TAKAISIN

Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Muun muassa ohrasato oli heikoin lähes 50 vuoteen

Julkaistu: 6.12.2021

Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa. 

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

– Maatiloilla on nyt yleisesti taloudellisesti tiukka tilanne. Vuonna 2018 oli myös heikko viljavuosi, tuolloin jäätiin noin 2,7 miljardin kilon viljasatoon. Useiden viime vuosien heikkojen satovuosien lisäksi viljelijöitä huolettaa ensi kesän kylvöjen onnistuminen rajusti nousseiden lannoitehintojen takia, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke). 

Ohrasato heikoin lähes 50 vuoteen

Suomessa eniten viljelty vilja on ohra. Tänä vuonna korjatun noin yhden miljardin kilon ohrasadon osuus koko viljasadosta on 40 prosenttia. Viimeksi yhtä huono ohrasato saatiin vuonna 1974, jolloin jäätiin alle miljardin kilon. Runsaan rehukäytön lisäksi ohra on tärkeä mallasteollisuuden raaka-aine.

Ohran ohella kaurasta, vehnästä ja rukiista korjattiin keskimääräistä pienemmät sadot. Kymmenen vuoden jaksolla tarkasteltuna satomäärät olivat kauralla ja rukiilla neljänneksen ja vehnällä viidenneksen pienempiä.

viljasato-1999-2021

Luomusato noin neljänneksen viime vuotta heikompi

Viljan luomutuotanto on ollut viimeiset kymmenen vuotta jatkuvassa kasvussa. Vuoden 2021 luomuviljasato oli 113 miljoonaa kiloa eli noin neljä prosenttia kokonaisviljasadosta. Luomuviljan sato tekee notkahduksen tuotannon kasvuun. Luomuviljasato jäi viljan kokonaissadon tapaan yli 20 prosenttia vuoden 2020 satoa pienemmäksi, vaikka korjuuala pysyi lähes ennallaan.

luomuvilja-2006-2021

Satotilastossa mukana kaikki Suomen tärkeimmät peltokasvit

Satotilaston ennakkotilasto vuoden 2021 sadosta perustuu noin 4 100 maatilan tietoihin, joista luomutiloja oli noin 480. Tänä syksynä satotiedot kerätään noin 6100 maatilalta. Satotietojen tiedonkeruu päättyy joulukuun alussa ja lopullinen satotilasato 2021 valmistuu helmikuun 17. päivä. Valmistuvan tilaston voi tilata omaan sähköpostiin verkkosivulla: https://stat.luke.fi/tilaa-tilastoja

Satotilastokyselyyn vastannut viljelijä kommentoi verkkovastaamisessaan kesän 2021 kasvukautta ja satoa näin: ’Huonoin sato vuonna 1984 alkaneen viljelijäurani aikana’.

Suomessa on seurattu kotimaisen peltokasvituotannon määrää tärkeimpien tuotantokasvien osalta jo yli sata vuotta. Luonnonvarakeskuksen tilastotietokannassa on saatavilla historiatietoja sekä eri puolilta Suomea peltokasvituotannon määrätietoja. Satotilasto kertoo, kuinka suuri sato Suomen pelloilta korjattiin muun muassa seuraavista peltokasveista: ruis, vehnä, ohra, kaura, rypsi, rapsi, peruna, sokerijuurikas, kuivaheinä ja säilörehu. Tietoja on vuodesta 1920 lähtien. Luomusadon osalta tietoja on vuodesta 1999 alkaen.

Lähde: Luonnonvarakeskuksen tiedote 24.11.2021