TAKAISIN

Kesäkukilla koreasti kesään

Päivitetty: 8.2.2022

Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.

Petuniat kuuluvat monen kesään. Niiden suosiota ovat kasvattaneet
tuuheana kasvavat uudet lajikkeet, joita on saatavissa monissa väreissä.Petuniat kuuluvat monen kesään. Niiden suosiota ovat kasvattaneet tuuheana kasvavat uudet lajikkeet, joita on saatavissa monissa väreissä.

Perinteitä kunnioittaen

Aina eivät kasvit vaihtamalla parane. Jos samoja lajeja on kasvatettu tietyissä paikoissa vuodesta toiseen, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukista muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä niiden oheen uusia kasveja tai ryhmittelemällä ruukkuja uudelleen. Kukkaunelmia voi toteuttaa myös säilyttämällä vanhaa ja antaa silti mielikuvituksen lentää.

Lajivalinnan johtotähti

Kasvatetaanpa kausikasveja ruukussa tai kukkapenkissä, tärkein johtotähti niiden valinnassa on kasvupaikan olosuhteet. Paljon valoa tarvitsevat eivät menesty eivätkä kasva kauniiksi varjossa. Varjon kasvit taas läkähtyvät auringon paahteessa ja kituuttavat kuumassa. Herkästi katkeilevat eivät saa heilua tuulessa ja sateessa ränsistyvät tarvitsevat katon pään päälle.

Katso vinkit kukoistaviin kukkaistutuksiin

Iso tila – isot ruukut
Pieni tila – pienet ruukut

Suurella patiolla pienet ruukut ovat näpertelyä. Vaikka niitä olisi paljon, vaikutelma ei välttämättä ole runsas vaan sekava. Mutta pienissä tiloissa ja pienillä parvekkeilla voi rakentaa runsautta yhdistelemällä useita pieniä ruukkuja ryhmäksi.

Sama teema voi toistua useissa ruukuissa. Lehtien värejä ja erilaisia muotoja yhdistelemällä syntyy kiinnostavia istutuksia eikä kukkia aina kaivata lainkaan.Sama teema voi toistua useissa ruukuissa. Lehtien värejä ja erilaisia muotoja yhdistelemällä syntyy kiinnostavia istutuksia eikä kukkia aina kaivata lainkaan.

Kesäkukat ja perennat suloisesti sekaisin

Perinteisesti kesäkukkapenkki syntyy taimia istuttamalla tai siemeniä kylvämällä. Jos kylvöhommat unohtuivat tai eivät kiinnosta, syntyy alkukesän taimivalikoimista näyttäviä kukkapenkkejä. Levollinen vaikutelma syntyy yhtä tai muutamaa lajia yhdistelemällä. Monilajipenkki taas innostaa tutkimaan yksityiskohtia ja onkin usein todellinen runsaudensarvi.

Lajien määrää päätettäessä voisi tässäkin pitää silmällä istutettavan alueen kokoa – sitä vähemmän lajeja mitä vähemmän tilaa on käytettävissä.

Iso ryhmä samaa lajia kiinnittää todella katseen. Kosmoskukka ja siperianunikko tuovat kukinnallaan pikku aurinkoja pihaan.Iso ryhmä samaa lajia kiinnittää todella katseen. Kosmoskukka ja siperianunikko tuovat kukinnallaan pikku aurinkoja pihaan.

Kausikasvit täydentävät oivallisesti perennapenkkiäkin. Kesäkukat tulevat apuun, jos halutaan kukintaa silloinkin, kun perennat pitävät taukoa. Etenkin uusi perennapenkki, jossa vasta istutetut taimet eivät vielä täytä koko aluetta, hyötyy oheen istutetuista kesäkukista. Kitkennän tarve vähenee ja silmänilo lisääntyy.

Mehikasveista, kivistä ja hiekasta synty eleetön, japanilaistyylinen ruukkuistutus.Mehikasveista, kivistä ja hiekasta synty eleetön, japanilaistyylinen ruukkuistutus.
Vastakohtia korostamalla syntyy ilmeikästä. Siro nukenkaulus kasvaa rouhean jykevässä puuastiassa.Vastakohtia korostamalla syntyy ilmeikästä. Siro nukenkaulus kasvaa rouhean jykevässä puuastiassa.

Monivuotiset kasvit ruukuissa

Pikku puut, pensaat ja perennat soveltuvat mainiosti ruukkuistutuksiin. Ruukuissa niiden elinkaari on ehkä lyhyempi kuin maahan istutettuna, mutta riittävän suureen ruukkuun istutettuina ja hyvin hoidettuina ne saattavat menestyä vuosia. Puuvartiset kasvit voivat muodostaa istutusten rungon, jota kausittain vaihtuvat kukkakasvit täydentävät.

Vinkki:

Jos sinulla on kasvimaa tai hiekkakasa, talveta ruukussa kesän kasvaneet monivuotiset kasvit siellä. Istuta kasvi, mieluiten ilman ruukkua, maahan ja nosta se keväällä takaisin ruukkuun. Vaihda tarvittaessa ruukku hieman aiempaa isompaan, jotta juuristolla on tilaa kasvaa.


Vuodenajat kunniaan!

Puutarhakausi ei lopu syksyyn. Jos kesän loppupuolella on ruukkuistutuksista puhti poissa, kannattaa syyskesän ja alkusyksyn kuulaudesta nautti uudistamalla ruukkuistutukset. Nyt pääsevät oikeuksiinsa lehtevät perennat, muratit, havupensaat ja syksyllä kukkivat mehikasvit ja pensastädykkeet. Lukemattomat lajit sopivat kypsyvän kesän kasveiksi. Ja talveksi laitetaan tietenkin kanervat, pikkuhavut, hopealangat ja muut talven lajit.

Kanervat, muratit ja erilaiset maksaruohot ovat itseoikeutettuja syksyn kausikasveja.Kanervat, muratit ja erilaiset maksaruohot ovat itseoikeutettuja syksyn kausikasveja.

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Pixabay

Kaipaatko apua pihan ja puutarhan suunnitteluun?
​​​​​​​Jätä yhteydenottopyyntö