• Etusivu
  • Kasvillisuus

Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20125_31015.jpg

Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan!

Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!

Katsuran kuori on jo nuorena uurteinen; nuoret versot ovat aluksi punaisia ja vanhemmiten harmaita. Lehdet ovat vastakkaisia, melkein pyöreitä, nyhälaitaisia, päältä vihreitä ja alta sinivihreitä. Pitkät lehtiruodit ovat punaisia.

Katsura kukkii keväällä erittäin runsaasti pienin ja mitättömin, karmiininpunaisin kukin. Hedelmät ovat vaatimattomia. Katsura on kaksikotinen (hede- ja emikukat eri puissa) ja eri sukupuolet saattavat olla hieman eri kokoisia ja mallisia. Palkomaiset hedelmät ovat 4 cm kokoiset, kypsinä ruskeita ja sisältävät kymmeniä siemeniä.

Alkuperäisellä kasvualueellaan Japanissa katsura voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi. Meillä se jää noin 3-6 metrin kokoiseksi pikkupuuksi. Katsuran kaunis lehdistö vaihtaa väriä usein; lehdet ovat puhjetessaan purppuranpunaiset, sitten kuparinruskeat ja vihertyvät kesällä, syksyllä keltaiset, vaaleanpunaiset tai jälleen purppuranpunaiset. Syksyllä lehdet myös tuoksuvat vaniljalle, varsinkin aamulla tai sateen jälkeen. Niiden pois haravointia ei siis ole kannata kiirehtiä.

Istuta suojaisaan paikkaan

Katsuraa on viljelty meillä harvinaisena jo vuosikymmenien ajan. Se on menestynyt melko hyvin I-III vyöhykkeillä. Se on kuitenkin melko oikullinen talvehtija. Katsura ei myöskään siedä keväthallaa tai kylmää pohjoistuulta. Kannattaa siis tarkoin harkita mihin kauniin katsuransa sijoittaa. Paikan on oltava suojainen; märkää notkoa ja kylmää savi- tai hiesumaata on myös turha harkita.

Menestyäkseen katsura vaatii routimatonta, tuoretta, ravinteikasta ja syvämultaista maata. Kosteahko puutarhamaa ja valoisa, suojainen paikka sopii katsuralle mainiosti. Se tulee toimeen myös hieman kuivemmalla paikalla. Valoisuuden suhteen katsura ei ole kovin vaatelias, vaan sietää kevyttä varjoa. Kauneimmillaan se kuitenkin on auringossa.

Katsuraa lisätään siemenestä ja kasvullisesti pistokkaista. Pistokkaiden täytyy kuitenkin olla nuorista, 1-vuotiaista taimista otettuja. Siemen on lyhytikäistä eikä kestä pitkää varastointia. Siementä ei kuitenkaan tarvitse käsitellä mitenkään - eikä edes peittää. Taimet ovat hyvin nopeakasvuisia. Katsura muodostaa nopeasti voimakkaan juuriston, joten se pitäisi istuttaa suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton