TAKAISIN

Pensasmustikat ja herukat kypsyvät nyt

Päivitetty: 3.8.2020

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo tiedotteessaan, että pensasmarjojen satokausi on taas parhaimmillaan. Jonkin verran on kärsitty pölyttäjien puutteesta ja viileästä keväästä, mutta pääasiallisesti sadosta on tulossa hyvä. Marjat kannattaa poimia ja hankkia heti talteen, sillä satokaudesta on tulossa lyhyt.

marjat-750x422

Pensasmustikan suosio kasvaa

Pensasmustikan kysyntä on viimevuosina noussut ja se on löytänyt tiensä moniin puutarhoihin. Pensasmustikkaa verrataan usein metsämustikoiden kanssa, mutta vaikka molemmat ovat mustikoita, ne ovat aivan eri lajeja. Pensasmustikka ei värjää sormia ja on miellyttävän pehmeän ja aromikkaan makuinen marja. Pensasmustikat sisältävät runsaasti polyfenoleja sekä C- ja E-vitamiinia. Mustikka on myös hivenainepommi.

Pensasmustikan poiminta on alkanut jo koko maassa. Tänä vuonna siitä odotetaan lähes normaalia satoa, vaikka talven haastavat olosuhteet ja kevään viileät säät aiheuttivat paikoin menetyksiä muutamille lajikkeille.

Pensasmustikoita on mukava nauttia sellaisenaan, mutta ne sopivat aivan hyvin myös jälkiruokiin, hilloihin ja leivontaan. Marjat säilyttävät rakenteensa erinomaisesti pakastettaessa.

Lue lisää pensasmustikan viljelystä ja hoidosta >>

pensasmustikka2-750x422

Herukat kypsymässä elokuun alussa

Loppukesällä kypsyvät myös herukat. Niitä on jo näkynyt myyntipöydillä. Pölyttäjistä oli tänä vuonna paikoitellen pulaa, ja tämä on vaikuttanut joidenkin alueiden marjasatoon. Sadosta odotellaan kuitenkin melko runsasta.

Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

Keitä herukat mehuksi >>

tai lue lisää herukoiden kasvattamisesta >>
 

viinimarjat-750x422

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton mukaan kuluttajien kannattaa hankkia pensasmarjat heti tilaisuuden tullen, sillä pensasmarjojenkin satokaudesta ennakoidaan lyhyttä. Myyntipisteiden lisäksi herukoita ja pensasmustikoita voi hankkia suoraan marjatiloilta. Suoramyyntiä ja itsepoimintaa tarjoavat marjatilat sekä niiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.marjat.fi

Muista nauttia marjoista talvella. Lisää niitä reilusti vaikka myslin tai granolan joukkoon.

VINKKI! Pakasta marjoja valmiisiin annospusseihin juuri sen verran, kun käytät vaikka smoothie annokseen. Helpotat arkeasi ja marjat tulevat varmasti käytettyä.

säilötyt-marjat-422x422

Terveellinen ja nopea smoothie aamupala

2-3 annosta

3 dl sekalaisia pakastemarjoja oman maun mukaan (viinimarjoja, mansikoita, vadelmia, mustikoita, karviaisia)
2 dl esimerkiksi makeuttamatonta omenamehua
1 dl vettä
4-6 kpl taateleita (tuomaan makeutta)
1/4-1/2 avokadoa (maun mukaan)
1 rkl chia siemeniä

Laita edellisenä iltana mehun ja veden sekaan chian siemenet ja taatelit likoamaan. Sekoita aamulla kaikki ainekset tehosekoittimessa maukkaaksi aamupalaksi.

Smoothieen voi myös lisätä jos haluaa: kaurahiutaleita, 1 rkl proteiinijauhetta, 1 rkl MCT-öljyä, 1 rkl tyrnirouhetta tai muutaman tippaa nokkosuutetta. Näin saat lisättyä tarpeellisia hivenaineita ja vitamiineja aamupalaasi. Tätä smoothieta voit tuunata mielin määrin oman makusi mukaan ja vaihdella vaikka mehupohjia omenasta sekamehuihin, kunhan ne ovat sokeroimattomia.

Maidoton, laktoositon, munaton, gluteeniton (kun käytät gluteenitonta kauraa)Maidoton, laktoositon, munaton, gluteeniton (kun käytät gluteenitonta kauraa)