• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miten marjasatoa voi edesauttaa? Katso asiantuntijan videovastaus

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.06.2025
20225_78254.jpg

Marjasato ilahduttaa. (Kuva: Pixabay)

Tosiaan, lannoitteistahan puhutaan, että niissä on NPK -arvot. N on se typpi, joka kasvattaa vehreyttä, vihreyttä, lehtiä ja versoja. P on fosfori ja K on kalium. Kun P ja K -arvot ovat mahdollisimman suuret, niin silloin myös marjasato paranee.

Kaliumin ja fosforin yksi hyvä puoli on myös, että ne kasvattavat kasvin talvenkestävyyttä. Senhän tähden syyslannoksessa on vain nimenomaan tätä P:tä ja K:ta. Puhutaan PK-lannoksesta, eli syyslannoksesta. Nimenomaan nämä kaksi makroravinnetta tekevät hyvää talvenkestävyydelle. Mutta tosiaan, se on nyt yksi asia.

Tietenkin aina marjapensaista vanhat huonokuntoiset oksat poistetaan. Niitä voi vähän nuorentaa, herukoita varsinkin kannattaa nuorentaa vuosittain niin, että ottaa yhden tai kaksi vanhinta oksaa ihan tyvestä pois. Se antaa voimaa muulle kasvulle. Ja kyllä se lannoittaminen on tärkeää. Kun on sellaisesta marjakasvista kysymys, joka kestää kalkitusta, niin ehdottomasti aina, jokaikinen kevät myös kalkitus.

Katso asiantuntijan vastaus

Miten marjasatoa voi edesauttaa?

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.
20231_67094.jpg
Kuinka huonekasvien hoitoa muutetaan syksyllä?
Nyt on se hetki, kun luonnonvalo vähenee ja kasvit alkavat siirtyä talvilepoon. Älä tapa kasveja liikakastelulla, vaan sopeuta hoitotoimet valon määrään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton