• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit ovat upeimmillaan suurina ryhminä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20231_80696.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.

Suuret tulppaaniryhmät mielletään usein suurten puistojen "etuoikeudeksi". Mikään ei estä kotipuutarhuria istuttamasta vastaavaa kukkaloistoa omaan pihaan, jos vain valoisa ja lämmin paikka löytyy. Kasvualustan pitää olla vettä läpäisevä ja pH-arvoltaan neutraalin tienoilla (6,5–7,5). Istutussyvyydet ja -etäisyydet löytyvät yleensä pussin kyljestä.

Istutusaika on syys-lokakuu, viimeistään pari viikkoa ennen pysyvien pakkasten tuloa. Jos istutuksen jälkeen ei ole sateita tiedossa, pitää istutusaluetta kastella. Tulppaaneja ei kannata kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla, koska maa "väsyy" ja näin kukinta huononee.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanit ovat kauniita myös ruukuissa

Jos pihassa ei ole tilaa, voi tulppaaneita kasvattaa myös ruukuissa. Sipulit istutetaan ruukkuihin tavalliseen tapaan syksyllä. Ne talvehtivat ja saavat vaatimansa kylmän kauden ruukussa, mutta multa ei saa jäätyä – eli ne pitää nostaa suojaan pidemmän pakkaskauden kourista (hyvin viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan). Ruukun voi myös suojata useammalla pakkaspeitekerroksella ja nostaa lähelle lämmitettyä rakennusta. Keväällä ruukku nostetaan aurinkoiselle paikalle, ja kukkaloiston odotus voi alkaa.

Lehtien kuihduttua sipulit on helppo nostaa "kesälevolle" seuraavaan syksyn istutusta odottelemaan, ja ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82839.jpg
Kätevä akkulehtipuhallin syksyn pihatöihin
Puista putoavat lehdet ovat osa syksyn tunnelmaa, mutta niiden puhdistaminen pihasta on varsin työläs urakka. Perinteisellä haravalla lehtikerroksen siivoaminen vie paljon aikaa ja energiaa, etenkin jos kyseessä on hieman isompi alue. Uudet akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat tehokkaita ja hiljaisia. Helppokäyttöisinä ja ergonomisina niillä saa piha-alueet nopeasti siistittyä kaikista lehdistä.
20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
202310_83278.jpg
Pihasuunnitelman luonnosvaihe
Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.
202312_83340.jpg
Viikon kysymys: Syökö rusakko tammea?
Meillä on noin 120 cm korkuinen tammi, jonka olemme joka syksy suojanneet pihapiirissämme viihtyviltä rusakoilta. Onko suojaaminen tarpeellista eli syökö rusakko tammea?
20221_74405.jpg
Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle työtä ja toimeentuloa
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa. Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.
201911_61250.jpg
Havuköynnös syntyy kotikonstein
Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakinItse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton