• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keittiöpuutarha ruukussa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.05.2023
20235_78247.jpg

Käytä vanhat astiat yrttitarhan istutuksille. (Kuva: Shutterstock)

Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.

Jos astian pohjassa ei ole reikää, niin sellainen kannattaa tehdä, jos suinkin malttaa. Reiän halkaisija saisi olla noin 1 cm. Isoon astiaan tarvitaan useampia reikiä. Reiät voi myös korvata salaojituksella; astian pohjalle laitetaan 4–5 cm kevytsoraa, pieniä kiviä tai ruukun palasia. Mikäli astiassa ei ole pohjareikiä, niin astia tulee sijoittaa sateelta suojaan ja liikakastelua tulee välttää.

Itse kasvatetut kasvikset maistuvat parhailta

Eikä välttämättä vaadita isoja tiluksiakaan, sillä pienen keittiöpuutarhan voi perustaa jopa ämpäriin tai saaviin. Ruukkuviljelyä pääsee siis harrastamaan myös kerrostalon parvekkeella. Se on myös mainio vaihtoehto silloin, kun oman pihan maaperä on laihaa tai savista tai aika ei yksinkertaisesti riitä kasvimaan hoitamiseen. Pienen viljelmän voi napata mukaan vaikka kesämökille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Saviruukku on aina kaunis vaihtoehto, mutta se on huokoinen ja kuivuu melko nopeasti. Jos saviruukussa haluaa kasvattaa monivuotisia kasveja, pitää valita pakkasenkestävä malli tai kantaa ruukku talveksi suojaan. Muovinen ruukku, ämpäri tai saavi säilyttää kosteuden paremmin. Sekään ei yleensä kestä pakkasta ja tumma muovi saattaa kesällä kuumentua. Erilaiset laatikot toimivat myös hyvin, kunhan ne ovat valituille kasveille tarpeeksi syviä.

Parvekelaatikossa voi kasvattaa vain matalajuurisia kasveja. Valurautaiset padat ovat näyttäviä ja yleensä myös tarpeeksi suuria. Ne voi tarvittaessa suojata ruosteenestoaineella. Isoon tynnyriin, ammeeseen tai kaukaloon mahtuukin syvempää kasvualustaa vaativia kasveja, tomaattia tai jopa perunoita.

Kasvit valitaan astian koon mukaan

Astian pitää siis olla niin suuri, että täysikasvuisenkin kasvin juuret (ja mukulat) mahtuvat hyvin multatilaan. Yrteille riittää pienempi astia – vihanneksille tarvitaan vähintään 10 litran astia. Isompi astia, johon mahtuu useampia kasveja, on aina kastelun kannalta parempi vaihtoehto. Multakerroksen minimisyvyys on 12 cm.

Muutamia esimerkkejä mullan syvyysvaatimuksista:

  • 12–15 cm: basilika, tuotemäkimeirami, lehtikorianteri, lehtisalaatti, pinaatti,
    retiisi, ruohosipuli, rukola, tilli
  • 20 cm: kiinansipuli, kuukausimansikka, persilja, keräsalaatti, vihersipuli
  • 25 cm: chilipippuri, mangoldi, pensas- ja salkopapu, sokeriherne, pensastomaatti
  • 30-40 cm: kesäkurpitsa, aikainen porkkana, punajuuri, runkotomaatti

Talviporkkana, palsternakka ja mustajuuri vaativat erittäin syvän astian. Leveyssuunnassa tilaa vievät runsaasti muun muassa kesäkurpitsa, kurpitsa, kukkakaali, parsakaali ja valkokaali.

Ruukkupuutarha voi olla myös erittäin kaunis

Kasvien ja astioiden valinnassa kannattaa miettiä myös estetiikkaa. Erivärisillä ja -muotoisilla lehdillä saa aikaan mukavia kontrasteja. Mukaan väriä antamaan voi kylvää myös syötäviä kukkia: kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa, köynnöskrassia, orvokkia, ruiskaunokkia. Niistä löytyy lukuisia, toinen toistaan hienompia lajikkeita, jotka viihtyvät hyvin ruukussa ja kukkivat lähes koko kesän. Eri kokoisia astioita voi ryhmitellä näyttäväksi kokonaisuudeksi ja niitä voi koristella vaikka erilaisilla luonnonmateriaaleilla.

Aiheesta lisää myös Kesäkuun vinkeissä!

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Lue lisää yrttien kasvatuksesta

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202312_79766.jpg
Joulun jätteet kiertoon
Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton