• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien hankinta nyt ajankohtaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82865.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian, ympärille. Huomioi sipuleita valitessasi erilaiset kukinta-ajat. Kun istutat aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä lajeja ja lajikkeita yhteen, saat nauttia kukkasipuleiden väriloistosta maaliskuun lopulta aina heinäkuulle saakka.

Milloin sipulikukat istutetaan?

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä, syys-lokakuussa. Ne on hyvä saada istutettua viimeistään paria viikkoa ennen pakkasia; tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle.

  • Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa.
  • Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi ne on hyvä istuttaa jo syyskuussa.
  • Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Millaisen kasvualustan sipulikukat tarvitsevat?

Kaikki kukkasipulit vaativat vettä läpäisevän maan, tiivis savimaa ei niille sovi. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa, tiiviiseen savimaahan turvetta ja karkeaa hiekkaa. Yksikään laji ei kestä jatkuvaa märkyyttä, varsinkaan talvella. Maan pH saa olla neutraalin tuntumassa (6,5–7,5). Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa kompostimullalla parannetussa maassa.

Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin, mutta voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta, esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia tai sarvilastua. Tulevassakaan lannoituksessa ei tule käyttää tuoretta, maatumatonta karjanlantaa.

Minne sipulikukkia kannattaa istuttaa?

Aurinko ja valo hivelevät sipulikukkia, mutta paahteisessa paikassa kukinta jää lyhyemmäksi kuin puolivarjossa.

Sipulikukat sopivat perennaryhmien ja kivikkotarhojen kevätkukkijoiksi sekä havukasvien ja lehtipensaiden joukkoon.

Pieniä laukkoja, idänsini- ja helmililjoja sekä lumikelloja voi istuttaa myös nurmikolle. Muitakin sipulikukkia voi istuttaa nurmikolle, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa lehtien lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Miten kukkasipulit istutetaan?


Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti, jotta juurtuminen käynnistyy hyvin. Sateisena syksynä kastelua ei tarvita, paitsi jos istuttaa sipulit esimerkiksi räystään alle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pieniä vinkkejä kuinka onnistut sipulikukkien kanssa:

  • Kaikki muut kukkasipulit paitsi tulppaanit voit istuttaa lämpimään maahan. Tulppaanit on hyvä istuttaa vasta maan kylmettyä.

  • Kukkasipulit pitävät vettä läpäisevästä maasta, joten niiden kasvualustaan on hyvä sekoittaa hiekkaa.

  • Lannoituksen voit tehdä vaikka kukkasipuliravinteella jo istutuksen yhteydessä, mutta jos et laita lannoitteita syksyllä, niin muista lannoittaa keväällä.

  • Hyvä nyrkkisääntö istutussyvyydelle on noin kolme kertaa sipulin korkeus eli pikkusipulit istutetaan noin 5 cm syvyyteen, tulppaanit noin 10 cm syvyyteen ja narsissit noin 15 cm syvyyteen. Terävä kärki tulee ylöspäin (jos kärkeä ei sipulista tahdo löytyä, varmista asia myyjältä).

  • Sipuleita voi istuttaa myös varjoiselle paikalle, mutta ne kukkivat siellä myöhemmin – mutta myös kauemmin.

  • Hyviä myyrän karkottajia ovat keisarinpikarililja ja laukat.

  • Istuta aina kukkasipulit tiiviisiin ryhmiin. Mieluummin yhteen kohtaan tiivis ryhmä sipuleita ja sitten vaikka tyhjä väli. Näin ne ovat keväällä kuin kukkakimput mullassa. Sipulin istutusväli voi olla sama kuin sipulin koko.

  • Sipulikukkia on hyvä istuttaa havukasvien ja lehtipensaiden väleihin tai eteen sekä perennojen, kuten pionin, syysleimun ja muiden lehtevien, varsinkin syksyllä kukkivien, väliin, jolloin niiden lehdet peittävät sipulikukkien kuihtuvat lehdet.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton