• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ruukkuviljely onnistuu monenlaisissa astioissa – vain mielikuvitus on rajana

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.06.2025
20235_78247.jpg

Käytä vanhat astiat yrttitarhan istutuksille. (Kuva: Shutterstock)

Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.

Jos astian pohjassa ei ole reikää, niin sellainen kannattaa tehdä, jos suinkin malttaa. Reiän halkaisija saisi olla noin 1 cm. Isoon astiaan tarvitaan useampia reikiä. Reiät voi myös korvata salaojituksella; astian pohjalle laitetaan 4–5 cm kevytsoraa, pieniä kiviä tai ruukun palasia. Mikäli astiassa ei ole pohjareikiä, niin astia tulee sijoittaa sateelta suojaan ja liikakastelua tulee välttää.

Itse kasvatetut kasvikset maistuvat parhailta

Eikä välttämättä vaadita isoja tiluksiakaan, sillä pienen keittiöpuutarhan voi perustaa jopa ämpäriin tai saaviin. Ruukkuviljelyä pääsee siis harrastamaan myös kerrostalon parvekkeella. Se on myös mainio vaihtoehto silloin, kun oman pihan maaperä on laihaa tai savista tai aika ei yksinkertaisesti riitä kasvimaan hoitamiseen. Pienen viljelmän voi napata mukaan vaikka kesämökille.

<p data-block-key="gr32a">Ruukkuviljely onnistuu niin ämpärissä, korissa kuin vanhassa peltipurkissakin – tärkeintä on riittävä tila juurille ja hyvä vedenpoisto. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ruukkuviljely onnistuu niin ämpärissä, korissa kuin vanhassa peltipurkissakin – tärkeintä on riittävä tila juurille ja hyvä vedenpoisto. (Kuva: Adobe Stock)

Saviruukku on aina kaunis vaihtoehto, mutta se on huokoinen ja kuivuu melko nopeasti. Jos saviruukussa haluaa kasvattaa monivuotisia kasveja, pitää valita pakkasenkestävä malli tai kantaa ruukku talveksi suojaan. Muovinen ruukku, ämpäri tai saavi säilyttää kosteuden paremmin. Sekään ei yleensä kestä pakkasta ja tumma muovi saattaa kesällä kuumentua. Erilaiset laatikot toimivat myös hyvin, kunhan ne ovat valituille kasveille tarpeeksi syviä.

Parvekelaatikossa voi kasvattaa vain matalajuurisia kasveja. Valurautaiset padat ovat näyttäviä ja yleensä myös tarpeeksi suuria. Ne voi tarvittaessa suojata ruosteenestoaineella. Isoon tynnyriin, ammeeseen tai kaukaloon mahtuukin syvempää kasvualustaa vaativia kasveja, tomaattia tai jopa perunoita.

Kasvit valitaan astian koon mukaan

Astian pitää siis olla niin suuri, että täysikasvuisenkin kasvin juuret (ja mukulat) mahtuvat hyvin multatilaan. Yrteille riittää pienempi astia – vihanneksille tarvitaan vähintään 10 litran astia. Isompi astia, johon mahtuu useampia kasveja, on aina kastelun kannalta parempi vaihtoehto. Multakerroksen minimisyvyys on 12 cm.

Muutamia esimerkkejä mullan syvyysvaatimuksista:

  • 12–15 cm: basilika, tuotemäkimeirami, lehtikorianteri, lehtisalaatti, pinaatti, retiisi, ruohosipuli, rukola, tilli
  • 20 cm: kiinansipuli, kuukausimansikka, persilja, keräsalaatti, vihersipuli
  • 25 cm: chilipippuri, mangoldi, pensas- ja salkopapu, sokeriherne, pensastomaatti
  • 30-40 cm: kesäkurpitsa, aikainen porkkana, punajuuri, runkotomaatti

Talviporkkana, palsternakka ja mustajuuri vaativat erittäin syvän astian. Leveyssuunnassa tilaa vievät runsaasti muun muassa kesäkurpitsa, kurpitsa, kukkakaali, parsakaali ja valkokaali.

Ruukkupuutarha voi olla myös erittäin kaunis

Kasvien ja astioiden valinnassa kannattaa miettiä myös estetiikkaa. Erivärisillä ja -muotoisilla lehdillä saa aikaan mukavia kontrasteja. Mukaan väriä antamaan voi kylvää myös syötäviä kukkia: kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa, köynnöskrassia, orvokkia, ruiskaunokkia. Niistä löytyy lukuisia, toinen toistaan hienompia lajikkeita, jotka viihtyvät hyvin ruukussa ja kukkivat lähes koko kesän. Eri kokoisia astioita voi ryhmitellä näyttäväksi kokonaisuudeksi ja niitä voi koristella vaikka erilaisilla luonnonmateriaaleilla.

Aiheesta lisää myös Kesäkuun vinkeissä!

<p data-block-key="2down">Ruukuissa kasvattaminen sopii niin parvekkeelle kuin pihallekin. Astiavalinnoilla voit tuoda persoonallisuutta ja vihreyttä pieniin tiloihin. (Kuva: Shutterstock)</p>
Ruukuissa kasvattaminen sopii niin parvekkeelle kuin pihallekin. Astiavalinnoilla voit tuoda persoonallisuutta ja vihreyttä pieniin tiloihin. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20202_62827.jpg
Ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat näkyä
Tänä vuonna viimeistään on monelle käynyt selväksi, etteivät puheet ilmastonmuutoksesta olekaan ihan "hölynpölyä". Monessa kaupungissa on nyt eletty lähes täysin talvetonta talvea, tai ainakin se on ollut melko huono talvi siinä määrin, että Suomen tapoihin kuuluvat pakkaset ovat jääneet paukkumatta ja maa on pysynyt liian kuivana – tai liian märkänä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton