• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kalkitus parantaa maata

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
20078_6317.jpg

ruusut pitävät kalkitusta ja ravinteikkaasta maasta

Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Happamuuden pahin haitta on ravinteiden sitoutuminen maahan kasveille käyttökelvottomaan muotoon. Monien tutkimusten mukaan (mm. Viljatutkimus 2002 ja 2003) Suomen keskimääräisellä pH-tasolla noin 30 prosenttia lannoitteissa annetusta typestä ja fosforista jää vuosittain maahan hyödyntämättä.

Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään kolmen vuoden välein, n. 30 kg / 100 m². Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-80 kg /100 m². Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen analysoitavaksi.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Happamassa viihtyvät esim. alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat, havupuut, ja kanervat. Perennojen kalkintarve kannattaa aina tarkistaa ennen istutusta.

Kalkitus parantaa maan rakennetta tehden sen kuohkeaksi ja ilmavaksi. Siellä on tilaa vedelle ja ilmalle, joita kasvien juuret tarvitsevat. Toisaalta kalkittu maa omaa hyvän veden läpäisykyvyn.

>> Kalkitusyhdistyksen kalkitusopas (pdf)

Kalkitus syksyllä

Syyskalkitus kannattaa tehdä syys-lokakuussa ennen lumen tuloa. Kasvimaan syyskalkitus tuo monia etuja: Ennen maan muokkausta levitetty kalkki sekoittuu tasaisesti muokkauskerrokseen, jossa se talven aikana parantaa maan rakennetta ja neutraloi happamuutta niin, että maan kunto on laadukas heti seuraavaa satokautta varten. Sammal viihtyy liian happamassa nurmikon pohjassa. Maa kannattaa kalkita vuosittain.

Lisää kalkituksesta...

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20216_71159.jpg
Herkkua pöytään: raparperipiirakka toscakuorrutteella
Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.
20125_31015.jpg
Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas
Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan! Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!
20226_78662.jpg
Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.
Juurekset
Kasviksista makua, väriä ja keveyttä joulupöytiin
Nyt nousevat erityisesti esiin punajuuri, porkkana ja lanttu, palsternakka, selleri ja maa-artisokka. Kokeillaan myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin. Kaaliperheestä poimitaan jouluun ainakin punakaali ja pienet ruusukaalit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton