• Etusivu
  • Rakentaminen

Tavoitteena ihana piha – mutta puuttuvatko toteutuksen askelmerkit? Kerromme, miten se onnistuu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 12.04.2021Päivitetty 01.02.2023
20214_69950.jpg

Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? Kyllä vain.

Mihin kannattaa panostaa puutarhaa suunniteltaessa?

Pihasuunnittelija Sanna Numminen
Pihasuunnittelija Sanna Numminen

Pihasuunnittelija Sanna Numminen Puutarhamyymälä Muhevaisesta kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota uuden puutarhan suunnittelussa tai vanhaa uudistettaessa.

Pihan toimintojen sijoittaminen

Aivan aluksi kannattaa miettiä suuret linjat, mitä kaikkea pihalla tehdään ja mitä toimintoja siellä tarvitaan. Oleskelun ja istutusalueiden lisäksi tarvitaan toiminnallisia tiloja, kuten pysäköinti, lumen varastointi, jätteiden huolto, pyykin kuivaus, lasten leikki jne. Kun pääkohdat on määritelty, ohjaavat ne yksityiskohtia kuin luonnostaan eikä oleellisia toimintoja unohdeta suunnittelun edetessä.

Puutarhan tyylin valinta

Millaista tunnelmaa puutarhaan halutaan? Pihan tyylin valinta viitoittaa koko muuta suunnittelua ja toteutusta. Tyyli voi olla perinnepiha tai moderni, eikä sen tarvitse olla perinteisen puutarhamainen. Oman persoonallisen tyylin valitsemisessa kannattaa luottaa omaan näkemykseen.

Kun rakennat omaa pihaa omaan käyttöön, ei kannata miettiä muiden pihoja tai naapurin ratkaisuja, sillä tarkoitus on viihtyä siellä itse.

Toiveiden puutarha voi olla villin luonnonmukainen. Tai ehkäpä ominta onkin minimalismi, jossa tarkkaan harkitut kasvit, koristekatteet ja pelkistetyt rakenteet puhelevat keskenään. Välimerellistä, rehevää ja rentoa tunnelmaa kaipaava suunnittelee oleskelualueille vaikkapa pergolat ja köynnökset.

Cottage-puutarhasta pitävä haluaa pursuilevaa kukintaa.
Cottage-puutarhasta pitävä haluaa pursuilevaa kukintaa.

Yhtenäiset istutusalueet

Selkeät ja rajatut istutusalueet ovat monilajisinakin tyylikkäitä ja helpottavat nurmikon hoitoa. Sinne tänne ripotellut kasvit sen sijaan hidastavat nurmikon leikkaamista ja lisäävät reunojen siistimisen tarvetta.

Rajatut istutusalueet
Rajatut istutusalueet

Nurmikon hyväkuntoisena ja siistinä pitäminen onkin pihan eniten työtä vaativa osa. Siksi nurmelle tai osalle siitä voi miettiä muitakin vaihtoehtoja. Pienellä pihalla nurmikon voi korvata kokonaankin istutuksilla, pinnoitteilla ja maanpeittokasveilla.

Selkeät istutusalueet jakavat pihan eri alueisiin. Koko puutarhan ei tarvitsekaan näkyä heti.

Mutkittelevat tai yllättäen eteen tulevat polut ja kummut tuovat puutarhaan yllätyksellisyyttä, ideoi Sanna Numminen.

Hoitotarpeen oikea mitoitus

Innostunut harrastaja ei työtuntejaan välitä laskea, mutta kaikilla ei ola aikaa, kiinnostusta tai resursseja työlään pihan hoitoon. Suunnitteluvaiheen valinnoilla mitoitetaan hoidon tarve.

Jos piikikäs ja ränsistynyt orapihlaja-aita aiheuttaa sydämen tykytyksiä, kannattaa se vaihtaa itselle mieluisiin ja vähäisempää hoitoa vaativiin kasvilajeihin, vinkkaa Numminen.

Aitakasvin valinta on yksi tärkeimpiä valintoja sopeutettaessa puutarhan hoitoa omiin resursseihin. Sanna Numminen painottaakin, että pihan suunnittelun johtotähtenä on aina oltava asukkaiden toive siitä, kuinka paljon he haluavat sen hoitoon panostaa. Tarvittaessa vähälläkin työllä selviää.

