• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jouluruusu – herkän kaunis kukka

Tiina Painokallio
Päivitetty 28.10.2024
202112_74017.jpg

Kuva: Shutterstock

Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.

Jouluruusun tunnistaa lautasmaisista valkoisista tai vaaleanpunaisista kukistaan. Tunnusomaisia piirteitä ovat kukan silkkimäinen pinta ja mustat juuret. Yksinkertaiset, vihertävänvalkeat kukat muodostuvat oikeastaan pienistä, nopeasti varisevista terälehdistä. Koko komeutta kehystävät valkeat verholehdet, jotka muuttuvat vähitellen vihreiksi. Kukan koristeellisuus perustuu myös sen hienoihin heteisiin ja emeihin, jotka pian muuttuvat tähtimäisiksi siemenkodiksi. Sisätilassa jouluruusu kukkii parhaimmillaan jopa 6 viikkoa.

Jouluruusu on kivikkokasvi, jota tavataan villinä Keski- ja Etelä-Euroopan sekä Vähä-Aasian vuoristoisilla seuduilla. Puutarhassa jouluruusu kukkii hyvin varhain; kun muut vasta heräilevät. Jos siis saat jouluruusun lahjaksi tai hankit omaksi iloksesi, niin istuta se keväällä puutarhasi puolivarjoisaan paikkaan. Myös pensaiden alustalta löytyy hyvä paikka jouluruusulle.

Talvehtimisen varmistamiseksi kannattaa laittaa havuja tai vaikka lehtiä juuriston peitoksi. Varminta jouluruusun talvehtiminen on Etelä-Suomessa. Jouluruusu kasvaa 10–30 sentin korkuiseksi.

<p data-block-key="ifp7u">Ravinteikas, tasaisen kostea, mutta vettä hyvin läpäisevä ja kuohkea multamaa mahdollistavat hyvät kasvuolosuhteet. (Kuva: Shutterstock)</p>
Ravinteikas, tasaisen kostea, mutta vettä hyvin läpäisevä ja kuohkea multamaa mahdollistavat hyvät kasvuolosuhteet. (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Jouluruususta lyhyesti

  • Kasvi ei nimestään huolimatta ole ruusu, vaan kuuluu leinikkikasveihin.
  • Jouluruusun kasvatus kestää noin 1,5 vuotta – siksi se on vähän arvokkaampi perenna.
  • Kukkivana jouluruusua on saatavilla lokakuusta toukokuulle sekä taimena puutarhamyymälöistä kasvukauden aikana.
  • Sijoita jouluruusu sisätiloissa valoisaan ja mieluiten viileään paikkaan.
  • Sisäkukkana jouluruusu ei tarvitse lannoitusta.
  • Jouluruusu on pitkäkestoinen; se säilyttää pitkään valkoiset terälehtensä, joihin kehittyy hienostunut harmahtava sävy.
  • Jouluruusu kukkii sisätiloissa 4–6 viikkoa.
  • Kasvi viihtyy sisällä viileässä ja saattaa kuivahtaessaan "painua makuulle", mutta nostaa itsensä jälleen pystyyn vettä saatuaan. Älä kuitenkaan anna kasvin kuivua.
  • Jouluruusu on monivuotinen perenna, sen voi istuttaa ulos pakkasten mentyä ja se kukkii keväisin.
  • Jouluruusu on myrkyllinen.

Tiesitkö, että...

Leinikkeihin kuuluva jouluruusu tunnettiin antiikin Kreikassa aikoinaan lääkeyrttinä. Nyt se on luokiteltu myrkylliseksi. Kasvista käytettiin rohtona erityisesti sen mustaa juurta, jolla saatiin aikaan aivastuksia. Tästä johtuen kasvia kutsuttiinkin mustaksi pärskäjuureksi.

Ps. Jouluruususta riittää juttua myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla – lue ja kommentoi.

<p data-block-key="wwozk">Jouluruusua on saatavilla valkoisena, limenvihreänä sekä myös tummanlilan ja punasävyisenä (kuva: Shutterstock).</p>
Jouluruusua on saatavilla valkoisena, limenvihreänä sekä myös tummanlilan ja punasävyisenä (kuva: Shutterstock).
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton