• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvit hengissä talven yli

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2022
202210_67411.jpg

(Kuva: Pixabay)

Miksi huonekasvini tiputtavat talvella lehtiään ja ovat kovin kärsivän oloisia? Hoidan niitä yhtä hyvin kuin kesälläkin, joten siitä ei pitäisi olla kyse.

Valon määrän luonnollisesti vähentyessä pitäisi myös hoidon määrää vähentää. Eri kasvilajeilla saattaa toki olla hieman toisistaan poikkeavia toiveita talvihoitonsa suhteen, mutta periaatteessa seuraavat säännöt koskevat kaikkia huonekasvejamme:

Valoisa ja vedoton paikka
Sijoita huonekasvit talvella mahdollisimman valoisaan paikkaan; mieluiten etelä- tai länsipuolelle. Etenkin kirjava- ja vaalealehtiset kasvit tarvitsevat runsaasti valoa. Luonnonvalon vähyyttä voi korvata myös oikeaoppisella kasvilampulla. Muista myös, ettei mikään kasvi pidä vedosta tai lämpötilan vaihteluista.

Vähennä kastelua
Kastele säännöllisesti ja kerralla reilusti – mutta pidennä kasteluväliä niin, että multa ehtii hieman kuivahtamaan. Jotkin kasvit viettävät talven miltei kuivana, toiset tarvitsevat tasaisempaa kastelua. Tutustu kasviesi toiveisiin. Laske lämpötilaa ja sumuttele, sillä huoneen lämpötila on usein liian korkea ja ilma kovin kuiva. Laske siis lämpötilaa parilla asteella ja paranna ilmankosteutta sumuttelemalla kasveja mahdollisimman usein.

Lannoitus minimiin
Kukkiville kasveille voit antaa kastelun yhteydessä lannoitetta, mutta muuten talvella ei tarvitse lannoittaa. Riittävä ravinnetaso saadaan ylläpidettyä merilevälisällä.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton