• Etusivu
  • Kasvillisuus

Teettäisinkö pihasuunnitelman?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_61646.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.

Pihasuunnitelmaan vaikuttaa merkittävästi pihan rakentamiseen varattu budjetti sekä pihan myöhempi hoidon taso. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelija ei suunnittele luksuspihaa, jos asiakas haluaa rakentaa peruspihan. Samoin jos asiakas toivoo helppohoitoista pihaa, suunnittelija tietää ettei voi valita jatkuvaa hoitoa vaativia kasveja ja materiaaleja.

Ohje

Ohje

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija:

  • Kuuntelee asiakasta ja osaa ottaa asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioon.
  • Tietää miten pihan eri toiminnot on paras sijoittaa tontille.
  • Osaa sanoa minkälaiset materiaalit ja kasvit sopivat rakennukseen ja sen ympäristöön.
  • Tuntee piharakentamisen materiaalit, niiden elinkaaren ja kustannukset.
  • Tuntee kasvit ja suunnittelee ne sellaisiin paikkoihin missä ne viihtyvät.

Milloin pihasuunnitelma kannattaa tilata?

Pihasuunnitelman ajoitus riippuu siitä, onko kyseessä niin sanottu vanha piha, jota lähdetään uudistamaan vai kokonaan uusi piha.

Vanhan pihan uudistus
Vanhassa pihassa muutoksen tarve lähtee yleensä siitä, että piha ei vastaa asukkaiden toiveita, kasvit ja pihan pinnat ovat ränsistyneitä tai kaivataan ammattilaisen neuvoja pihan hoitamiseen. Ajankohdallisesti loppusyksy ja talvi ovat pihasuunnittelijoiden kalentereissa yleensä hiljaisinta aikaa. Pihasuunnittelija olisikin hyvä pyytää arviokäynnille syksyllä, jolloin hän näkee pihan vielä ilman lumivaippaa. Näin pihasuunnitelma valmistuu näppärästi talven aikana ja pihan rakentaminen voidaan aloittaa keväällä heti kun routa on sulanut.

Uuden pihan rakennus
Uudisrakennuskohteissa pihasuunnittelijaan olisi hyvä ottaa yhteyttä heti, kun tontti on ostettu. Näin suunnittelija voi yhdessä arkkitehdin kanssa miettiä rakennuksille parhaan sijainnin. Pihasuunnittelija näkee myös pihan säilyttämisen arvoiset alueet ja puut. Jos tontilla on esimerkiksi luonnonmaastoa, joka halutaan säilyttää, suunnittelija voi ohjeistaa työmaan aikaisen suoja-aidan rakentamisen, ettei koko tontti muutu rakennustyömaaksi. Samalla suunnittelija voi määritellä, mihin kohtaan tonttia kaivumassoja voidaan kasata rakennustyön ajaksi ja kuinka niitä myöhemmin voidaan hyödyntää pihan rakentamisessa.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mistä löytää ammattitaitoisen pihasuunnittelijan?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (AMK), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisestä korkeakoulusta valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Lue myös:

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_76862.jpg
Peikonlehti (Monstera)
Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä.
20065_52.jpg
Laiskan pelto
Laiskan peltoRyytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5-10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.Viljelyn aloittaminen esim. vuosikausia 'paketissa' olleella peltopalstalla, jossa kasvaa miehen korkuista mesiangervoa ja nokkosta, juolavehnää, leskenlehteä ja niittyleinikkiä, voi tuntua mahdottomalta haasteelta rikkaruohojen takia. Se kuitenkin onnistua varsin vaivattomasti, kun on laiskan antamat ohjeet:
20078_6418.jpg
Kasvisten sadonkorjuun juhlaa
Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.
20152_42281.jpg
Anopin ikkunalla: Sineraaria
(Pericallis x hybrida) / (Sececio pericallis)Väriloistossaan vertaistaan hakee sineraaria kukkiessaan- kaamoksen keskellä valaisevat sen värit kirkkaat ja raikkaat koko kodin hehkullaan!
20238_82796.jpg
Hilkka ja mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20224_77668.jpg
Milloin norjanangervo kannattaa leikata? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, joka on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi?Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton