TAKAISIN

Sipulikukkien hankinta ajankohtaista

Julkaistu: 28.9.2022

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä, syys-lokakuussa. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi ne on hyvä istuttaa jo syyskuussa.
TähtinarsissiTähtinarsissi
UkkolaukkaUkkolaukka
Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa kompostimullalla parannetussa maassa. Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin. Tulevassakaan lannoituksessa ei tule käyttää tuoretta, maatumatonta karjanlantaa.
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa lehtien lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa. lsokukallisista tulppaaneista poistetaan siemenkodat. Kasvit leikataan vasta lehtien ja kukkavarsien alkaessa kellastua.


Lisätietoja sipulikukista
HyasinttiHyasintti
PapukaijatulppaanejaPapukaijatulppaaneja
tulip-2186467_1920

Istutusohjeet


Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti, jotta juurtuminen käynnistyy hyvin. Sateisena syksynä kastelua ei tarvita, paitsi jos istuttaa sipulit esim. räystään alle.