Asiantuntija vastaa: Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Kuva: Heidi U. (lukijan kuva-arkistosta)
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.
Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.
Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.
Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?
Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
Asiantuntijan vastaus:
Tuijat poistavat syksyisin kasvin sisäpuolelta vanhoja neulasia. Tämä on ihan normaali ilmiö ja toistuu vuosittain. Kuiva ja kuuma kesä on voinut osittain vaikuttaa kasvin ruskettumiseen. Tähän aikaan syksystä annetulla syyslannoitteella ei ole vaikutusta talvehtimiseen.
Havupuita voidaan leikata keväällä ennen kuin kasvu on alkanut, eli käytännössä helmi-maaliskuulla tai syksyllä, kun kasvu on päättynyt. Katkenneet ja kuolleet oksat voi toki poistaa milloin tahansa.
Keväällä kannattaa auttaa havukasveja kastelemalla, kun maa on sulanut. Keväällä kannattaa myös antaa havukasveille tarkoitettua lannoitetta.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!