• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkullisen terveellinen – superfood

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.07.2023
20237_68953.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Termi superfood on varmasti monelle tuttu. Tuo sanahan vilahtaa tuon tuosta lehtien sivuilla ja kokkiohjelmissa. Erityisesti suomalainen superfood tuntuu olevan arvostettua. Mutta mitä sitten on superfood?

Superruokaa Suomesta

Suorana suomennoksena voisi superfoodin kääntää superruoaksi, eli kyseessä on ruoka tai ruoka-aine, joka tarjoaa syöjälleen paljon ravinteita. Superfood itsessään ei ole vain suomalainen keksintö, vaan ympäri maailmaa on saatavilla erilaisia marjoja, juuria, siemeniä, jauheita ynnä muita, jotka luokitellaan näiden ravinnerikkaiden ruoka-aineiden joukkoon. Parhaimmillaan näitä raaka-aineita on osattu hyödyntää jo tuhansien vuosien ajan, eli kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, vaan vanhojen perinteiden ottamista käyttöön uudelleen.

Mutta suosikaamme suomalaista, mitä superia omissa metsissämme ja puutarhoissamme onkaan saatavilla? Ehdottomien helmien joukkoon kuuluvat metsistä tutut mustikat, puolukat sekä merten rannoilta että puutarhoista löytyvät tyrnit sekä mustaherukat. Muita supermarjoja ovat vadelma, aronia, variksenmarja sekä ruusunmarja.

Viljoista mainittakoon kaura ja kruunataan lista mainitsemalla pinaatti sekä lehtikaali. Myös nokkosen voisi laskea tähän joukkoon mukaan. Superfood on siis täyttä tavaraa ja siihen ei ole keinotekoisesti lisätty mitään ylimääräistä. Paras hyöty saadaankin, kun näitä superravinteita nautittaisiin säännöllisesti.

Muutama sananen superfoodeista:

Mustikka:

Tummansininen mustikka on kotimaisen metsän tarjoama herkku aina heinäkuusta syyskuun alkuun. Marjoista saat nopeasti lisättyä ravintoosi A-, B- ja C-vitamiinia. Lisäksi marjoista saat maitohappoa, flavonoideja sekä antosyaaneja.

Puolukka:

Pyöreä ja punainen puolukka sisältää muun muassa flavonoleja, bentsoehapon glukosideja, vitamiineja E ja C sekä kivennäisaineita kuten mangaani.

Tyrni:

Tyrni on todellinen c-vitamiinipommi. Lisäksi marja sisältää runsaasti muun muassa eri vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja.

Variksenmarja:

Tumma variksenmarja on erityisen tuttu pohjoisemmassa osassa Suomea. Variksenmarjasta saat erityisesti kuitua.

Mustikka (Kuva: Adobe Stock)
Mustikka (Kuva: Adobe Stock)
Puolukka (Kuva: Adobe Stock)
Puolukka (Kuva: Adobe Stock)
Tyrni (Kuva: Adobe Stock)
Tyrni (Kuva: Adobe Stock)
Variksenmarja (Kuva: Adobe Stock)
Variksenmarja (Kuva: Adobe Stock)

Aronia:

Aronian C-vitamiinipitoiset marjat soveltuvat esimerkiksi mehuihin mustaherukan sekä vadelman kanssa. Soveltuu myös hilloihin sekä hyytelöihin.

Mustaherukka:

Musta ja makea mustaherukka tarjoilee syöjälleen reilusti C-vitamiinia. Mustaherukan lehtiä voi lisäksi käyttää esimerkiksi teeaineksena.

Ruusunmarja:

Kuten moni muukin listassamme esiintyvä marja, myös ruusunmarja sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita vitamiineja. Lisäksi ruusunmarjasta saat A-vitamiinia ja kalsiumia.

Vadelma:

Kesäinen herkkumme, vadelma, tarjoilee sinulle esimerkiksi hyvälaatuista ravintokuitua sekä C-vitamiinia ja folaattia.

Etkö oikein tiedä, miten voisit marjoja hyödyntää? Herkullisen smoothie-reseptin löydät täältä.

Aronia (Kuva: Adobe Stock)
Aronia (Kuva: Adobe Stock)
Mustaherukka (Kuva: Adobe Stock)
Mustaherukka (Kuva: Adobe Stock)
Ruusunmarja (Kuva: Adobe Stock)
Ruusunmarja (Kuva: Adobe Stock)
Vadelma (Kuva: Adobe Stock)
Vadelma (Kuva: Adobe Stock)

Kaura:

Kaura on lempeä raaka-aine erityisesti vatsaongelmista kärsiville. Vesiliukoiset betaglukaanikuidut säätelevät veren glukoosi- sekä insuliinitasoa. Samalla nautit helposti eri kivennäisaineita, flavonoideja sekä vitamiineja A, B ja E.

Pinaatti:

Vitamiinit sekä kivennäisaineita tarjoilee pinaatti. Nauti helposti tarvitsemasi B2-vitamiinit ja foolihapot.

Lehtikaali:

Tummanvihreä ja kiharareunainen lehtikaali on maultaan voimakas. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita sekä rautaa. Myös A-vitamiinia löytyy tästä superfoodista.

Nokkonen:

Äkäisesti poltteleva nokkonen antaa muutakin kuin vain kutisevan ja kirvelevän paukaman. Nuorista lehdistä sekä versoista saat nopeasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Hyvä kalsiumin lähde.

Kaura (Kuva: Adobe Stock)
Kaura (Kuva: Adobe Stock)

Tiesitkö muuten, että myös voikukka, tuo pihanurmiemme ilo, tarjoaa myös A-vitamiinia sekä kalsiumia?

Lähteet:
Yle.fi/ Noora loves eko, reilu ja luomu -blogi
K-ruoka.fi
Arktiset aromit
Puutarha.net/kasvikortisto

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton