• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.06.2018
20122_29569.jpg

OSA 1: Kasvien valinta

Niitty on usein kasvien mosaiikkia. Alueen eri osissa kasvaa hyvin erilaisia kukkia. Kasvivalinnassa onkin otettava huomioon niin paikan valo- ja kosteusolosuhteet kuin maaperän laatukin.

Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi nämä kasvien valintaan vaikuttavat seikat.

Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Rakentaja.fi verkkokaupasta sekä Suomen Niittysiemen Oy:n omasta verkkokaupasta!

Valoisuus

Luonnon villiniityt, kukkaniityt, ovat aurinkoisia paikkoja ja niittykasvit tarvitsevat suoraa auringon valoa kukkiakseen. Esimerkiksi kissankäpälä ei menesty toisten kasvien varjossa.

Puolivarjoisalla niityllä auringonvalo siilautuu puiden lehvästön lomitse tai niitty on aurinkoinen vain osan aikaa päivästä. Keväällä valoisalle ja kesällä varjoisalle lehtoniitylle sopivat kevään kukkijat kuten kevätesikko ja kevätlinnunherne

Varjoisa niitty saa vain lyhyen aikaa päivästä suoraa auringonvaloa, mutta se on muuten avoin ja valoisa. Purtojuuri on valoisien metsäniittyjen kasvi, joka aurinkoisella paikalla on perhosten mieleen.

Erittäin varjoisalla paikalla esim. havupuiden siimeksessä menestyy parhaiten metsälajisto. Aurinkoisen paikan kukkia on niukasti tai ne eivät vain kuki valon puutteessa. Kultapiisku on metsäniitylle sopiva villikukka.

Kosteus

20122_29570.jpg

Kalliokedot ovat erittäin kuivia ja paahteisia kasvupaikkoja. Kallion päällä kasvualusta on olematon. Maksaruohot ovat mehikasveja, jotka varastoivat vettä varteen ja lehtiin.

Kuiva keto on karu kasvupaikka. Kasvit kukkivat kevätkosteuden turvin ja ne ovat sopeutuneet kestämään keskikesän kuivan kauden. Ketojen kukkia ovat mm. keto-orvokki ja mäkitervakko.

Tuoreet tai normaalit niityt ovat aikoinaan olleet parhaita heinämaita. Keskikesän kuiva kausi on lyhyt. Villiniitty kasvaa ja kukkii runsaasti. Tyypillisiä villikukkia ovat mm. kurjenkello ja päivänkakkara. Kostea niitty on tyypillisesti alavan maan niitty tai rantaniitty. Kasvit saavat pohjavettä koko kasvukauden ajan. Kasvillisuus on rehevää. Kostealla niityllä menestyviä kukkia ovat mm. kullero ja rantakukka.

Hyvin märkä kasvupaikka sopii rantakasveille. Loiva ja matala rantaniitty on kuivanakin aikana kostea ja kevättulva voi kestää pitkään. Niityn märkiin painanteisiin sopivat kurjenjalka ja keltakurjenmiekka.

Maaperä

Hiekkapitoinen maaperä on lämmin eikä roudi. Hiekka ei kuitenkaan pidätä vettä, joten maaperä kuivuu nopeasti kevätkosteuden mentyä ja myös ravinteet huuhtoutuvat veden mukana syvälle juurten ulottumattomiin. Hiekkamaalla voi olla harva kasvillisuus monta vuotta kylvön jälkeen. Matalaksi jäänyt keltasauramo kuitenkin kukkii näyttävästi.

Savinen maa pidättää vettä ja ravinteita. Se onkin vetinen ja kylmä - savi myös routii talvella ja halkeilee kuivuudesta kesällä. Maan liikkuminen vaatii kasvien juuristolta kestävyyttä.

Moreeni sopii hyvin niityn kasvualustaksi. Suomessa se on yleisin maaperä. Moreenissa on sekaisin hienoa ja karkeaa hiekkaa, soraa ja kiviä - yleensä seassa on myös savea ja multaa. Moreeni pidättää sopivasti sekä vettä että ravinteita, eikä hiekkapitoinen moreeni roudi. Se on myös lämmin kasvualusta.

Multamaa on ravinteista ja kasvit kasvavat rehevästi. Maaperä on aina kasvillisuuden peitossa. Kasvien keskinäinen kilpailu on ankaraa, mikä karsii joukosta kuivien ketojen lajistoa.

20122_29571.jpg

Niittyohjeet lyhyesti

Perustaminen

  • Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa.
  • kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan.
  • Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
  • Kylvä siemenet pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen.
  • Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
  • Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä.
  • Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua.
  • Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alku

Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Muista olla kärsivällinen; niittykukat kehittyvät hitaasti ensimmäisenä kesänä!

Ohje

Ohje

"Näin perustat kukkaniityn" -artikkelisarjan kaikki loput osat näet tästä:
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83128.jpg
Viikon kysymys: Miten chili kannattaa säilöä?
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
20241_83395.jpg
Linné kehitti hauskan kasvikellon
Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné (1707–1778) teki tutkimusretkiä Ruotsissa, etenkin Uppsalan ympäristössä, ja ympäri Eurooppaa. Hän perusti oppinsa eliökunnan systemaattisesta nimeämisestä näiden tutkimusten varaan. Linné onkin tieteellisen luokitusjärjestelmän perustaja ja luoja. Hänen kaksinimijärjestelmässään kasville annettiin kaksiosainen eli binomiaalinen nimi (sukunimi sekä lajinimi). Linnén järjestelmä ei kuitenkaan ilmennä kasvien todellisia sukulaisuussuhteita, mutta silti se antoi kuitenkin voimakkaan sysäyksen kansainvälisen kasvisystematiikan kehitykselle. Hänen merkityksestään kertoo sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti".
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
20206_65068.jpg
Avomaavihannesten tuotanto ja sadonkorjuu turvattava
PUUTARHALIITTO RY TIEDOTTAA: KAUSITYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMINEN, SITOUTUMINEN JA JAKSAMINEN RATKAISEVAT ONNISTUMISEN!
202210_79880.jpg
Nurmikon rikkakasvi? Asiantuntija vastaa
Meillä tehtiin hyvin myöhään syksyllä nurmikko, juuri ennen ensimmäistä pakkasta. Kyseessä peltomultamaa. Piha tehtiin käsivoimin ja yritin kitkeä ja kaivaa rikkaruohot parhaani mukaan pois. Nyt kuitenkin rikkaruohot tulevat esille joistakin kohdista todella rajusti. Nurmikkoa ei paljon vielä näy, paikka paikoin jostakin. Mikä tähän nyt avuksi? Onko mitään tehtävissä? Liitteenä kuva, jossa kyseinen rikkaruoho, jota on tullut esiin eniten. Toinen kuva on yleisilme, miten lähtenyt kasvamaan.
20237_72022.jpg
Makoisat luumut ja kirsikat: nauti tuoreena tai säilö
Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton