TAKAISIN

Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksyllä

Päivitetty: 22.9.2021
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
computing-3795962_1920

Huolellisesti hoidettu nurmikko talvehtii hyvin

Viimeistään syyskuun lopulla kannattaa nurmikolle suorittaa sen talvenkestävyyttä parantava ilmastointi. Käytännössä ilmastointi tapahtuu painamalla talikolla nurmikon pintaan reikiä. Ilmastointi on tärkeä varsinkin silloin, jos talveksi nurmikolle levitettävästä kompostista halutaan ravinteiden imeytyvän maahan mahdollisimman tehokkaasti. Liian paksu nurmenpohja voi edistää myös hometautien leviämistä roudattomina talvina.

Nurmikon talvivalmisteluihin kuuluu myös huolellinen leikkaus, haravointi sekä lannoitus kalkkipitoisella syyslannoitteella. Nurmikko saa jäädä syksyllä hieman kesän tasoa lyhyemmäksi. Se estää tautien, mm. lumihomeen muodostumista.

Lehdet haravoidaan, jotta nurmen kasvu ei häiriintyisi, eivätkä taudit pääsisi lehtien alla leviämään ja myyrät rauhassa kaivamaan kolojaan. Puhtaat lehdet ja ruohonjätteet voi levittää pensasalustoille katteeksi tai viedä kompostiin. Niitä voi myös kerätä talven varalle talteen kuivikeaineeksi talouskompostoriin.

Mutta...Onko aina pakko haravoida?

Muumiot pois puutarhasta

Kaikki muumiotautiset omenat kannattaa kerätä nurmikolta pois, koska maahan jääneet hedelmät levittävät itiöitä edelleen tuulen mukana. Muumiotaudin pilaamat omenat hävitetään joko polttamalla, kaivamalla maahan tai esimerkiksi Biolanin Pikakompostorissa, jossa lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoamiseksi, ja pilaantuneet omenat voidaan kompostoida muun jätteen seassa.
Muumiotautisen omenaan tulee ensin ruskea laikku, joka laajenee ja pintaan muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä. Vähitellen hedelmät ruskettuvat ja pilaantuvat kokonaan.Muumiotautisen omenaan tulee ensin ruskea laikku, joka laajenee ja pintaan muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä. Vähitellen hedelmät ruskettuvat ja pilaantuvat kokonaan.

Jos keväällä on tarkoitus perustaa uusi nurmikko, on maanparannustyöt hyvä aloittaa jo syksyllä lannoituksella ja kalkitusmuokkauksella. Näin voidaan varmistaa aikainen kylvö ja tasainen itämistulos vielä kevätkosteuden ollessa maassa. Keväällä kylvettävä nurmikko voidaan lannoittaa jo syksyllä fosforia ja kaliumia sisältävällä PK-syyslannoitteella.

Nurmikon voi perustaa vielä myöhään syksylläkin siirtonurmella!