TAKAISIN

Traakkipuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja
Topakat traakkipuut (Dracaena)

Päivitetty: 21.2.2023
Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.
Kasvukauden aikana annetaan lannoitetta pari kertaa kuussa. (Kuva: Shutterstock)Kasvukauden aikana annetaan lannoitetta pari kertaa kuussa. (Kuva: Shutterstock)

Kaikki muut lajit paitsi kanariantraakkipuu viihtyvät puolivarjoisessa tai hajavaloisessa paikassa. Kasvun aikana kasvi viihtyy lämpöisessä (23–25 astetta), kasvu pysähtyy, jos lämpötila on alhainen liian kauan. Kirjavalehtiset lajit vaativat runsaasti vettä ja niitä olisi hyvä myös sumutella.

Lohikäärmepuut viihtyvät hyvin mullassa, jossa on hiekan ja kevytsoran sekoitusta. Vanhoille kasveille riittää yleensä pintamullan uusiminen. Vanhoja traakkipuita voi nuorentaa juurruttamalla runko sammal- tai turvenyytissä. Lohikäärmepuiden vihollisia ovat punkit, kilpikirvat ja ripsiäiset.

Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)

Tuoksutraakkipuu on nimetty kermanvalkoisten, tuoksuvien kukkiensa ansiosta. Kukat puhkeavat kasviin syksyllä tai kevättalvella, mutta valitettavasti vain ihanteellisissa ja valoisissa olosuhteissa. Toki tämä laji on kaunis ilman kukkiakin. Kirjavat lehdet ovat upeat, melko suuret (jopa 60-80 cm pitkät) ja niitä on yleensä runsaasti. Lehtien väritys on lajikekohtaista; varjossa lehdet voivat olla yksivärisemmän vihreät. Lajikkeita ovat esimerkiksi 'Massangeana', jolla on leveä keltainen keskijuova, ja 'Victoria', jonka lehden keskiosa on vihreä ja laidat keltaiset.
Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Liian kuivassa huoneilmassa kasviin saattaa tulla villakilpikirvoja tai vihannespunkkeja. Niinpä lehtiäkin kannattaa sumutella. Ravinteita annetaan koko kasvukauden ajan. Lepokaudella mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)

Supputraakkipuu kasvaa melko varjoisassakin paikassa. Lehdet ovat tummanvihreät ja kasvavat tiheänä ruusukkeena. Kasvi varistaa vanhat lehtensä, joten tuloksena on kaunis latvatupsu.

Tämän lajin suosittuja lajikkeita ovat 'Bausei' ja 'Warneckii', jotka on nimetty juovatraakkipuiksi. Bauseilla on melko leveät lehdet ja keskellä on valkoinen juova. Warneckiillä on kiiltävät, harmaanvihreät lehdet, joissa on muutamia vaaleanharmaita juovia.
Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, talvella kastellaan vähemmän. Juuret mätänevät liian märässä ja kylmässä mullassa. Lehtiin ei suositella käytettäväksi lehdenkiillotusainetta.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Reunustraakkipuu on erittäin helppohoitoinen ja koristeellinen jo pienenä. Lehdet ovat voimakkaan vihreät, ruskeanpunareunaiset, kapenevat kärkeä kohti ja kasvavat tiiviinä kimppuina. 'Tricolor'-lajikkeen lehdet ovat puna-vihreä-valkokirjavat.
Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)

Reunustraakkipuu sietää hämärämpää ja kuivempaa kasvupaikkaa kuin muut traakkipuut. Kasvualusta pidetään niukan kosteana ja pintamullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetaan vain miedosti. Kasvin vanhat, kellastuvat lehdet poistetaan. Kasvia voi lisätä 10 cm:n pituisista varrenkappaleista tai pistokkaista.

Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Ruokotraakkipuu on terävä- ja kapealehtinen kasvi, jonka runko muistuttaa bambun runkoa. Niinpä sitä nimitetään usein huone- tai onnenbambuksi.

Ruokotraakkipuu pitää valosta ja sopiikin mainiosti ikkunalaudalle. Se pitää tasaisesta kosteudesta ja saattaa kärsiä tuholaisista kuivassa huoneilmassa.

Ruokotraakkipuuta voi kasvattaa jonkun aikaa myös maljakossa. Katkaistun latvan voi juurruttaa multaan.
Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)

Lue lisää

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa, juttua, ideaa ja vinkkiä myös traakkipuista – lue ja osallistu keskusteluun.

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy lisää tietoa eri huonekasveista.