• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tiesitkö? Kypsää kalaa voi käyttää raaka-aineena

Vähennä ruokahävikkiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2022
20221_74413.jpg

Valmistitko kalaa uunissa tai pannulla paistaen, mutta sitä jäi yli? Kypsän kalan voi mainiosti käyttää seuraavan päivän lounaalla tai päivällisellä. (Kuva: Shutterstock)

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää monesta syystä. Jos ruokaa joutuu heittämään roskiin, tulee kuormittaneeksi paitsi ympäristöä, myös omaa lompakkoaan. Hävikin syntyminen ei ole välttämätön paha, vaan siitä voi estää käyttämällä mahdolliset tähteet osana seuraavaa ruokaa. Älä siis turhaan heitä kypsää kalaa pois, sillä siitä voi helposti tehdä uuden aterian.

Jos lämmität kypsää kalaa mikrossa, siitä tulee helposti kuivaa eikä makuelämys ole enää parhaimmillaan. Siksi kannattaakin käyttää kypsennettyä kalaa raaka-aineena ja loihtia siitä aivan uusi annos. Nopean lounaan saa käyttämällä kalaa munakkaan täytteenä. Koska kalaa ei tarvitse enää uudelleen kypsentää, voit lisätä sen pannulle munakkaan teon viimeisessä vaiheessa niin, että kala lämpenee, mutta ei ylikypsy.

Uunikalaa tai pannulla paistettua kalaa voi käyttää myös kalapihvien raaka-aineena. Pihveihin saa rakennetta esimerkiksi perunan ja kananmunan avulla. Pihvit voi maustaa oman maun mukaan: chilillä, limellä ja korianterilla voit viedä makumaailmaa Aasian suuntaan.

Kun mietit, miten muuten voisit käyttää kypsää kalaa, tutkaile savukalareseptejä! Savukala on kypsää kalaa, joten yleensä savustetun kalan voi korvata myös muulla tavalla kypsennetyllä kalalla. Koska paistettu kala ei välttämättä ole yhtä voimakkaan makuista kuin savustettu kala, muita mausteita voi tarvittaessa lisätä makua tuomaan.

Oletko kokeillut näitä reseptejä?

Kalamunakas

2 annosta

4 munaa
¾ dl maitoa
¾ dl parmesaaniraastetta
½ dl basilikaa
¼ tl mustapippuria
ripaus suolaa
2 dl kypsää kalaa tai savukalaa
rasvaa paistamiseen

Vatkaa kulhossa munat ja maito. Lisää joukkoon juustoraaste, basilikasilppu sekä suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna rasva paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun. Kypsennä muutama minuutti miedolla lämmöllä, kunnes munaseos on jähmettynyt, mutta pinnaltaan kiiltävän kosteaa ja alapinnaltaan kauniisti ruskettunut.

Lisää munakkaan toiselle puolelle kypsä kala ja taita munakas kahtia. Tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera.

Kalamunakas (kuva: Pro Kala ry)
Kalamunakas (kuva: Pro Kala ry)

Aasialaiset kalapihvit edellisen päivän uunilohesta, keitetyistä perunoista ja tillikermaviilistä

200 g kypsää uunilohta
4 keitettyä perunaa
1 kananmuna
pala vihreää chiliä
1 limenkuori
5 oksaa korianteria
suolaa, mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Kuori keitetyt perunat ja raasta ne karkealla raastimella. Laita lohi sekä perunaraaste kulhoon. Hienonna joukkoon vihreää chiliä ja korianteria ja raasta limenkuori. Riko muna toisessa kulhossa ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita kaikki ainekset ja mausta pihvitaikina suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna paistinpannu hieman keskilämpöä kovemmalla lämmöllä ja lisää pannulle öljyä sekä nokare voita. Öljy kestää paremmin lämpöä ja voista saadaan herkullista makua. Kun voi "hiljenee" muotoile lusikalla ja kädellä taikinasta ronskeja pihvejä ja nosta ne paistinpannulle. Paista kalapihveihin kaunis väri, käännä ja paista toinenkin puoli.

Tarjoa kalapihvit keitetyn riisin kanssa ja tuunaa edellisen päivän tillikermaviili uudelle tasolle limen kuorella sekä mehulla, hyppysellisellä vihreää chiliä ja tuorealla korianterilla.

Katso reseptivideo

20221_74414.jpg

Savusiikamurupasta

4 annosta

500 g savusiikaa tai muuta kypsää kalaa
1/2 pientä purjoa
2 tl rypsiöljyä
2 dl herneitä, pakaste

Lisäksi

300 g pastaa
3 rkl vihreää pestoa
100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa

Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi.

Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2–3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.

Savusiikamurupasta (kuva: Pro Kala ry)
Savusiikamurupasta (kuva: Pro Kala ry)

Lähde: Pro Kala ry, tiedote 04.01.2022

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20134_34664.jpg
Nyt on herkkusienten herkkuaika
SIENIVIIKKO 15.-21.4.Kauppapuutarhaliiton tiedoteRuokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton