• Etusivu
  • Kasvillisuus

Esikasvatuksella aikaistetaan kukintaa ja satoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_69142.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.

Kylvöissä käytetään aina puhtaita astioita ja uutta multaa, koska monet kasvitaudit leviävät helposti likaisten välineiden tai vanhan mullan mukana. Hyvä multa kylvöihin ja taimikasvatukseen on esimerkiksi hiekansekainen ja luonnonmukaisesti lannoitettu Biolan Kylvö- ja Taimimulta.

Kylvöastiat täytetään mullalla kevyesti tiivistäen, ja multa kostutetaan ennen kylvöä. Lokerikot ja taimikennot ovat taimikasvatuksessa käteviä, koska niistä taimet saa irrotettua helposti juuria vahingoittamatta.

Suurin osa kasveista itää parhaiten pimeässä, joten siemenet peitetään ohuella multakerroksella. Kylvöksen pinta pidetään tasaisen kosteana sumuttamalla. Jos kylvöksen päälle laitetaan muovi tasaamaan kosteutta, se on muistettava poistaa heti taimettumisen jälkeen. Monet pienet siemenet itävät parhaiten valossa ja tällaiset lajit jätetään mullan pinnalle, kuten:

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Taimet koulitaan eli istutetaan harvempaan ensimmäisten kasvulehtien ilmaannuttua. Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu muun muassa joko kasteluveteen lisättävä Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Luonnonravinneneste Kesäkukille on luonnonmukainen ravinneliuostiiviste, joka soveltuu myös syötävien kasvien lannoittamiseen. Taimikasvatusaikana oikea annostus on 0,5 % eli 5 ml ravinnenestettä litraan kasteluvettä. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Luonnonlannoitetta Kasvimaalle.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuun lisätään 0,5 dl lannoitetta. Lannoiterakeiden päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta rakeiden haju ei houkuttele hyönteisiä. Luonnonlannoiterakeista liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

Muista karaista taimia ennen istutusta siirtämällä ne päiväksi ulos.

Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20232_80903.jpg
Puutarhanhoidosta helpompaa!
Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20208_66252.jpg
Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä
Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.
202111_73528.jpg
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton