TAKAISIN

Onko lämpimästä syksystä haittaa kasveille?

Päivitetty: 8.9.2021
Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.
autumn-1869160_1920

Pitkään jatkunut lämmin sää on loppujen lopuksi poikkeuksellisen suotuisa ilmiö puutarhojen kasveille, pensaille ja puille; kasvit ovat päässeet tuuleentumaan, eli valmistumaan talveen hyvin. Isoista silmuistakaan ei kannata huolestua, sillä ne vain kertovat siitä, että kukka-aiheet ovat muodostuneet hyvin. Vain runsaista sademääristä voi paikoin olla haittaa.

Kukkivat kasvit ja lentelevät hyönteiset

Lämmin syksy mahdollistaa tavallista voimakkaamman jälkikukinnan. Se on aivan normaali ilmiö monella kasvilla. Siemeniä syyskukinnasta ei yleensä synny. Moni pihan kasveista, esimerkiksi piharuusut, saattavat myös jatkaa kukintaansa pitkälle talveen.
rake-2876079_1920
Myös ulkosalla olevat hyötypuutarhat antavat lämpimän sään jatkuessa yllättävän pitkään satoa; esimerkiksi kaaleja voi kerätä myöhäänkin syksyllä ja moni yrttikin jaksaa sinnitellä pitkään (mm. lipstikka, minttu, meirami ja persilja). Hyönteisetkin ovat hyvin sopeutuneita lauhoihin syksyihin; vasta useampi peräkkäinen pakkasyö saa ne asettumaan aloilleen.
autumn-2784696_1920
Talven olosuhteet ovatkin kasvien kohdalla syksyä kriittisemmät. Lumeton talvi ja voimakkaat lämpötilavaihtelut ovat niiden selviämisen kannalta haastavimpia. Kovatkaan pakkaset eivät haittaa talvehtimista, mikäli suojana on lumipeite. Jos lämpötila taas pysyy plussalla ja lumettomuus jatkuu vielä joulun tienoille saakka, niin silloin kasvien lepotila voi alkaa jo purkautumaan. Sen päälle tulevat pakkaset voivat vaurioittaa heräileviä kasveja.

Viivyttelevät vesilinnut

Osa vesilinnuista viihtyy pitkälle syksyyn Suomen sisävesissä, mutta viimeistään vesien jäätyminen pakottaa nekin lähtemään. Useimpien lintulajien syysmuutto kulkee aikataulussaan, sillä niilläkin valon määrän väheneminen on suurin muuton käynnistäjä. Yksittäisiä viivyttelijöitä kuitenkin havaitaan joka syksy.
Loka-marraskuussa joutsenet alkavat kerääntyä muuttoa varten. Leutoina talvina joutsenet saattavat kuitenkin viivytellä lähtöään pidempäänkin.Loka-marraskuussa joutsenet alkavat kerääntyä muuttoa varten. Leutoina talvina joutsenet saattavat kuitenkin viivytellä lähtöään pidempäänkin.