• Etusivu
  • Hoitotyöt

Piiskut ja aroniat ovat syksyn väripilkkuja

Keltaisia kukkia ja punaisia pensaita

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
Aronia syksyn väriloistossaan.jpg

Aronia (Kuva: Adobe Stock)

Kesän vehreys vaihtuu pikku hiljaa syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.

Keltaiset piiskut kukkivat pitkään

Piiskujen (Solidago) sukuun kuuluu noin 100 lajia. Suomessa alkuperäisenä kasvaa kultapiisku (Solidago virgaurea) ja sen alalajit metsä- ja pohjankultapiisku. Piiskuja on käytetty rohtoina muun muassa hammassärkyyn ja vatsavaivoihin. Piiskut ovat ilmastollisesti hyvin kestäviä.

Varhaisimmat piiskut kukkivat jo heinä–elokuun vaihteessa, tarhapiiskun lajikkeet ja kanadanpiisku (Solidago canadensis) yleensä syyskuussa ja myöhäisimmät vielä lokakuussa, jolloin keltaisia kukkia voi avautua ensilumiin saakka. Runsaskukkaiset tarhapiiskut ovat tunnetuimpia piiskuja.

<p data-block-key="kthm2">Kultapiisku (Kuva: Shutterstock)</p>
Kultapiisku (Kuva: Shutterstock)

Piiskujen kasvuympäristö ja kukinto

Piiskun runsashaaraiset kukintotertut ovat viuhkamaisia ja hieman nuokkuvia. Mykerökukkien väri vaihtelee keltaisen eri sävyissä ja ne suovat mettä sekä päivä- että yöperhosille. Ne kukkivat ahkerimmin aurinkoisilla paikoilla ja ravinteikkaassa maassa, mutta tulevat toimeen melko karuilla ja osittain varjoisillakin paikoilla. Kanadan- ja tarhapiiskut suosivat hikevää runsasmultaista maata, jossa ne eivät kärsi härmästä. Hyvinkin kuivalle paikalle taas sopii kultapiisku.

Kookkaina kasveina piiskut sopivat omaksi ryhmäkseen tai perennaryhmien taustalle. Pienimmät tarhapiiskut kasvavat niin hillitysti, että ne voi istuttaa lähes mihin tahansa kukkaryhmään.

Lajista ja lajikkeesta riippuen piiskut kasvavat 40–150 cm korkeaksi. Useimmat ovat hyviä leikkokukkia. Pohjankultapiisku jää tunturialueilla 5–20 cm kokoiseksi. Piiskuja lisätään siemenistä tai jakamalla.

Katso piiskut Kasvikortistossa

Ohje

Ohje

Kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon lisättiin 15.8.2023 kanadanpiisku (Solidago canadensis), isopiisku (Solidago gigantea) ja korkeapiisku (Solidago altissima).

Vieraslajit.fi

Aroniat ovat syksyn värikkäimpiä pensaita

Aroniat ovat pari metriä korkeita pensaita, jotka sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää.

Aroniat ovat komeimmillaan syksyllä, kun kiiltävät lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa. Syyskesällä kypsyvät myös talouskäyttöön soveltuvat mustat marjat. Niistä voi tehdä mehua tai hilloa. Oikein maukasta hilloa saa muun muassa yhdistämällä aroniaa ja omenia. Erilaisia hillo-ohjeita löytyy muun muassa Marttojen sivuilta. Kokeile myös omena-marjasalaattia Marttojen ohjeella, se maistuu varmasti koko perheelle.

Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja makeimmat marjat. Koristearonialla (Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet.

<p data-block-key="utpll">Aronian marjat ovat happamia, mutta erittäin vitamiinipitoisia. (Kuva: Shutterstock)</p>
Aronian marjat ovat happamia, mutta erittäin vitamiinipitoisia. (Kuva: Shutterstock)

Kesäkuussa aronioiden oksia koristavat valkoiset, miedosti tuoksuvat kukinnot. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Kun aroniat saavat kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, ne viihtyvät erinomaisesti Oulun korkeudella saakka. Vanha pensas nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja.

Lue lisää aronioista

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
202310_83277.jpg
Pihasuunnitelman hinta
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton