TAKAISIN

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

Julkaistu: 25.10.2012

Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?

Se näyttää ihan nokkoselta...

Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.

Sitruunamelissan käytöstä tarkemmin

Sitruunamelissa  on siis sitruunalta tuoksuva, pehmeälehtinen yrtti. Ulkonäöltään sitruunamelissa muistuttaa pienikokoista valkopeippiä. Sitruunamelissaa käytetään sekä yrttinä että lääkekasvina. Se sopii sekä pääruokien että jälkiruokien - ja varsinkin erilaisten juomien - maustamiseen ja koristeluun. Lehtien maku on raikas ja sitruunainen; se sopii erityisesti salaatteihin, teehen ja syötäväksi sellaisenaan. Sitruunamelissasta voi myös tehdä yrittiteetä hauduttamalla sen tuoreita lehtiä kiehuvassa vedessä noin 10 minuutin ajan.

Sitruunamelissa on kylmänarka, joten sitä ei saa säilyttää jääkaapissa - ja kuivattaessa sitruunamelissa kitkeröityy. Sitruunamelissa sopii erityisesti yhteen basilikan, timjamin ja mintun kanssa, joiden kanssa siitä voi helposti tehdä itse mauste- ja teesekoituksia. Sitruunamelissan haihtuvat öljyt eli eteeriset öljyt koostuvat useista kymmenistä aineista, jotka osittain vaihtelevat kasvupaikan, korjuuhetken ym syiden johdosta.
Kansanlääkinnässä sitä on käytetty rauhoittavana ja verenpainetta alentavana rohtona. Sitruunamelissan on jo kauan tiedetty torjuvan masennusta. Jo 500 vuotta sitten yrttiä kutsuttiin elämän eliksiiriksi; monet yli satavuotiaat ihmiset ovat ilmeisesti juoneet säännöllisesti sitruunamelissateetä. Yrtin uute rauhoittaa hermoja ja auttaa myös nukahtamaan. Sen sanotaan myös auttavan naisten kuukautiskipuihin. Lisäksi sitruunamelissa karkoittaa hyönteisiä. Entisaikaan sitä siroteltiinkin lattioille karkoittamaan kutsumattomia hyönteisvieraita.

Sitruunamelissan uutetta voi käyttää hiusten huuhteluvedessä tai vaikka lisätä kylpyyn antamaan tuoksua. Uutetta voi lisätä levottoman vauvan tai yliaktiivisen lapsen kylpyveteen. Sitruunamelissaöljyä voi myös sivellä huuliherpekseen. Voit myös tiputtaa öljyä tuoksulyhtyyn hyönteisiä karkoittamaan tai lisätä sitä vaikka huonekalujen kiillotusöljyyn antamaan raikasta tuoksua.Sitruunamelissa on siis paitsi kaunis ja tuoksuu hyvälle, niin sille löyttyy myös käyttöä niin rohtona, ruuanlaitossa kuin kodinhoidossakin!

Sitruunamelissan kasvatuksesta

Sitruunamelissaa voi kasvattaa kotona valmiissa, kaupasta ostetusta yrttiruukussa - tai kasvattaa siemenistä:

Itäminen: Nopeaa (alle viikko). Sitruunamelissa itää varmemmin, jos alusta ei ole täysin märkä koko ajan.
Valaistus: 24h itämisen jälkeen. Sitruunamelissa pitää lämmöstä mutta ei paahteesta, joten älä aseta lamppua suoraan sen päälle. Mikäli lehdet ruskehtuvat, niin valo on sitruunamelissalle liian voimakasta (tällöin myös osa aromeista häviää).
Lannoitus: Varovaisesti noin viikon kuluttua kylvöstä (tai kun taimet ovat noin. 2 cm:n kokoisia). Pikku hiljaa lannoituksen määrää voi kasvattaa.
Latvonta: Ei ole välttämätöntä, mutta voi toki latvoa pistokkaita sitruunamelissastasi kasvin ollessa noin 15 cm korkea. Mahdollisimman nuoret varret juurtuvat helpoiten. Kasvin juurtuminen on hitaampaa kuin basilikalla, jonka jälkeen kasvu lähtee taas käyntiin.
Sadonkorjuu: Kasvuston ollessa noin 15 cm.

VINKKI: Laita jääpaloja tehdessäsi sitruunamelissanlehtiä jääpalamuottiin veden joukkoon, niin saat kauniita jääpaloja esimerkiksi boolin joukkoon. Sitruunamelissa parantaa myös halvan punaviinin makua!
 
Ps. Katso sitruunamelissa Kasvikortistossa - ja lue mitä sitruunamelissasta puhutaan Puutarha.netin Keskustelupalstalla!