• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien siemeniä – vaikka lahjaksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.09.2023
20239_7649.jpg

(Kuva: Floradania)

Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Helppoja huonekasveja

LOISTOPIISPANKUKKA (Browallia speciosa)

Piispankukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on saanut nimensä Turussa piispana toimineen Johan Browalliuksen mukaan. Piispankukka on pysty- ja tuuheakasvuinen, runsaasti haarova, 20–50 cm korkea puolipensas. Sen 5–8 sentin pituiset vaaleanvihreät lehdet ovat soikeat ja teräväkärkiset. Kauniit, helakanvioletit kukat ovat 3–5 cm kokoiset ja aukeavat latvojen lehtihangoista. Kukkien nielu on valkoinen. Kukkia ei ole montaa kerralla, mutta uusia nuppuja avautuu päivittäin usean kuukauden ajan, mikäli kasvi saa tarpeeksi valoa ja ravinteita. ’Blue Bells’ on noin 20 cm korkea, hehkuvan sinikukkainen lajike. Kukat voivat olla myös valkoiset.

Lisääminen: Kylvetyt siemenet itävät parissa viikossa. Ne koulitaan ja laitetaan omiin ruukkuihin muutaman taimen ryhmissä. Viisisenttiset taimet on latvottava kerran, jotta ne haaroisivat ennen ensimmäisien nuppujen kehittymistä. Myös oksankärkipistokkaita voi juurruttaa. Talvehtinut kasvi nuorennetaan helmikuussa ja sen nuoret ja vahvat versot juurrutetaan huhtikuussa. Emotaimi kannattaa säästää, kunnes pistokkaat ovat varmasti juurtuneet.

Hoito: Kasvi pitää runsaasta valosta. Lämpötilan tulisi olla 15 - 17 astetta. Tasainen kastelu. Jos kasvi pääsee kuivahtamaan, se pysäyttää nuppujen kasvun. Lannoitus kerran viikossa miedolla seoslannoitteella. Lepokaudella kastellaan niukasti. Poista kuihtuneet kukat.

HÄNTÄPARSA (Asparagus densiflorus ’Meyeri’)

Häntäparsa on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pienet, neulamaiset, kalvomaiseksi surkastuneet lehdet ovat itse asiassa laakaversoja. Versot ovat pystyt ja sulkamaiset, hyvin tuuheat. Ei yleensä kuki. Kasvi soveltuu hyvin amppeliin.

Lisääminen: Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan vedessä 1–2 vrk ennen kylvöä. Kasvin voi myös jakaa keväällä.

Hoito: Häntäparsa viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa. Säännöllinen kastelu, mutta multa saa hieman kuivahtaa. Talvella valon ja kastelun tulee olla melko vähäistä. Lannoitus kerran kuussa kesäisin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

ENKELINPASUUNAKUKKA (Brugmansia x candida)

Enkelinpasuunakukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Puumainen, suurilehtinen ja nopeakasvuinen kasvi. Kukat ovat 20–30 cm pitkät, leveät, torvimaiset ja nuokkuvat ja tuoksuvat erittäin hyvältä, etenkin illalla ja yöllä. Kukat voivat olla valkoiset, keltaiset, vaalean- tai oranssinpunaiset. Se sopii ruukku-, parveke- tai terassikasviksi.

Koko kasvi on myrkyllinen.

Lisääminen: Siemenet pidetään yön yli noin 30 asteisessa vedessä ennen kylvöä.

Hoito: Kasvi viihtyy lämpimällä, rauhallisella paikalla. Vaatii runsaasti vettä ja lannoitusta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kesäksi kasvi on hyvä siirtää ulos, kuitenkin suojaisaan paikkaan eikä paahteeseen. Talvetus viileässä tilassa.

ARABIANKAHVI (Coffea arabica)

Arabiankahvi on helppohoitoinen ja kaunis pieni puu, jonka kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat. Kasvin korkeus on 60–100 cm. Hyvin hoidettuna voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi.

Sydänkesällä puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat, joista kehittyy pölytyksen jälkeen tummanpunaiset, kirsikankokoiset marjat. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua.

Lisääminen: Kylvö on mahdollista ympäri vuoden, mutta suositellaan tehtäväksi keväällä. Siementä liotetaan 24 tuntia ennen kylvöä. Kun taimet ovat 5–10 cm korkuisia, ne istutetaan pikkuruukkuihin. Taimea on varottava istuttamasta liian syvälle ruukkuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hoito: Kasvi viihtyy runsaassa hajavalossa ja huoneenlämmössä. Runsas kastelu, mutta vesi ei saa seisoa. Talvella niukasti, joskaan juuripaakku ei saa kuivua kokonaan. Kuiva ilma aiheuttaa lehtien ruskeutumista, joten niitä voi sumutella. Voimakkaimman kasvukauden aikana annetaan viikoittain lannoitetta. Vaatii lepokauden kukkiakseen. Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa (huhtikuussa) ja ne istutetaan hieman tilavampiaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet saattavat varista.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_78483.jpg
Punalatvat
Punalatvat (Eupatorium) ovat suuria perennoja eli monivuotisia kukkakasveja. Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä miltei kahden metrin korkeuteen. Pehmeänpörröiset, liilanpunaiset ja väkevästi tuoksuvat kukkamykeröt muodostavat näyttävän, runsashaaraisen latvahuiskilon ja houkuttelevat luokseen parvittain päiväperhosia. Punalatvat kukkivat myöhäissyksyyn asti.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
20227_71466.jpg
Perinnekasvi: Maariankello
Maariankello (Campanula medium) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.
20182_51546.jpg
Oletko jo kuullut Kasvusammalesta?
Joko olet tutustunut puhtaasta rahkasammalesta valmistettuun Biolan Kasvusammaleeseen?
20072_3573.jpg
Mitä kuuluu perunalle?
Aurinkoinen ja kuiva kesä tuotti perunaa varastoihin noin viidenneksen vähemmän kuin edeltävä runsassatoinen kesä. Mukulat ovat nyt pienempiä kuin yleensä. Kuivan kesän kasvattama peruna säilyy hyvin. Etuna voi pitää myös sitä, että peruna vastaa nyt suomalaisten yleisiä makumieltymyksiä, koska perunat ovat tärkkelyspitoisia ja jauhoisen kuivia. Perunoiden arvioidaan riittävän entiseen tapaan seuraavaan satokauteen saakka.
20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton