Kanerva on sitkeä syksyinen ilopilleri
Kanerva (Calluna vulgaris) (Kuva: Adobe Stock)
Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.
Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.
Kanerva sopii syysistutuksiin
Kanerva säilyy usein kauniina koko talven, vaikka kukat kuivuvatkin pakkasessa ne eivät silti irtoa varvuista. Ne ovatkin suosittuja syysistutuksissa. Väreinä on tumman aniliininpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat. Lehdet ovat pienet harmahtavan vihreät ja neulamaiset. Ruukuissa myytäviä kanervia löytyy myös värjättyinä.
Syysistutuksissa kanerva pysyy pitkään kauniina ja tuo väriä istutuksiin. Kanervien kanssa istutuksiin sopivat monet kasvit. Voit täydentää niitä erilaisilla syyskasveilla ja kukkasilla. Näin syksyllä pärjäävät erilaiset havut, hopealangat ja -lehdet, sypressit ja kukkasista esimerkiksi krysanteemit.
Ruukkuihin istutettuja kanervia kastellaan koko syksy tasaisesti, jotta kukat säilyvät parempina. Kastelu lopetetaan, kun alkaa olemaan pakkasta sekä yöllä että päivällä.
Kanervaa vaikka rohdoksi
Kanerva kuuluu kauppayrtteihin ja sitä voidaan käyttää myös rohtona erilaisiin vaivoihin. Kaupasta ostettuja ulkomaalaisia kanervia ei kuitenkaan kannata käyttää rohtojen valmistamiseen.
Kanervaa on käytetty muun muassa virtsaneritystä lisäävänä ja virtsatietulehduksia lääkitsevänä rohtona. Parkkiainepitoisuutensa vuoksi kanervaa on käytetty myös ripulilääkkeenä. Kanerva teenä rauhoittaa ja edistämään unentuloa. Hienonnettuja kanervankukkia taas käytetään haavoihin, palovammoihin tai rohtumiin antiseptisen vaikutuksensa vuoksi.
Kanervista saa myös hunajaa. Mehiläisten tuottama hunaja on tummaa ja voimakkaan makuista. Luonnossa kasvavista kanervista saa myös maukasta teetä ja likööriä. Niistä voi tehdä huonetuoksuja esimerkiksi kaappeihin tai vaatehuoneisiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kanervien ja muiden varpukasvien varpujen kerääminen luonnosta vaatii aina maanomistajan luvan.
Calluna vai Erica?
Suomessa myydään kanervia monesti kanerva-nimen lisäksi Calluna- ja Erica-nimillä. Ne kuuluvat eri sukuihin ja erot kasvien välillä ovat melko selkeät.
Aito kanerva (Calluna vulgaris) esiintyy meillä Suomessa luonnonvaraisena. Callunan kukat ovat pitkulaisen malliset ja ne kasvavat usein toispuoleisesti tertuissa. Callunan kukat eivät varise niin herkästi kuin Erican ja näin ollen se säilyy pitkälle syksyyn kauniina.
Kellokanervan (Erica) kukat ovat suurempia ja pulleita. Kellokanervat eivät pysty talvehtimaan Suomessa, mutta samasta suvusta löytyy harvinaiset nummikellokanerva (Erica tetralix) ja lumikellokanerva (Erica carnea), jotka pärjäävät täällä talvellakin.