• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvualusta ja katteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.05.2021
20204_64359.jpg

Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.

Kasvien hyvinvointiin vaikuttaa kasvualustan lisäksi sen alla oleva pohjamaan rakenne. Mikäli pohjamaa on hyvin vettä läpäisevää, soraa tai hiekkaa, kasvualustaksi riittää ohjeiden mukaiset istutuskuopat. Jos pohjamaa on savea tai hiesua, eikä läpäise vettä, kannattaa kasveille kaivaa kuoppa, jonka pohja täytetään soralla ja salaojitetaan ennen täyttöä kasvualustalla, tai tehdä korotus esimerkiksi muurikivillä.

Koska uusi kasvualusta painuu ensimmäisen vuoden aikana, istutusalueen pinta on hyvä jättää ympäröivää maata korkeammalle. Kasvatusalustan pinta tasoitetaan siten, että siihen ei jää painanteita, joihin vesi kerääntyisi, ja että keskikohta jää reuna-alueita korkeammaksi. Tasainen pinta helpottaa hyvän lopputuloksen saavuttamista.

Ohje

Ohje

Lähes kaikki kasvit on hyvä istuttaa entiseen istutussyvyyteensä; puut jätetään ylemmäs. Muista kastella istutukset hyvin, jotta kasvit saavat tarpeeksi kosteutta ja juuret saavat hyvän kosketuksen kasvualustaan.

  • Rakennuksen sokkelin viereen on suositeltavaa jättää kivetty tai murskepohjainen alue. Istutusalueen kaltevuuden tulee olla viisi prosenttia sokkelista poispäin kolmen metrin päähän. Tällöin vesi ohjauu poispäin sokkelista.
  • Kiveyksen, reunatuen ja kasvualustan pinta jätetään samaan tasoon.
  • Hiekkakäytävän vieressä kasvualusta jätetään 2 cm korkeammaksi, nurmikolla 5–10 cm korkeammaksi.
20204_64360.jpg

Kasvualusta kasvihuoneessa

Kasvihuoneessakin kasvualusta on vedenpitävä, ilmava ja ravinteikas. Kasvualustan valinta kasvihuoneeseen voi tuntua vaikealta, mutta itselle sopivin vaihtoehto kyllä löytyy kun vaihtoehtoihin tutustuu. Kasvualustasta riippumatta helteellä kasvihuonekasveja voi joutua kastelemaan useamman kerran päivässä.

20224_77969.jpg

Katteet

Perennapenkkien pinnalle, puiden juurille ja muille kasvillisuusalueille voi levittää erilaisia katteita. Katteen tarkoitus on estää rikkakasvien kasvua, vähentää veden haihtumista, tasata lämpötilaeroa kasvualustassa sekä edistää mikrobien toimintaa. Tavallisimpia vaihtoehtoja ovat kuorikate, katekangas, erilaiset murskeet kuten hiekka ja sepeli, koristehiekat sekä koristekivet.

Istutuksen jälkeen eloperäistä (puunkuori tai puuhake) katetta levitetään maanpinnalle 5–8 cm kerros. Istutusalue kannattaa lannoittaa ennen katteen levittämistä, koska kate hankaloittaa lannoitusta. Myös ruohosilppua voi käyttää katteena, jolloin sitä levitetään 10 cm kerros kahdesti kesällä. Katekangasta kannattaa käyttää, kun pinnalle levitetään koristekiviä, tällöin ne eivät sekoitu kasvualustaan.

Maanpeitekasveja voi myös käyttää katteena. Rikkakasvit tulee kitkeä säännöllisesti kahden ensimmäisen vuoden ajan, kunnes kasvusto on riittävän tiheä estämään rikkakasvien leviämistä.

20204_64361.jpg
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton