• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pensasmustikat ja herukat kypsyvät nyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.08.2020
20207_65961.jpg

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo tiedotteessaan, että pensasmarjojen satokausi on taas parhaimmillaan. Jonkin verran on kärsitty pölyttäjien puutteesta ja viileästä keväästä, mutta pääasiallisesti sadosta on tulossa hyvä. Marjat kannattaa poimia ja hankkia heti talteen, sillä satokaudesta on tulossa lyhyt.

Pensasmustikan suosio kasvaa

Pensasmustikan kysyntä on viimevuosina noussut ja se on löytänyt tiensä moniin puutarhoihin. Pensasmustikkaa verrataan usein metsämustikoiden kanssa, mutta vaikka molemmat ovat mustikoita, ne ovat aivan eri lajeja. Pensasmustikka ei värjää sormia ja on miellyttävän pehmeän ja aromikkaan makuinen marja. Pensasmustikat sisältävät runsaasti polyfenoleja sekä C- ja E-vitamiinia. Mustikka on myös hivenainepommi.

Pensasmustikan poiminta on alkanut jo koko maassa. Tänä vuonna siitä odotetaan lähes normaalia satoa, vaikka talven haastavat olosuhteet ja kevään viileät säät aiheuttivat paikoin menetyksiä muutamille lajikkeille.

Pensasmustikoita on mukava nauttia sellaisenaan, mutta ne sopivat aivan hyvin myös jälkiruokiin, hilloihin ja leivontaan. Marjat säilyttävät rakenteensa erinomaisesti pakastettaessa.

Lue lisää pensasmustikan viljelystä ja hoidosta >>

20207_65962.jpg

Herukat kypsymässä elokuun alussa

Loppukesällä kypsyvät myös herukat. Niitä on jo näkynyt myyntipöydillä. Pölyttäjistä oli tänä vuonna paikoitellen pulaa, ja tämä on vaikuttanut joidenkin alueiden marjasatoon. Sadosta odotellaan kuitenkin melko runsasta.

Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

Keitä herukat mehuksi >>

tai lue lisää herukoiden kasvattamisesta >>

20207_65963.jpg

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton mukaan kuluttajien kannattaa hankkia pensasmarjat heti tilaisuuden tullen, sillä pensasmarjojenkin satokaudesta ennakoidaan lyhyttä. Myyntipisteiden lisäksi herukoita ja pensasmustikoita voi hankkia suoraan marjatiloilta. Suoramyyntiä ja itsepoimintaa tarjoavat marjatilat sekä niiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.marjat.fi

Muista nauttia marjoista talvella. Lisää niitä reilusti vaikka myslin tai granolan joukkoon.

VINKKI! Pakasta marjoja valmiisiin annospusseihin juuri sen verran, kun käytät vaikka smoothie annokseen. Helpotat arkeasi ja marjat tulevat varmasti käytettyä.

20207_65964.jpg

Terveellinen ja nopea smoothie aamupala

2-3 annosta

3 dl sekalaisia pakastemarjoja oman maun mukaan (viinimarjoja, mansikoita, vadelmia, mustikoita, karviaisia)
2 dl esimerkiksi makeuttamatonta omenamehua
1 dl vettä
4-6 kpl taateleita (tuomaan makeutta)
1/4-1/2 avokadoa (maun mukaan)
1 rkl chia siemeniä

Laita edellisenä iltana mehun ja veden sekaan chian siemenet ja taatelit likoamaan. Sekoita aamulla kaikki ainekset tehosekoittimessa maukkaaksi aamupalaksi.

Smoothieen voi myös lisätä jos haluaa: kaurahiutaleita, 1 rkl proteiinijauhetta, 1 rkl MCT-öljyä, 1 rkl tyrnirouhetta tai muutaman tippaa nokkosuutetta. Näin saat lisättyä tarpeellisia hivenaineita ja vitamiineja aamupalaasi. Tätä smoothieta voit tuunata mielin määrin oman makusi mukaan ja vaihdella vaikka mehupohjia omenasta sekamehuihin, kunhan ne ovat sokeroimattomia.

Maidoton, laktoositon, munaton, gluteeniton (kun käytät gluteenitonta kauraa)
Maidoton, laktoositon, munaton, gluteeniton (kun käytät gluteenitonta kauraa)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton