TAKAISIN

Porkkana – edullinen ja ravinteikas

Päivitetty: 1.9.2023
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen beetakaroteenia. Yliannostuksen vaaraa ei aiheudu isommastakaan määrästä, koska ylimäärä poistuu elimistöstä toisin kuin pillereistä nautittava A-vitamiini. Elimistö toisin sanoen muodostaa beetakaroteenista A-vitamiinia juuri tarvitsemansa määrän.

Porkkanaa on suositeltavaa syödä sekä kypsennettynä että raakana. Kypsennetystä porkkanasta pienen öljytilkan kanssa nautittuina beetakaroteenin imeytyminen suolistossa paranee. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Tasapainota ruokalaskua porkkanalla

Porkkana kuuluu keräkaalin, lantun, sipulin ja kiinankaalin ohella niihin kasviksiin, jotka ovat hinnaltaan kaikkein edullisimpia kaikkina vuodenaikoina. Usein gallupeissa kuluttajat valittavat, että he kyllä söisivät kasviksia, mutta esteenä on hinta.

Kasvisten kalleudella perustellaan suomalaisten vähäistä kasvisten kulutusta. Tämä on harhakäsitys. Kun täyttää ruokalautasen puolilleen kasviksia ja varaa neljänneksen perunalle, on kasvisten ja perunan hinta koko aterian raaka-ainekuluista keskimäärin vain noin viidennes.

Löytyneekö yhtään lämmintä kasvislisäkettä tai pääruokaa, johon porkkanaa ei voisi yhdistää? Monien liha-, riista-, kala- ja eksoottisten kasvisruokien kokonaishinta alenee ja samalla ravintoarvo rikastuu, kun osan kalliimmista raaka-aineista korvaa porkkanalla.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Porkkanalla mehevöität ja värität – ja korostat makua

Porkkana on yksi monikäyttöisimmistä kasviksista. Sellaisenaan se on hyvä välipala ja antaa hampaille tarpeellista työtä. Porkkanoiden keitinveteen voit suolan sijaan kokeilla appelsiini- tai sitruunamehua. Pieni hapokkuus terhakoittaa porkkanan maun.

Porkkana nousee ruoassa esiin miellyttävällä tavalla, kun siihen yhdistää tuoreita yrttejä. Etenkin rakuunaa kannattaa kokeilla. Rakuunaporkkanat lunastavat paikkansa kulinaristinkin lautasella. Myös kirveli, timjami ja tuttu persilja ovat hyviksi kokeiltuja valintoja.

Porkkanan parhaat kaverit muista kasviksista poimittuina ovat selleri ja sipuli. Porkkanan, lehti- tai juurisellerin ja sipulin pyhä kolminaisuus toimii aina, kun hienonnat nämä kasvikset ja kuullotat ne pienessä öljytilkassa keiton, padan tai kastikkeen pohjaksi.

Porkkana sopii erittäin hyvin kypsennettäväksi höyrykattilassa yhdessä perunoiden kanssa. Toinen mukava tapa on paahtaa porkkanapalat uunipellillä yhdessä lohkoperunoiden kanssa. Ruokiin porkkana antaa mehevyyttä, väriä ja täyteläistä makua. Sopii se leivontaankin.

Jos käytettävissäsi on tehokas vihannesleikkuri, kannattaa raastaa porkkanaa pakastettavaksi. Pakkaa porkkanaraaste kertaeriin ja pakasta sellaisenaan tai puserra joukkoon sitruunamehua.
(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Säilytä porkkanat kylmässä ja erillään etyleenistä

Porkkana on herkkä etyleenille, joten se on pidettävä erillään omenoista, tomaateista ja banaaneista eli etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä. Muutoin maku kitkeröityy. Porkkana itsekin voi tuottaa etyleeniä, jos se pakataan liian tiiviisti ja pidetään lämpimässä. Etyleeni aiheuttaa porkkanoihin kitkerää makua.

Porkkanat tulee säilyttää +2 - +5 asteessa eli jääkaapin lämpötilassa. Huuhtele porkkanat ennen käyttöä ja pese mahdollinen multa pois. Jos kuorit porkkanoita valmiiksi tarjolle, säilytä porkkanat raikkaassa vedessä. Evääksi porkkanat pakataan syöntivalmiina muovipussiin tai -rasiaan.

Tilastotietoja porkkanasta

  • Porkkana on tärkein ja eniten viljelty juures Suomessa.
  • Porkkana on myös ostetuin juures ja ostetuin avomaalla viljellyistä vihanneksista.
  • Porkkanaa suosivat kaikki iästä, asuinpaikasta, talouden koosta tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Myös lapsiperheissä porkkanasta pidetään.
  • Suomalainen syö porkkanaa noin yhdeksän kiloa vuodessa eli tomaatin ja kurkun jälkeen kolmanneksi eniten tuoreista vihanneksista.
  • Porkkanan viljelyala on 1726 hehtaaria. Vuoden 2021 porkkanasato oli noin 76 miljoonaa kiloa.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Itämainen porkkanalisäke

2 rkl seesaminsiemeniä
0,5 kg porkkanoita
1 rkl öljyä
1 tl curryjauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta (tai 1 tl tuoretta inkivääriä)
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Paahda seesaminsiemenet pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä siemenet odottamaan.
Leikkaa kuorimaveitsellä tai juustohöylällä porkkanoista pitkittäin nauhamaisia suikaleita.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää curryjauhe ja inkivääri ja lämmitä mausteita hetki. Lisää porkkananauhat ja hunaja ja anna porkkanoiden pehmetä.
Lisää seesaminsiemenet porkkanoiden joukkoon ja sekoita varovaisesti. Tarjoa broileri-, jauheliha-, porsaanliha- tai pihviaterialla.
Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry