• Etusivu
  • Rakentaminen

Kauniit kukat ja asetelmat piristävät päivää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82879.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.

Ulkoruukkuihinkäytetään ehkä eniten ulkokrysanteemia, jota löytyy eri kokoisina taimina ja useissa eri väreissä. Krysanteemi avaa nuppunsa nopeasti runsaaseen kukintaan, kunhan kastelusta huolehditaan säännöllisesti. Krysanteemi kestää pientä pakkastakin. Myös syysasterit, verbenat, ajaniaja koristekaalitovat suosittuja ruukkuistutuksissa. Pensastädyke(Hebe) tuo istutuksiin valoa kirjavilla lehdillään ja hopealankasäilyttää kauneutensa kuoltuaankin.

Ohje

Ohje

Vinkki: Perinteisten yksivuotisten ruukkukasvien seurana ulkoasetelmiin sopivat myös monivuotiset kasvit. Esimerkiksi erilaiset havukasvit ja vaikkapa syysmaksaruoho (Sedum spectabile), mehitähti (Sempervivum) ja syysasterit (Aster novi-belgii) sopivat hyvin syksyiseen ulkoruukkuun. Luonnosta löydät myös materiaalia koristeluun.

Koristekaali ja havut sopivat yhteen

Koristekaaleista ja havuista saa näyttäviä yhdistelmiä. Koristekaalien lehdet ovat hauskasti eri tavoin värittyneitä: niissä tapaa puna- ja sinililaa, vihreätä ja valkoista. Useilla lajikkeilla on koristeelliset, kurttuiset lehtien reunat. Koristekaalit eivät muodosta kerää, vaan lehdet ovat koristeellisesti toisistaan erillään. Koristekaalit kestävät hyvin kylmää ja ovatkin mainio tapa jatkaa kesää pitkälle syksyyn.

Pienikasvuiset tarhakatajat (Juniperus x pfitzeriana) ja kartiomainen irlanninkataja (Juniperus communis 'Stricta') ovat erittäin kauniita syysistutusten joukossa. Molemmat ovat kasvutavaltaan tuuheita. Ne kannattaa suojata talvella ja kevätauringon paahteelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hebe ja Hedera – hyvät kaverit

Pensastädykkeet (Hebe) luovat jo kirjavilla lehdillään kivaa piristystä syksyn harmauteen. Ne viihtyvät sekä valossa että varjossa ja kestävät muutamia pakkasasteita. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Murattiakin (Hedera helix) löytyy kirjavalehtisenä. Valkokirjavat lajikkeet vaativat vihreälehtisiä enemmän valoa. Mullan kuivuessa muratti helposti käperryttää ja varistaa lehtiään. Muratin versot voi tukea pystyyn tukikeppien avulla tai antaa niiden riippua vapaasti amppelista tai kasvaa lamoavasti ikkunalautaa pitkin. Leikkaaminen edistää kasvin haaroittumista.

Ylväs syklaami (Cyclamen persicum)

Kotimaiset syklaamit hehkuvat hienoissa väreissä ja erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan. Se pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta. Syklaamia kannattaa kastella vain aluslautaselle, sillä aivan mullan pinnassa oleva juurakko homehtuu ja mätänee herkästi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Syyskukkien seuraksi tai niiden jälkeen istutettavaksi sopivat syksyn väreissä komeilevat kanervatja callunat. Ne sietävät jo reilumpaakin pakkasta ja säilyvät kauniina pitkälle talveen. Istutuksista saat sekä hauskoja että vaihtelevia, kun käytät kanervien ja callunoiden kanssa pieniä havukasveja, koristeheiniä sekä hauskoja marjakanervia. Ruukun pinnan voit vielä viimeistellä koristekivillä tai -katteilla.

Kynttilät ja erilaiset lyhdyt kuuluvat syksyyn myös. Elävä valo pehmentää ympäristönsä, luo lämmintä tunnelmaa kotiin ja valaisee syyskukkia kauniisti.

Kanervat (Kuva: Pixabay)
Kanervat (Kuva: Pixabay)

Lue lisää syksyn kukista ja muista kasveista

Tutustu kasveihin, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä: Kukkia syksyn iloksi.
Tästä artikkelista saat iloksesi myös Värien hehkua ja syyskesän aurinkoa!

Ohje

Ohje

Tiesithän:
Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista; niin ulkokasveista kuin huonekasveistakin. Esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistostalöydät jo yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen tiedot ja kuvat hoito-ohjeineen.

Myös Keskustelupalstallalöytyy viestiketjunsa monelle eri kasville ja keskusteluita miltei aiheesta kuin aiheesta.

Mukavia syyshetkiä kaakaon, kynttilöiden ja Puutarha.netin parissa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.
20225_64997.jpg
Vaadi palvelua ja laadukkaita taimia
Onnistunut taimiostos tuottaa iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan kannustaen pihan ja puutarhan hoitoon. Valinnan lähtökohtana pitäisi aina olla oikea kasvi oikealle paikalle. Kun tämä onnistumisen perusedellytys on kunnossa, voidaan aloittaa hinta-laatu-koko-vertailu. Pelkkä korkea hinta ei välttämättä takaa laatua. Hyvin hoidettu taimi on tukeva, tuuhea, luonnollisen värinen, elinvoimainen ja terve – myös juuristoltaan.
201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton