• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kanerva on sitkeä syksyinen ilopilleri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.08.2024
20239_79588.jpg

Kanerva (Calluna vulgaris) (Kuva: Adobe Stock)

Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.

Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.

Kanerva sopii syysistutuksiin

Kanerva säilyy usein kauniina koko talven, vaikka kukat kuivuvatkin pakkasessa ne eivät silti irtoa varvuista. Ne ovatkin suosittuja syysistutuksissa. Väreinä on tumman aniliininpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat. Lehdet ovat pienet harmahtavan vihreät ja neulamaiset. Ruukuissa myytäviä kanervia löytyy myös värjättyinä.

Syysistutuksissa kanerva pysyy pitkään kauniina ja tuo väriä istutuksiin. Kanervien kanssa istutuksiin sopivat monet kasvit. Voit täydentää niitä erilaisilla syyskasveilla ja kukkasilla. Näin syksyllä pärjäävät erilaiset havut, hopealangat ja -lehdet, sypressit ja kukkasista esimerkiksi krysanteemit.

Ruukkuihin istutettuja kanervia kastellaan koko syksy tasaisesti, jotta kukat säilyvät parempina. Kastelu lopetetaan, kun alkaa olemaan pakkasta sekä yöllä että päivällä.

<p data-block-key="rsny3">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kanervaa vaikka rohdoksi

Kanerva kuuluu kauppayrtteihin ja sitä voidaan käyttää myös rohtona erilaisiin vaivoihin. Kaupasta ostettuja ulkomaalaisia kanervia ei kuitenkaan kannata käyttää rohtojen valmistamiseen.

Kanervaa on käytetty muun muassa virtsaneritystä lisäävänä ja virtsatietulehduksia lääkitsevänä rohtona. Parkkiainepitoisuutensa vuoksi kanervaa on käytetty myös ripulilääkkeenä. Kanerva teenä rauhoittaa ja edistämään unentuloa. Hienonnettuja kanervankukkia taas käytetään haavoihin, palovammoihin tai rohtumiin antiseptisen vaikutuksensa vuoksi.

Kanervista saa myös hunajaa. Mehiläisten tuottama hunaja on tummaa ja voimakkaan makuista. Luonnossa kasvavista kanervista saa myös maukasta teetä ja likööriä. Niistä voi tehdä huonetuoksuja esimerkiksi kaappeihin tai vaatehuoneisiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kanervien ja muiden varpukasvien varpujen kerääminen luonnosta vaatii aina maanomistajan luvan.

Calluna vai Erica?

Suomessa myydään kanervia monesti kanerva-nimen lisäksi Calluna- ja Erica-nimillä. Ne kuuluvat eri sukuihin ja erot kasvien välillä ovat melko selkeät.

Aito kanerva (Calluna vulgaris) esiintyy meillä Suomessa luonnonvaraisena. Callunan kukat ovat pitkulaisen malliset ja ne kasvavat usein toispuoleisesti tertuissa. Callunan kukat eivät varise niin herkästi kuin Erican ja näin ollen se säilyy pitkälle syksyyn kauniina.

<p data-block-key="9wifl">Kanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kanerva (Kuva: Adobe Stock)

Kellokanervan (Erica) kukat ovat suurempia ja pulleita. Kellokanervat eivät pysty talvehtimaan Suomessa, mutta samasta suvusta löytyy harvinaiset nummikellokanerva (Erica tetralix) ja lumikellokanerva (Erica carnea), jotka pärjäävät täällä talvellakin.

<p data-block-key="2m7vr">Syyskellokanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Syyskellokanerva (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="e1r0m">Lumikellokanerva (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lumikellokanerva (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton