• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit ovat upeimmillaan suurina ryhminä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.10.2009Päivitetty 03.03.2011
20231_80696.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.

Suuret tulppaaniryhmät mielletään usein suurten puistojen "etuoikeudeksi". Mikään ei estä kotipuutarhuria istuttamasta vastaavaa kukkaloistoa omaan pihaan, jos vain valoisa ja lämmin paikka löytyy. Kasvualustan pitää olla vettä läpäisevä ja pH-arvoltaan neutraalin tienoilla (6,5–7,5). Istutussyvyydet ja -etäisyydet löytyvät yleensä pussin kyljestä.

Istutusaika on syys-lokakuu, viimeistään pari viikkoa ennen pysyvien pakkasten tuloa. Jos istutuksen jälkeen ei ole sateita tiedossa, pitää istutusaluetta kastella. Tulppaaneja ei kannata kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla, koska maa "väsyy" ja näin kukinta huononee.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanit ovat kauniita myös ruukuissa

Jos pihassa ei ole tilaa, voi tulppaaneita kasvattaa myös ruukuissa. Sipulit istutetaan ruukkuihin tavalliseen tapaan syksyllä. Ne talvehtivat ja saavat vaatimansa kylmän kauden ruukussa, mutta multa ei saa jäätyä – eli ne pitää nostaa suojaan pidemmän pakkaskauden kourista (hyvin viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan). Ruukun voi myös suojata useammalla pakkaspeitekerroksella ja nostaa lähelle lämmitettyä rakennusta. Keväällä ruukku nostetaan aurinkoiselle paikalle, ja kukkaloiston odotus voi alkaa.

Lehtien kuihduttua sipulit on helppo nostaa "kesälevolle" seuraavaan syksyn istutusta odottelemaan, ja ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
20196_58819.jpg
Valitse sopiva pensasleikkuri
Olipa kyse kesävihannoista lehtipensaista tai ainavihannoista lehti- tai havupensaista, jokaista pensasta täytyy hoitaa. Sopivaa pensasleikkuria hankittaessa tulee huomioida määrätyt kriteerit: pensaan korkeus, oksan vahvuus ja laitteen virtalähde. Boschin kattavasta pensasleikkurivalikoimasta löydät verkkovirta- sekä akkukäyttöiset pensasleikkurit, jotka tarjoavat paljon etuja ja takaavat erinomaisen suorituskyvyn.
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20238_59890.jpg
Lajeja yhdistellen pitkä kukinta!
Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan maahan syksyllä, jotta ne saavat talven aikana tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Lajeja löytyy jokaiseen makuun ja useimmiten sipulin istuttajaa vaivaa pikemminkin valinnan vaikeus.
20226_78591.jpg
Miten lautapinta saadaan harmaaksi?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Rakentajan uudistus jatkuu
Puutarha.net on osa Rakentaja-tuoteperhettä, johon kuuluu myös Rakentaja.fi, Rakentaja Pro, Omataloyhtio.fi ja Talovertailu.fi. Palveluissa vieraillaan yli miljoona kertaa kuukausittain. Tuoteperheen ensimmäinen sivu, Rakentaja.fi, avattiin jo vuonna 1998.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton