TAKAISIN

Topakat traakkipuut

Päivitetty: 1.3.2021

Traakkipuut (Dracaena)

Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Kaikki muut lajit paitsi kanariantraakkipuu viihtyvät puolivarjoisessa paikassa. Kasvun aikana kasvi viihtyy lämpöisessä (23-25 astetta). Kirjavalehtiset lajit vaativat runsaasti vettä. Niitä olisi myös hyvä sumutella.

Kasvukauden aikana annetaan lannoitetta pari kertaa kuussa. Lohikäärmepuut viihtyvät hyvin sellaisessa mullassa, jossa on hiekan ja kevytsoran sekoitusta. Ne sopivat mainiosti myös vesi- eli hydroviljelyyn.

Vanhoja puita voidaan leikata. Kasvia voidaan juurruttaa latvasta. Ilmajuurrutustakin kannattaa kokeilla. Lohikäärmepuiden vihollisia ovat punkit, kilpikirvat ja ripsiäiset.

Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)

Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)
Tuoksutraakkipuu on nimetty kermanvalkoisten, tuoksuvien kukkiensa ansiosta. Kukat puhkeavat kasviin syksyllä tai kevättalvella, mutta valitettavasti vain ihanteellisissa ja valoisissa olosuhteissa. Toki tämä laji on kaunis ilman kukkiakin: Kirjavat lehdet ovat upeat, melko suuret (jopa 60-80 cm pitkät) ja niitä on yleensä runsaasti. Lehtien väritys on lajikekohtaista. Varjossa lehdet voivat olla yksivärisemmän vihreät. Tämä kasvi on tehokas huoneilman myrkkykaasujen, etenkin formaldehydin poistaja.

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Liian kuivassa huoneilmassa kasviin saattaa tulla villakilpikirvoja tai vihannespunkkeja. Niinpä lehtiäkin kannattaa sumutella. Ravinteita annetaan koko kasvukauden ajan. Lepokaudella mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)

Supputraakkipuu kasvaa melko varjoisassakin paikassa. Lehdet ovat tummanvihreät lehdet ja kasvavat tiheänä ruusukkeena. Kasvi varistaa vanhat lehtensä, joten tuloksena on kaunis latvatupsu.

Tämän lajin suosittuja lajikkeita ovat 'Bausei' ja 'Warneckii', jotka on nimetty juovatraakkipuiksi. Bauseilla on melko leveät lehdet ja keskellä on valkoinen juova. Warneckiillä on kiiltävät, harmaanvihreät lehdet, joissa on muutamia vaaleanharmaita juovia. Tämä kasvi on erittäin hyvä poistamaan huoneilmasta bentseeniä.

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, talvella kastellaan vähemmän. Juuret mätänevät liian märässä ja kylmässä mullassa. Lehtiin ei suositella käytettäväksi lehdenkiillotusainetta.
Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)
Reunustraakkipuu on erittäin helppohoitoinen ja koristeellinen jo pienenä. Lehdet ovat voimakkaan vihreät, ruskeanpunareunaiset, kapenevat kärkeä kohti ja kasvavat tiiviinä kimppuina. Kasvin vanhat, kellastuvat lehdet poistetaan. Tämä laji on erittäin hyvä puhdistamaan ksyleeniä ja trikloorietyleeniä.

'Tricolor'-lajikkeen lehdet ovat puna-vihreä-valkokirjavat.

Reunustraakkipuu sietää hämärämpää ja kuivempaa kasvupaikkaa kuin muut traakkipuut. Kasvualusta pidetään niukan kosteana ja pintamullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetaan vain miedosti. Kasvia voi lisätä 10 cm:n pituisista varrenkappaleista tai pistokkaista.

Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Ruokotraakkipuu on terävä- ja kapealehtinen kasvi, jonka runko muistuttaa bambun runkoa. Niinpä sitä nimitetään usein huone- tai onnenbambuksi.

Ruokotraakkipuu pitää valosta ja sopiikin mainiosti ikkunalaudalle. Se pitää tasaisesta kosteudesta ja saattaa kärsiä tuholaisista kuivassa huoneilmassa.

Ruokotraakkipuuta voi kasvattaa jonkun aikaa myös maljakossa. Katkaistun latvan voi juurruttaa multaan.
Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Lue lisää...

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa, juttua, ideaa ja vinkkiä myös traakkipuista - lue ja osallistu keskusteluun!

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy lisää tietoa eri huonekasveista...