TAKAISIN

Herkullisen terveellinen – superfood

Päivitetty: 30.6.2022

Termi superfood on varmasti monelle tuttu. Tuo sanahan vilahtaa tuon tuosta lehtien sivuilla ja kokkiohjelmissa. Erityisesti suomalainen superfood tuntuu olevan arvostettua. Mutta mitä sitten on superfood?

750 blueberries-1903868_1920

Superruokaa Suomesta

Suorana suomennoksena voisi superfoodin kääntää superruoaksi, eli kyseessä on ruoka tai ruoka-aine, joka tarjoaa syöjälleen paljon ravinteita. Superfood itsessään ei ole vain suomalainen keksintö, vaan ympäri maailmaa on saatavilla erilaisia marjoja, juuria, siemeniä, jauheita ynnä muita, jotka luokitellaan näiden ravinnerikkaiden ruoka-aineiden joukkoon. Parhaimmillaan näitä raaka-aineita on osattu hyödyntää jo tuhansien vuosien ajan, eli kyseessä ei ole mikään uusi keksintö vaan vanhojen perinteiden ottamista käyttöön uudelleen.

Mutta suosikaamme suomalaista, mitä superia omissa metsissämme ja puutarhoissamme onkaan saatavilla? Ehdottomien helmien joukkoon kuuluvat metsistä tutut mustikat, puolukat sekä merten rannoilta että puutarhoista löytyvät tyrnit sekä mustaherukat. Muita supermarjoja ovat vadelma, aronia, variksenmarja sekä ruusunmarja.

TyrniTyrni

Viljoista mainittakoon kaura ja kruunataan lista mainitsemalla pinaatti sekä lehtikaali. Myös nokkosen voisi laskea tähän joukkoon mukaan. Superfood on siis täyttä tavaraa ja siihen ei ole keinotekoisesti lisätty mitään ylimääräistä. Paras hyöty saadaankin, kun näitä superravinteita nautittaisiin säännöllisesti.

Etkö oikein tiedä, miten voisit marjoja hyödyntää?
Herkullisen smoothie-reseptin löydät täältä!

Muutama sananen superfoodeista:

Mustikka:

Tummansininen mustikka on kotimaisen metsän tarjoama herkku aina heinäkuusta syyskuun alkuun. Marjoista saat nopeasti lisättyä ravintoosi A-, B- ja C-vitamiinia. Lisäksi marjoista saat maitohappoa, flavonoideja sekä antosyaaneja.

Puolukka:

Pyöreä ja punainen puolukka sisältää mm. flavonoleja, bentsoehapon glukosideja, vitamiineja E ja C ja kivennäisaineita kuten mangaani.

Tyrni:

Tyrni on todellinen c-vitamiinipommi. Lisäksi marja sisältää runsaasti mm. eri vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja.

Mustaherukka:

Musta ja makea mustaherukka tarjoilee syöjälleen reilusti C-vitamiinia. Mustaherukan lehtiä voi lisäksi käyttää esimerkiksi teeaineksena.

Vadelma:

Kesäinen herkkumme, vadelma, tarjoilee sinulle mm. hyvälaatuista ravintokuitua sekä C-vitamiinia ja folaattia.

Aronia:

Aronian C-vitamiinipitoiset marjat soveltuvat esimerkiksi mehuihin mustaherukan sekä vadelman kanssa. Soveltuu myös hilloihin sekä hyytelöihin.

Variksenmarja:

Tumma variksenmarja on erityisen tuttu pohjoisemmassa osassa Suomea. Variksenmarjasta saat erityisesti kuitua.

Ruusunmarja:

Kuten moni muukin listassamme esiintyvä marja, myös ruusunmarja sisältää runsaasti C-vitamiinia ja muita vitamiineja. Lisäksi ruusunmarjasta saat A-vitamiinia ja kalsiumia.

Tiesitkö muuten, että myös voikukka, tuo pihanurmiemme ilo, tarjoaa myös A-vitamiinia sekä kalsiumia?

MustaherukkaMustaherukka
PuolukkaPuolukka
VariksenmarjaVariksenmarja
RuusunmarjaRuusunmarja
MustikkaMustikka
AroniaAronia

Kaura:

Kaura on lempeä raaka-aine erityisesti vatsaongelmista kärsiville. Vesiliukoiset betaglukaanikuidut säätelevät veren glukoosi- sekä insuliinitasoa. Samalla nautit helposti eri kivennäisaineita, flavonoideja sekä vitamiineja A, B ja E.

KauraKaura

Pinaatti:

Vitamiinit sekä kivennäisaineita tarjoilee pinaatti. Nauti helposti tarvitsemasi B2-vitamiinit ja foolihapot.

Lehtikaali:

Tummanvihreä ja kiharareunainen lehtikaali on maultaan voimakas. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita sekä rautaa. Myös A-vitamiinia löytyy tästä superfoodista.

Nokkonen:

Äkäisesti poltteleva nokkonen antaa muutakin kuin vain kutisevan ja kirvelevän paukaman. Nuorista lehdistä sekä versoista saat nopeasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Hyvä kalsiumin lähde.

PinaattiPinaatti
NokkonenNokkonen