• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesäkuussa kukkivat hopeahärkki ja kiinanlaikkuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2024
20242_83397.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi viihtyy.

Värikäs laikkuköynnös tuottaa herkullisia hedelmiä

Kiinanlaikkuköynnöksen

(

Actinidia kolomikta

) kookkaita vihreitä lehtiä värittävät valkoiset ja punaiset läikät, joka tekevät kasvista iloisen kirjavan ja hyvin koristeellisen. Lehtilaikkuja kehittyy eniten hedekasveihin. Syksyn tullen punavalkoinen kasvusto muuttuu himmeän ruosteenpunaiseksi ennen kuin yöpakkaset lakastuttavat lehdet.

Kirjavien lehtien kätköissä, lähes näkymättömissä kukkivat kiinanlaikkuköynnöksen pienet valkoiset kukat. Vahvasti kielolle tuoksuvien kukkien paikalle kehittyy loppukesästä parin sentin kokoisia vihreitä hedelmiä, jotka maistuvat kiiville.

Yleensä hedelmien muodostumiseen tarvitaan vähintään kaksi eri sukupuolta olevaa taimea, hede- ja emitaimi. Suomalainen kiinanlaikkuköynnös ’Annikki’ on kuitenkin poikkeus tästä säännöstä. Se antaa satoa, vaikka taimia olisi vain yksi, sillä sen hede- ja emikukat ovat samassa taimessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kiinanlaikkuköynnökset kasvavat kotiseudullaan Itä-Aasiassa valoisissa, viljavissa ja tuoreissa lehtometsissä pensaiden joukossa. Laji kestää talvet Etelä-Suomessa I-III-vyöhykkeillä, mutta kun taimi istutetaan lämpimälle kasvupaikalle ja sen juuristo suojataan lehtikasalla talveksi, köynnös menestyy jopa Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Kiinanlaikkuköynnös leikataan tarvittaessa vasta elokuussa, sillä mahlavuoto on hyvin voimakasta keväällä.

Laikkuköynnösten 3–5 metriä korkeat jäykät versot eivät tartu itse tukeen, joten ne sidotaan puun rungon ympärille tai köynnöskehikkoon tai oksien annetaan valua muurilta alaspäin.

Hopeahärkki selviää ennätyskuivista kesistä


Kuumissa ja kuivissa oloissa selviää vain aniharva kasvi. Yksi tällainen on

hopeahärkki

(

Cerastium tomentosum

), joka peittää kuivat rinteet ja kivikkokasviryhmät hopeisilla versoillaan ja kesäkuussa valkoisilla kukillaan.

Kauttaaltaan nukkakarvaisen hopeahärkin versot valuvat kivimuurien päältä ja verhoavat rinteitä. Kasvi viihtyy auringon paisteessa kaikenlaisilla kuivilla ja karuilla mailla jopa muutaman sentin paksuisessa mullassa. Koska versot talvehtivat lumen alla, hopeahärkki alkaa kasvaa varhain keväällä ja peittyy valkoisiin kukkiin jo kesäkuun alussa. Se leviää nopeasti maanpäällisillä juurtuvilla versoillaan, kun se istutetaan 30 sentin etäisyyksin. Versojen leikkaus silloin tällöin uudistaa kasvin ja tekee siitä erityisen tuuhean.

Viljeltävät härkkilajit eroavat ulkonäöltään toisistaan hyvin vähän. Esimerkiksi valkohärkki ’Silberteppich’ (Cerastium tomentosum var. columnae) muistuttaa erehdyttävän paljon hopeahärkkiä, mutta tämä muunnos ei kasva yhtä vikkelästi. Erittäin kestävä tunturihärkki (Cerastium alpinum) on hyvä vaihtoehto hopeahärkille etenkin Pohjois-Suomessa.

Hopeahärkki (Kuva: Adobe Stock)
Hopeahärkki (Kuva: Adobe Stock)
Valkohärkki (Kuva: Adobe Stock)
Valkohärkki (Kuva: Adobe Stock)

Teksti: Taimistoviljelijät

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
20239_83122.jpg
Kukkapenkin maaperän parannus? Asiantuntija vastaa
Miten parantaa kukkapenkkiä, kun se on kovasti ns. "turpeentunut"? Purkaako kokonaan ja vaihtaa koko maaperä? Onko mitään muuta konstia?
20199_60085.jpg
Millaiset astiat tarvitsen talvehtiville parvekekukille?
Monivuotisten kasvien kasvatus onnistuu myös parvekkeella: puut, pensaat ja perennat vaativat ainoastaan riittävän isot astiat. Suuri astia vetää niin paljon multaa, että kasvit pysyvät elossa talven yli, kun juuret eivät jäädy. Reilunkokoisen astian voi myös eristää styroxlevyillä tai kuplamuovilla (sisä ja/tai ulkopuolelta); ne auttavat suojaamaan juuristoa jäätymiseltä.
20234_70953.jpg
Saako nämä puut kaataa pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyvyystekijä ja yhteys luontoon, kun taas toista ärsyttävät isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
20218_72075.jpg
Päärynät halkeilevat: miten pelastan päärynäsadon?
Minulla on 4 vuotta vanha Tsisovskaja päärynäpuu ja joka vuosi hedelmät halkeilevat kaikki. Olen lukenut että syyt voi olla liikaa vettä tai voimakas kasvu. Onko muu? Miten voisin pelastaa päärynäpuun satoa?
202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton