Kevättä rinnassa – piharakentaminen mielessä?
Myös pieni piha voi olla kaunis ja kutsuva.
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.
Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Voisi väittää, että lähes kaikki meistä ovat kokeneet sen innostuksen, missä kaikki loogisuus ja järki valuu katuviemäristä alas, ja lopputuloksena on itku pitkästä ilosta, kun todellisuus iskee resurssien puuttuessa.
Piharakentamisesta innostuessa kuvakansiot ja leikekirjat täyttyvät muiden viherhurahtaneiden kuvista, joissa mökkien, omakotitalojen ja kartanoiden pihat ja puutarhat on laitettu uuteen uskoon. Kaikki kasvit ja ulkokalusteet alkavat näyttää juuri oikeilta minun omaan puutarhaani, ja mikä kamalinta, naapurin puutarha on paljon hienompi. Tällöin tulee helposti tehtyä arviointivirheitä, kuten että kyllä se viikonlopun pihajuhliin mennessä on valmis tai että kyllä budjettiin aina yksi poreamme mahtuu. Lopputuloksena saattaakin sitten olla pino kivilaattoja, multapusseja ja roppakaupalla siemenpusseja ja taimia, joiden kasvukaudet ja kasvuolosuhde-vaatimukset eivät täsmää.
Tämän härdellin välttämiseksi suunnitteluvaiheeseen kannattaa panostaa. Onhan sekin hauskaa!
Oikeanlaisia pihatuoleja ja kauniimman värisiä kukkia tärkeämpiä seikkoja pihasuunnittelussa ovat budjetti ja tilankäyttö. Kuinka paljon rahaa todellisuudessa on käytettävissä mihinkin osa-alueeseen, ja kuinka paljon tilaa on käytettävissä, jotta piha säilyy käytännöllisenä ja viihtyisänä. Kun järkevyysasiat on suunniteltu, voidaan siirtyä takaisin haaveiluvaiheeseen, mutta aiemmin luotujen rajojen sisällä. Näin lopputuloksena on unelmiesi piha sellaisena, että kaikki mahtuu paikalleen, kasvit viihtyvät, eikä tilitilannetta katsoessa nouse paniikki.
Suunnittelutyössä voi virheiden välttämiseksi kääntyä myös ammattilaisen puoleen.
Ohje
Mitä istutetaan?
Kun mietitään, mitä kasveja kannattaa pihaan istuttaa, kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, esimerkiksi:
- Minkälaisen kasvualustan ja -ympäristön pihasi tarjoaa. Varjoisalle pihalle ei kannata istuttaa kasapäin auringossa viihtyviä kasveja, eivätkä paljon kosteutta tarvitsevat kasvit viihdy kuivassa hiekkamaassa.
- Miten mitäkin kasvia tulee tulevaisuudessa hoitaa. Jos puutarhasta haluaa nauttia ilman, että multaan pitää kasvien kanssa mennä itse, kannattaa suosia helppohoitoisempia kasveja. Lisäksi sopivan tiheä istutus vähentää kitkemisen tarvetta.
- Kuinka kauan puutarhan on tarkoitus pysyä kukkivana. Kasveja on sekä yksi- että monivuotisia.
Helppohoitoisia kasveja erilaisille pihoille:
Terassit, katokset ja pergolat
Kaunista pihaa kelpaa ihastella terassilta teen tai boolin äärellä. Sateen- ja tuulensuojan tarjoavat terassit lisäksi pitkittävät pihan käyttöaikaa.
Terassin voi rakentaa esimerkiksi kestopuusta, lehtikuusesta tai komposiittiterassilaudoista.
Puutarhaa koristamaan voi rakentaa myös edullisesti pergolan, eli varjoa tarjoavan, kauniin rakennelman. Pergolan rakentamiseen on monia eri tapoja, joten siitä saa helposti omaperäisen ja tyylikkään.
Puutarhasi nauttii varmasti kevään ja kesän sateista, mutta itse sitä todennäköisesti haluaisi pysyä kuivana. Erilaiset katokset lisäävät myös pihasi persoonallisuutta ja käytännöllisyyttä.
Pihakivet
Pihakivillä saat aikaiseksi viihtyvyyttä ja huolettomuutta lisäävän pihalaatoituksen. Muurikivetyksellä kaunistat pergolaa, terassia tai patiota.
Pihakivet ovat hyvä ratkaisu pihallesi joka vuodenaikaa ajatellen. Esimerkiksi keväällä kivetty piha sulaa tavallista nopeammin ja syksyllä pihakivet estävät kuran kulkeutumisen sisälle.
Patioille, oleskelualueille, kävelyteille ja poluille sopivat alle 50 mm:n paksuiset betonilaatat. Kotipihan ajoteille ja käyttöpihoille sopii noin 60 mm paksut pihakivet.