• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Voiko pihlajaa vielä harventaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.05.2022
202111_73574.jpg

Lukijan kuva osana kysymystä.

Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?"

"Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"

Lukijan kuva osana kysymystä.
Lukijan kuva osana kysymystä.

Asiantuntijan vastaus:

Voitte hyvin harventaa pihlajan runkoja. Kannattaa leikata poistettavat varret mahdollisimman läheltä maanpintaa, jotta ne eivät versoisi keväällä voimakkaasti. Mikäli kannot kuitenkin versoavat keväällä, niin poistakaa niistä kaikki uusi kasvusto heti, kun sitä ilmestyy.

Alla olevassa kuvassa on huonokuntoisia koivunrunkoja. Ne kannattaa poistaa. Koivun rungossa näkyy selviä kuorivaurion jälkiä. Tällaiset avoimet kohdat rungossa ovat alttiita esim. erilaisille sienitaudeille.

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Ruusut tuoreina kotiin
Ajankohtaista
Ruusut toimitetaan kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton