Goji – susimarja ja supermarja
© Adobe Stock
Goji-marja on nimitys pukinpensaiden sukuun kuuluvien lajien, mm. pukinpensaan eli aitapukinpensaan (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) marjoille. Myös muita lajeja löytyy; yksin Aasiassa on 85 eri goji-lajia ja Amerikkaankin on levinnyt ainakin 15 lajia.
Goji-marjaa kutsutaan myös susimarjaksi ja sillä on myös useita englanninkielisiä nimiä (Wolfberry, Lycium, Boxthorn, Martimony Vine, Desert Thorn). Tällä marjalla on pitkä historia Itä-Aasian suunnalla (mm. Tiibetissä) niin ravintona kuin lääkekasvinakin. Vaikka kasvien tuottamat marjat ovatkin yleisesti tunnetuin käytettävä osa, niin myös kasvin juurilla on pitkä historia kansanperinteessä.
Suurin osa kaupalliseen tarkoitukseen tuotetuista L. barbarumeista tulee Kiinasta ja jonkin verran myös Mongoliasta. Goji-marjoja viljellään maailmanlaajuisesti; myös Euroopassa.
Yksi maailman ravinnerikkaimmista hedelmistä
Goji on yksi maailman ravinnerikkaimmista hedelmistä (kasvitieteellisesti goji-marja on hedelmä) ja siksi sillä onkin monia, terveydellisiä vaikutuksia.
Marja sisältää:
- runsaasti terveydelle edullisia antioksidantteja (mm. karotenoideja ja flavonoideja),
- polysakkarideja (23 %),
- jopa 21 hivenainetta
- runsaasti vitamiineja (varsinkin B-ryhmän)
- 18 aminohappoa.
- Marjan painosta on noin 10–14 % proteiinia.
Gojilla on ollut pitkään keskeinen rooli perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (käytetty yli 2000 vuotta osana lääkinnällistä järjestelmää) ja niiden käyttöhistoria uloittuu aina Tang-dynastian ajoille asti (1000–1400 eaa.). Kiinan lisäksi gojia on käytetty lääkinnällisesti myös muissa Aasian maissa, kuten Vietnamissa, Koreassa ja Japanissa.
Perinteisesti kasvista käytetään marjoja, jotka vahvistavat kehon yleistä Yin-energiaa. Lisäksi käytetään elimistöämme viilentävää juuriosaa, joka tunnetaan "sydämemme puhdistajana". Kirjallisuudessa on viitteitä myös siemenien ja lehtien sisäisestä käytöstä.
Info
Perinteisesti goji-marjaa on käytetty:
- Maksan suojeluun ja puhdistamiseen
- Munuaisten toiminnan parantamiseen ja kehon nesteyttämisee
- Veren puhdistamiseen ja verensokerin säätelyyn
- Näkökyvyn parantamiseen ja silmäsairauksien hoitoon
- Keuhkojen toiminnan vahvistamiseen
- Vahvistamaan seksuaalista halukkuutta
- Lisäämään vastustuskykyä ja ehkäisemään tulehduksia
- Vahvistamaan elimistön Yin-ergiaa, viilentämällä ja ravitsemalla kehoa
- Pidentämään ikää
- Alkalisoimaan kehoa
Goji on sopeutuva kasvi
Goji sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin ja sen sanotaankin lähtevän kasvuun lähes millaisessa maaperässä tahansa.
Tämä vahva kasvi kasvaa parhaimmillaan jopa usean metrin korkuiseksi pensaaksi (L. barbarum kasvaa 1–3 metriä korkeaksi, kun taas L. chinense lajikkeen pensaat ovat pienempiä) ja sen juuristo on noin metrin mittainen. Ovaalin muotoisten lehtien koko vaihtelee muutamasta sentistä aina kymmeneen senttiin, riippuen goji-lajista ja kasvuympäristöstä.
Talvella, syksyllä ja kesällä goji saattaa menettää lehtiään. Keväällä kasvi sen sijaan kukoistaa ja valkoiset ja violetit kukat täyttävät sen oksat. Tämän jälkeen gojin marjat alkavat vähitellen kypsymään. Kun gojin lehdet ovat noin 5–7 cm mittaisia (noin 10 viikon jälkeen), kiihtyy gojin kasvuvauhti rutkasti. Tällöin gojin kasvuvauhti voi olla jopa 150 cm kuukaudessa
Marjojen väristä ja poimimisesta
Goji-marjojen väri vaihtelee aina vaalean keltaisesta, kirkkaan oranssin kautta tumman punaiseen. Välillä rusinan kokoiset goji-marjat ovat muodoltaan pitkulaisia, amerikkalaisen jalkapallon muotoisia. Goji-marjoja ei kerätä käsin, koska ihmiskäden rasvat hapettavat marjan ja muuttavat sen mustaksi.
Kasvaa myös Suomen oloissa
Goji-marjan taimia on myynnissä myös Suomessa ja sen kasvatus onkin meillä yleistymässä - kuten muidenkin superfoodien (kuten Macan). Goji-marjaa voi kasvattaa kotioloissa myös ihan siemenestä. Goji-marja tulee Tiibetin korkeilta vuorilta, joten se talvehtii ja kestää pakkasta jopa -20 asteeseen asti. Goji-marjaa on varsinkin alussa helppo kasvattaa myös parvekkeella ja ruukuissa, mutta isompana vaatii jo tilaa. Goji pääsee satoikään muutaman vuoden kuluessa.
Lisää goji-marjasta Keskustelupalstallamme
Puutarha.netin Keskustelupalstalla on oma, aktiivinen viestiketjunsa myös goji-marjalle.
Lue ja osallistu keskusteluun!