Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.
Useat myrkylliset kasvit maistuvat kitkerälle tai polttavalle, joten niitä ei suuria määriä yleensä edes pysty syömään. Vakavat myrkytykset ovat siis onneksi harvinaisia. Mutta mitä pienempi lapsi tai lemmikki on kyseessä, sitä vaarallisempi tilanne saattaa olla. Kasvimyrkytystä epäiltäessä on aina heti otettava yhteyttä lääkäriin.
Lisätietoja Myrkytystietokeskuksesta
Lisätietoa myrkyllisistäkin kasveista löydät
Puutarha.netin Kasvikortistosta
Ukonhatut, sormustinkukat, kielot ja jouluruusu ovat jo pieninä määrinä haitallisia.
Muita kokonaan myrkyllisiä ovat akileijat, jättiputki, keltamo, konnanmarjat, linnunmaito, mustakoiso, myrkkylilja, oravanmarja, paatsama, punakoiso, päivänsini, rentukka, ritarinkannus sekä valkovuokko.
Maanpääliseltä osaltaan ovat lisäksi myrkyllisiä mooseksenpalavapensas ja ruusuleinikki.
Esikon maavarsi ja juuri ovat myrkyllisiä sekä narsissin ja tulppaanin sipulit.
Myrkyllisiä marjoja tai siemeniä kasvattavat esimerkiksi kielot ja oravanmarja. Näiden lisäksi lupiinin ja risiinin siemenet sekä ruusupavun raa´at siemenet ovat myrkyllisiä.
Alppiruusun lisäksi muita kokonaan myrkyllisiä puita, pensaita ja köynnöksiä ovat kultasade, kärhöt, näsiä, rohtokataja, tuijat sekä tuomi.
Myrkyllisiä siemeniä tai marjoja kasvattavat happomarja (happomarjan kypsä marja on myrkytön) hernepensas, hevoskastanja, kuusamat, lumimarja, marjakuuset, seljat, sorvarinpensas, terttuselja sekä väriherne.
Tunnistathan nämä kasvit? Lisää tietoa ja kuvia eri kasvilajeista löydät
Puutarha.netin Kasvikortistosta
Vuosittain Myrkytystietokeskukseen tulee pari tuhatta puhelua myrkyllisiin kasveihin liittyen. Myrkytyskeskuksen mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole vuosikymmeniin todettu kasvimyrkytyksestä johtuneita kuolemantapauksia. Viimeisimmät tapaukset ovat ennen vuotta 1969. Tiedossa olevien kasvimyrkytyskuolemien aiheuttajia ovat olleet ainakin myrkkykeiso ja raparperin vihreät osat.
Suomen luonnossa kasvaa noin 200 myrkylliseksi tiedettyä luonnonkasvia ja avomaan viljelykasvia. Vaarallisimpina pidetään usein kasveja, joiden marjoja voivat lapset luulla syötäviksi. Tällaisia ovat edellä mainitun kielon lisäksi näsiä, kuusama, konnanmarja ja sudenmarja.
Kasveja, jotka voivat maistettuinakin aiheuttaa myrkytysoireita ovat myrkkykatko, myrkkykeiso, hullukaali, hulluruoho, oleanteri, risiini, sormustinkukka, syysmyrkkylilja sekä ukonhatut.
Lähde: Jari Kaalikoski (Erälehti 5/2015)
Sisäkasveista myrkyllisiä ovat mm. vehkat, araliat, aaloet, ritarinkukat eli amaryllikset, anopinhampaat ja -kielet, kahvipensaat, ihmepensaat eli krootonit, tupsukit ja joulutähti. Lisäksi tyräkkikasvien maitiaisneste voi aiheuttaa vakavatkin ihovauriot (pylvästyräkki, joulutähti).