Tulppaanit ovat upeimmillaan suurina ryhminä
(Kuva: Adobe Stock)
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.
Suuret tulppaaniryhmät mielletään usein suurten puistojen "etuoikeudeksi". Mikään ei estä kotipuutarhuria istuttamasta vastaavaa kukkaloistoa omaan pihaan, jos vain valoisa ja lämmin paikka löytyy. Kasvualustan pitää olla vettä läpäisevä ja pH-arvoltaan neutraalin tienoilla (6,5–7,5). Istutussyvyydet ja -etäisyydet löytyvät yleensä pussin kyljestä.
Istutusaika on syys-lokakuu, viimeistään pari viikkoa ennen pysyvien pakkasten tuloa. Jos istutuksen jälkeen ei ole sateita tiedossa, pitää istutusaluetta kastella. Tulppaaneja ei kannata kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla, koska maa "väsyy" ja näin kukinta huononee.
Tulppaanit ovat kauniita myös ruukuissa
Jos pihassa ei ole tilaa, voi tulppaaneita kasvattaa myös ruukuissa. Sipulit istutetaan ruukkuihin tavalliseen tapaan syksyllä. Ne talvehtivat ja saavat vaatimansa kylmän kauden ruukussa, mutta multa ei saa jäätyä – eli ne pitää nostaa suojaan pidemmän pakkaskauden kourista (hyvin viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan). Ruukun voi myös suojata useammalla pakkaspeitekerroksella ja nostaa lähelle lämmitettyä rakennusta. Keväällä ruukku nostetaan aurinkoiselle paikalle, ja kukkaloiston odotus voi alkaa.
Lehtien kuihduttua sipulit on helppo nostaa "kesälevolle" seuraavaan syksyn istutusta odottelemaan, ja ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkia.