• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata parvekkeella hyötykasvit ja yrtit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.03.2023
20233_81190.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Parvekkeella menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.

Amppelitomaatti

Amppelitomaatti vaatii kasvupaikan, jossa sen versot pääsevät kasvamaan alaspäin.

Lannoitteeksi sopivat kasteluveteen täysin liukenevat moniravinteiset jauhemaiset lannoitteet. Voit sekoittaa lannoitetta kasteluveteen joka kastelukerralla (hyvin mieto liuos) tai kastella vahvemmalla kasteluliuoksella kerran viikossa.

Tomaatin lannoitus saa olla kaliumvoittoista eli kaliumia enemmän suhteessa typpeen. Ravinnesuhteet löytyvät lannoiteastian tai -säkin kyljestä. Kanankakkarakeet ja muut orgaaniset lannoitteet sopivat amppelitomaatin peruslannoitteiksi siinä vaiheessa, kun taimet istutetaan amppeleihin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Perunat

Miltä maistuisivat uudet perunat juhannukseksi omalta parvekkeelta? Onnistuu itse asiassa kohtuullisen helposti. Tilavaan sankoon tai laatikkoon tarvitaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa 2–3 viikkoa idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle ja peitetään hyvin sekä kastellaan kevyesti. Kahdessa kuukaudessa pienet perunat ovat valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa.

Pidä parvekeastia koko ajan lämpimässä. Jos haluat isomman sadon, voit laittaa useampia mukuloita itämään 30–40 cm välein. Älä kastele multaa liikaa! Peittele varsia pari kertaa kasvukauden aikana mullalla. Muoviämpärin kokoinen (5–10 l) astia mahdollistaa 1–2 kilon perunasadon.

Varhaisperunoita astiassa

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Yrtit

Perinteisten maustekasvien eli mm. mäkimeiramin, maustekirvelin, kesäkyntelin ja päivittäiseen ruoanlaittoon suositeltavan persiljan siemenet voit kylvää ruukkuihin jo huhtikuussa. Parvekkeelle ne siirretään touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannattaa tutustua myös erikoisuuksiin: intiansitrusheinä eli sitruunaruoho, punahierakka eli viinisuolaheinä sekä erilaiset basilikat ja timjamit ovat kokeilemisen arvoisia ja menestyvät mainiosti aurinkoisella parvekkeella.

Satoa yrteistä voit korjata muutaman viikon kuluttua taimettumisesta. Leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua ja tekee niihin uusia haaroja eli tuottaa vielä runsaamman sadon. Kun yrtit pääsevät kukkimisvaiheeseen, niiden paras aromiaika on ohi.

Lisää yrteistä ja maustekasveista

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lue lisää:

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton