Ananaksen kasvatus
© Adobe Stock
Ananas (Ananas comosus) on makea ja mehukas, käpymäinen epähedelmä, joka muodostuu yhteen kasvaneista, paisuneista marjoista. Kypsä ananas tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta.
Kasvata oma ananas
Kaupasta valitaan ananas, jonka lehdet ovat hyvävoimaiset ja vihreät. Lehtiruusuke leikataan irti ja kaikki hedelmäliha leikataan irti kannasta. (Hedelmäliha saattaa pilaantua ja estää juurtumisen.) Seuraavaksi lehtiruusukkeesta irrotetaan alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.
Ananas istutetaan hiekansekaiseen, ilmavaan multaan, kuten Kaktusmultaan. Ruukuksi valitaan lasittamaton saviruukku, joka kuivuu nopeasti kasteluiden välillä. Juurtumisen ajan seurataan, että multa on tasaisen kostea (ei märkä). Juurtuminen saattaa viedä noin 2 kk. Sen jälkeen ananasta kastellaan kerran viikossa. Liikakastelu mädännyttää kasvin helposti. Juurtumisen jälkeen lehtiruusukkeesta alkaa kasvaa uusia lehtiä. Ananas viihtyy aurinkoisella ikkunalla.
Ananaksessa vitamiineja ja flavonoideja
Ananas sisältää runsaasti kuitua ja mangaania, flavonoideja ja B1- ja C-vitamiineja. C-vitamiini ja flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka estävät soluille haitallisia hapettumisreaktioita. B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Sillä on myönteisiä vaikutuksia verenkiertoon ja tärkeä merkitys myös hermoston toiminnassa.
Ananaksella on myös nestettä poistava vaikutus ja se sisältää luonnollista bromelaiini-entsyymiä, joka hajottaa proteiineja ja siis muun muassa tehostaa proteiinipitoisen ruoan sulamista.