• Etusivu
  • Hoitotyöt

Traakkipuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja

Topakat traakkipuut (dracaena)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2024
20222_77054.jpg

Kasvukauden aikana annetaan lannoitetta pari kertaa kuussa. (Kuva: Shutterstock)

Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.

Kaikki muut lajit paitsi kanariantraakkipuu viihtyvät puolivarjoisessa tai hajavaloisessa paikassa. Kasvun aikana kasvi viihtyy lämpöisessä (23–25 astetta), kasvu pysähtyy, jos lämpötila on alhainen liian kauan. Kirjavalehtiset lajit vaativat runsaasti vettä ja niitä olisi hyvä myös sumutella.

Lohikäärmepuut viihtyvät hyvin mullassa, jossa on hiekan ja kevytsoran sekoitusta. Vanhoille kasveille riittää yleensä pintamullan uusiminen. Vanhoja traakkipuita voi nuorentaa juurruttamalla runko sammal- tai turvenyytissä. Lohikäärmepuiden vihollisia ovat punkit, kilpikirvat ja ripsiäiset.

Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)

Tuoksutraakkipuu on nimetty kermanvalkoisten, tuoksuvien kukkiensa ansiosta. Kukat puhkeavat kasviin syksyllä tai kevättalvella, mutta valitettavasti vain ihanteellisissa ja valoisissa olosuhteissa. Toki tämä laji on kaunis ilman kukkiakin. Kirjavat lehdet ovat upeat, melko suuret (jopa 60-80 cm pitkät) ja niitä on yleensä runsaasti. Lehtien väritys on lajikekohtaista; varjossa lehdet voivat olla yksivärisemmän vihreät. Lajikkeita ovat esimerkiksi 'Massangeana', jolla on leveä keltainen keskijuova, ja 'Victoria', jonka lehden keskiosa on vihreä ja laidat keltaiset.

<p data-block-key="ef55u">Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)</p>
Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Liian kuivassa huoneilmassa kasviin saattaa tulla villakilpikirvoja tai vihannespunkkeja. Niinpä lehtiäkin kannattaa sumutella. Ravinteita annetaan koko kasvukauden ajan. Lepokaudella mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)

Supputraakkipuu kasvaa melko varjoisassakin paikassa. Lehdet ovat tummanvihreät ja kasvavat tiheänä ruusukkeena. Kasvi varistaa vanhat lehtensä, joten tuloksena on kaunis latvatupsu.

Tämän lajin suosittuja lajikkeita ovat 'Bausei' ja 'Warneckii', jotka on nimetty juovatraakkipuiksi. Bauseilla on melko leveät lehdet ja keskellä on valkoinen juova. Warneckiillä on kiiltävät, harmaanvihreät lehdet, joissa on muutamia vaaleanharmaita juovia.

<p data-block-key="s958f">Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)</p>
Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, talvella kastellaan vähemmän. Juuret mätänevät liian märässä ja kylmässä mullassa. Lehtiin ei suositella käytettäväksi lehdenkiillotusainetta.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Reunustraakkipuu on erittäin helppohoitoinen ja koristeellinen jo pienenä. Lehdet ovat voimakkaan vihreät, ruskeanpunareunaiset, kapenevat kärkeä kohti ja kasvavat tiiviinä kimppuina. 'Tricolor'-lajikkeen lehdet ovat puna-vihreä-valkokirjavat.

<p data-block-key="dnk21">Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)</p>
Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)

Reunustraakkipuu sietää hämärämpää ja kuivempaa kasvupaikkaa kuin muut traakkipuut. Kasvualusta pidetään niukan kosteana ja pintamullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetaan vain miedosti. Kasvin vanhat, kellastuvat lehdet poistetaan. Kasvia voi lisätä 10 cm:n pituisista varrenkappaleista tai pistokkaista.

Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Ruokotraakkipuu on terävä- ja kapealehtinen kasvi, jonka runko muistuttaa bambun runkoa. Niinpä sitä nimitetään usein huone- tai onnenbambuksi.

Ruokotraakkipuu pitää valosta ja sopiikin mainiosti ikkunalaudalle. Se pitää tasaisesta kosteudesta ja saattaa kärsiä tuholaisista kuivassa huoneilmassa.

Ruokotraakkipuuta voi kasvattaa jonkun aikaa myös maljakossa. Katkaistun latvan voi juurruttaa multaan.

<p data-block-key="wgntp">Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lue lisää

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa, juttua, ideaa ja vinkkiä myös traakkipuista – lue ja osallistu keskusteluun.

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy lisää tietoa eri huonekasveista.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton