• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien siemeniä – vaikka lahjaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20239_7649.jpg

(Kuva: Floradania)

Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Helppoja huonekasveja

LOISTOPIISPANKUKKA (Browallia speciosa)

Piispankukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on saanut nimensä Turussa piispana toimineen Johan Browalliuksen mukaan. Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 20–50 cm korkea puolipensas. Sen 5–8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat 3–5 cm kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita. ’Blue Bells’ on noin 20 cm korkea, hehkuvan sinikukkainen lajike. Kukat voivat olla myös valkoiset.

Lisääminen: Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Hoito: Kasvi pitää runsaasta valosta. Lämpötilan tulisi olla 15 - 17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Lepokaudella kastellaan niukasti. Poista kuihtuneet kukat.

HÄNTÄPARSA (Asparagus densiflorus ’Meyeri’)

Häntäparsa on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pienet, neulamaiset, kalvomaiseksi surkastuneet lehdet ovat itse asiassa laakaversoja. Versot ovat pystyt ja sulkamaiset, hyvin tuuheat. Ei yleensä kuki. Kasvi soveltuu hyvin amppeliin.

Lisääminen: Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä 1–2 vrk ennen kylvöä. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Hoito: Häntäparsa viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa. Säännöllinen kastelu, mutta multa saa hieman kuivahtaa. Talvella valon ja kastelun tulee olla melko vähäistä. Lannoitus kerran kuussa kesäisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

ENKELINPASUUNAKUKKA (Brugmansia x candida)

Enkelinpasuunakukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Puumainen, suurilehtinen ja nopeakasvuinen kasvi. Kukat ovat 20–30 cm pitkät, leveät, torvimaiset ja nuokkuvat ja tuoksuvat erittäin hyvältä, etenkin illalla ja yöllä. Kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaalean- tai oranssinpunaiset. Se sopii ruukku-, parveke- tai terassikasviksi.

Koko kasvi on myrkyllinen.

Lisääminen: Siemenet pidetään yön yli noin 30 asteisessa vedessä ennen kylvöä.

Hoito: Kasvi viihtyy lämpimällä, rauhallisella paikalla. Vaatii runsaasti vettä ja lannoitusta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kesäksi kasvi on hyvä siirtää ulos, kuitenkin suojaisaan paikkaan eikä paahteeseen. Talvetus viileässä tilassa.

ARABIANKAHVI (Coffea arabica)

Arabiankahvi on helppohoitoinen ja kaunis pieni puu, jonka kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Kasvin korkeus on 60–100 cm. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoiset marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua.

Lisääminen: Kylvö on mahdollista ympäri vuoden, mutta suositellaan tehtäväksi keväällä. Siementä liotetaan 24 tuntia ennen kylvöä. Kun taimet ovat 5–10 cm korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hoito: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä voi sumutella. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa (huhtikuussa) ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet saattavat varista.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72774.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitä pitää ottaa huomioon kuusen siirtämisessä?
Tarkoituksena olisi siirtää noin 120 cm korkea kuusi pihassa. Minkä kokoinen / syvyinen juuripaakku pitäisi kaivaa ympäriltä, ettei kuusta tulisi tapettua?Olisiko oksien päiden kohdalta sivusuunnassa oikea leveys, entäpä se syvyys..?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Vesiviljely - viljelyä ilman multaa
Vesiviljely eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvin kasvattamista suoraan ravinneliuoksessa - lisäksi tarvitaan väliaine, joka tukee kasvia. Vesiviljelyssä multaa voidaan käyttää kasvualustassa myös osittain (puolihydro) tai sitä ei käytetä ollenkaan(täyshydro). Mullan sijasta voidaan siis käyttää erilaisia väliaineita, jotka antavat kasville tukea, suojaavat juuria valolta sekä kuivumiselta sitomalla ravinneliuosta itseensä. Aeroponisessa tekniikassa väliainetta ei käytetä lainkaan, vaan juuria sumutetaan suljetussa tilassa hienojakoisella ravinneliuoksella.Vesiviljely voidaan jakaa kahteen ryhmään: passiivinen vesiviljely ja aktiivinen vesiviljely. Jako riippuu siitä miten kasvien kastelu ja ravinteiden annostelu on järjestetty. Tunnetuin passiivisen vesiviljelyn muoto on monelle tuttu altakasteluruukku.Vesiviljelyssä kasvin juuret ottavat ravinteen suoraan vedestä, jota varten kasvit kehittävät erityiset vesijuuret. Altakastelussa vesi ja ravinteet ovat ruukun pohjalla, josta ne nousevat ylös kapillaarisesti ylöspäin. Vesitila ja kasvia tukeva väliaine ovat erillään, kuitenkin niin, että juuret voivat kasvaa myös suoraan vesitilaan. Passiivisessa kasvatuksessa väliaine voi olla miltei mikä tahansa kapilaarisesti johtava aine - eikä sen siis tarvitse olla vain multaa tai turvetta.Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää järjestelmässä yleensä pumpun avulla. Vesikierto hapettaa veden (mikä on tärkeää, kun kasvin juuret ovat vedessä). Vettä voidaan hapettaa myös erillisellä ilmapumpulla. Vesikierto sekä veden hapetus ilmapumpulla voidaan myös yhdistää samassa järjestelmässä, jolloin kasvatustehoa saadaan lisättyä. Aktiivisessa vesiviljelyssä kasvit kasvavat yleensä tehokkaammin, kuin passiivisessa vesiviljelyssä.
20214_69950.jpg
Kysy, vastaamme -palvelu on auennut jälleen!
Askarruttavatko sinua pihaan ja puutarhaan liittyvät asiat? Mietitkö millaisia kasveja istuttaisit puutarhaan?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton