joita viljelemme lukuisia erilaisia. Ruukuissa ne on helppo sijoittaa lähelle keittiötä tai pihan kokkauspistettä, josta niitä tulee käytettyä todella paljon. Yrtit rakastavat jatkuvaa napsimista, sillä latvominen hidastaa kukkaan tuloa ja tuuheuttaa ne runsaiksi.

Yrttiviljelmän saa kasvatettua edullisesti siemenistä tai helposti taimista. Ulos kasvamaan siirrämme ensimmäiseksi kylmänkestäviä lajeja, kuten persiljaa, timjamia ja ruohosipulia. Ja maltamme odottaa arempien lajien, kuten basilikan, stevian ja sitruunatimjamin, istutttamista vielä hetken.

Tutustu ruukkuyrttien nikseihin tästä

Kukkasin kohti kesää

Suunnittelemme myös kevään kylmää kestäviä kukkaistutuksia, joissa orvokit ja narsissit ovat päätähtiä. Vapun kunniaksi haluamme hieman hullutella…Suunnittelemme myös kevään kylmää kestäviä kukkaistutuksia, joissa orvokit ja narsissit ovat päätähtiä. Vapun kunniaksi haluamme hieman hullutella…

…Mutta pohdimme jo kesän kukkaistutuksia. Palauttelemme mieliin elinvoimaisten istutusten niksejä:

  • Ostoslistaan laitamme ravinteikasta kukkamultaa tai kesäkukkamultaa, jossa ravinteet riittävät pitkään. Kesäkukat tarvitsevat aina uuden mullan, koska vanhasta on kasvuvoima huvennut.
  • Katsastamme istutusastioiden varaston, sillä riittävän suuret ruukut ovat kasvulle tärkeitä.
  • Mietimme ruukkujen sijoituspaikat etukäteen, koska paikan olosuhteet vaikuttavat kasvivalintoihin. Valoisan paikan kasvi ei kuki kauniisti varjossa eikä suojaa tarvitseva avoimen taivaan alla.


Kun perusasiat ovat kunnossa, keskitymme lajivalintaan. Tiedämme kokemuksesta, että vaikka kasvilista olisi myymälään mennessä valmiina taskussa, muuttuu se paikan päällä enemmän tai vähemmän. Mutta sehän on puutarhapuuhien suola.


Tervetuloa puutarhamyymälään!

Katso lähin myymäläsi tästä

Osta helposti –

Varaa verkossa ja nouda  

Teksti Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat Tuuli Järvinen ja Pixabay

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?
Kaipaatko suunnitteluapua? Jätä yhteydenottopyyntö.