Pihan linjoja voi suunnitella itse vaikka ruutupaperille eikä ulkopuolista suunnittelupalvelua välttämättä tarvita. Jos alkuun pääsemisessä kaivataan vinkkejä asiantuntijalta, voi puutarhaneuvojan pyytää paikan päälle. Jo tunninkin käynnillä ehditään käydä monta asiaa läpi ja säästyä toteutusvaiheen kalliilta virheiltä.

Jos itsenäinen pihan suunnittelu ei houkuttele, puutarhasuunnittelija osaa kaivaa asiakkaansa toiveet esiin ja jalostaa ne toiveiden puutarhaksi.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Helppohoitoisen pihan kulmakivenä ovat kasvupaikan olosuhteisiin sopivien ja sinne täysikasvuisinakin mahtuvien kasvien valinta. Ja vaikka haluttaisiinkin panostaa hoitoon, eivät kasvit kasva kukoistukseensa oloissa, jotka eivät niille sovi.

Auringossa viihtyvät kasvit eivät kukoista varjossa eivätkä paljon kosteutta tarvitsevat viihdy läpäisevässä ja kuivassa hiekkamaassa. Sopivan tiheä istutus peittää paljaan maan nopeasti, joten kitkemisen tarve vähenee.

Huolella valitut ja istutetut kasvit tulevat alkuhoidon jälkeen toimeen lähes omillaan, korostaa Sanna Numminen.

Värien käyttö ja monimuotoisuus

Kasvivalinnoilla pihan tunnelman voi luoda rauhallisen seesteiseksi tai iloisen räiskyväksi. Puutarhasuunnittelija kannustaa rohkeaan värien käyttöön ja erilaisten kasvutapojen ja lehtimuotojen hyödyntämiseen. Monimuotoista saadaan aikaan kukilla ja ilman.

Vaihtelevan väriset ja kaunislehtiset kasvit korostavat lähekkäin istutettuina toistensa parhaita puolia.
Vaihtelevan väriset ja kaunislehtiset kasvit korostavat lähekkäin istutettuina toistensa parhaita puolia.

Piha tarvitsee eri kokoisia kasveja antaakseen suojaa niin ulkopuolisten katseilta kuin auringon paahteelta. Kerroksellisuutta tuomaan valitaan pihaan myös lehti- ja havupuita. Havupuiden ja muiden ikivihreiden kasvien merkitys kasvaa erityisesti talvella, jolloin kesävihannat kasvit ovat levossa ja paljaina.

Viimeisen silauksen puutarhaan voi tuoda silmänkiinnittäjäksi valittu oma suosikkikasvi, jonka kehitystä on mukavaa seurata vuodesta toiseen. Se voi olla erikoisuus, jonka tähtihetki on esimerkiksi runsas kukinta, vaikka lyhytkin, kuten koristekirsikoilla. Tai harvinainen sato, kuten oloissamme persikalla tai aprikoosilla. Tai kasvi voi olla eksoottinen, vaikkapa upeakukkainen magnolia.

Syysvilliviini on upea syksyisessä värissään.
Syysvilliviini on upea syksyisessä värissään.

Pihan kruunun huippuhetki voi olla myös ruska-aikana kasvukauden lähestyessä loppuaan - eikä kasvin suinkaan tarvitse olla millään lailla harvinaisuus. Avoimella kasvupaikalla kaikkiin syksyn väreihin puhkeava villiviini vetää taatusti katseet puoleensa.

Tähtikasvia ihailemaan ja sille maljoja kohottelemaan voi kutsua perheen ja ystävät ja tehdä siitä näin puutarhakauden kohokohdan, ideoi Sanna Numminen.

Sanna Numminen kannustaa miettimään pihan kokonaisuutta omia toiveita ja tarpeita lähtökohtana pitäen. Villeimmiltä tuntuvat ideat saattavatkin paljastua aivan toteuttamiskelpoisiksi, mutta ennen kaikkea niistä jalostuu se aivan oman näköinen unelmien puutarha.

Katso, miten ammattilainen voi sinua auttaa

Kaikki pihan kasvit

muhevainen.fi

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48286.jpg
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20232_80909.jpg
Muhevassa mullassa sipulitkin viihtyvät
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.
20226_78551.jpg
Lue päätoimittajien vinkit uuteen vuoteen!
Uusi vuosi tarkoittaa aika monelle rakettien pauketta, juhlavasti kuohuvia juomia ja uudenvuodenlupausten tekemistä. Jos lupaukset mietityttävät tai lasiin kaivataan alkoholitonta kuohuvaa, kannattaa vilkaista aikakauslehtien päätoimittajien vinkkejä.
20238_82816.jpg
Uusia viherkasveja Partolan Kukkatalosta
Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton