Kasvihuoneen syksy
(Kuva: Pixabay)
Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.
Kasvihuone pestään sisältä huolellisesti
Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet. Työvälineet ja ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä ja työvälineet upotetaan pesun jälkeen kiehuvaan veteen. Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.
Uutta multaa tarvittaessa
Jos kasvihuoneessa on havaittu kasvitauteja, kasvualusta vaihdetaan. Muuten maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein. Kun viljellään Biolan Kasvusäkissä vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle tai marjapensaiden juurelle.