• Etusivu
  • Rakentaminen

Avoimet Puutarhat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2024
20241_83387.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.

Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Viherpeukalot ilmoittavat oman ylpeytensä kohteen Avoimet Puutarhat -sivustolle. Puutarhoilla on omat profiilit, joissa pääsee etukäteen tutustumaan kohteisiin, niiden palveluihin ja aukioloajankohtiin sekä mahdolliseen erikoisohjelman.

Mukana on pieniä ja suuria kotipuutarhoja, taimistojen myymälöitä, siirtolapuutarhoja ja puutarhanähtävyyksiä sekä maaseudulta että kaupungista. Puutarhat ovat kaikki erilaisia kuvaten omistajiensa mielenkiintojen kohteita. Puutarhoja yhdistävänä tekijänä on, että omistaja kokee itse puutarhansa esittelemisen arvoiseksi ja haluaa jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa. Jokaisesta puutarhasta löytyy uusia vinkkejä pihan rakentamiseen, kasvituttavuuksia ja muita ideoita myös omaan harrastustoimintaan. Moni vierailija keskittyy kuitenkin pelkästään nauttimaan puutarhojen vehreydestä ja siitä työstä, mitä harrastajat ja ammattilaiset ovat tehneet näiden vierailukohteiden eteen.

Voit suunnitella reittikartan, jonka avulla päivän aikana ehtii vierailla useassa kohteessa, sillä ne on merkitty tapahtumasivuston omaan karttapalveluuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisille hyvinvointia puutarhoista

Vuonna 2010 pidetyn kokouksen jälkeen Puutarhaliitto ry ja Svenska trädgårdsförfundet rf löivät hynttyyt yhteen paikallisyhdistysten kanssa ja vuonna 2012 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuma sai heti suosiota, sillä puutarhakohteita oli jo ensimmäisenä vuotena auki 300 ja niissä vierailtiin yhteensä 40 000 kertaa.

Tapahtumalla pyritään edistämään yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. Puutarhaliiton tavoitteisiin kuuluukin suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen avulla.

Puutarhaliittoon kuuluu 18 puutarha-alan ammattilaisten erikoisyhdistystä, 36 paikallista puutarhaseuraa ja 8 muuta jäsenyhteisöä. Sen tarkoitus on edistää puutarhakulttuuria Suomessa, sekä parantaa puutarhaelinkeinojen kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä.

Lisätietoa tapahtuman sivuilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74383.jpg
Kalan sesonki on sen liikkeistä kiinni
Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan (Pro Kala ry:n tiedote 11.01.2022), että kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä. Vaikka elämme vuotta 2025, ei tuo tieto ole niinkään muuttunut. Kenenkään ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla. Ennen sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.
20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton