• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kevättyöt pihassa, puutarhassa ja parvekkeella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.04.2024
20241_83391.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Lisääntynyt auringonpaiste ja lämpenevät ilmat paljastavat usein talven jäljiltä karun näyn: sulamisvedet makaavat kulkureiteillä (jotka jäätyvät öisin luistinradoiksi), hiekoitussora on levinnyt nurmikoille, aurauslumi ja lumikasoilla kiipeilleet lapset ovat katkoneet istutuksia ja parvekkeen lasitkin ovat pesun tarpeessa. Kevään edistyessä paljastuvat myös pakkasvauriot ja nurmikon kunto.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Joillakin taloyhtiöillä on sopimukset piha-alueiden hoitamiseksi – tai ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet puutarhanhoidosta ja nauttivat saadessaan häärätä yhteiseksi hyväksi. Piha-alueista voidaan pitää huolta myös talkoilla, mutta tällöinkin olisi hyvä olla paikalla joku, joka tietää, mitä tulee tehdä. Voihan sitä toki pyytää asiantuntijan paikalle; monet puutarhamyymälät sekä alan yrittäjät tekevät ns. konsultointikäyntejä.

Mikäli piha-alueet vaativat suurempaa remonttia tai kunnostamista, asiaa pitää käsitellä taloyhtiön kokouksessa. Pitääkö esimerkiksi sulamisvesien poisjohtamiseksi uusia pihan rakenteita, lisätä sadevesikaivoja ja varmistaa kaatoja? Tai pitäisikö kenties piha-alue suunnitella entistä käytännöllisemmäksi ja viihtyisämmäksi? Silloin pitää kutsua alan ammattilaiset avuksi.

<p data-block-key="dcocz">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Pihojen (ja parvekkeiden) jokakeväiset hoitotyöt sujuvat varmasti ihan asukkaiden omin voimin. Hieman pihapiiristä riippuu, mitä tehtäviä eteen tulee, mutta periaatteet ovat samat niin taloyhtiön pihalla kuin omakotitalon puutarhassakin. Maalis-huhtikuussa käydään läpi leikkausta vaativat kasvit; kuolleet, huonokuntoiset ja vahingoittuneet oksat poistetaan, nuoria taimia ohjataan kasvamaan oikealla tavalla ja liian kookkaiksi päässeet kasvit leikataan lajikohtaisten ohjeiden mukaan. Kasvien kevätleikkaus ei ole mitään salatiedettä, vaan hyvien ohjeiden ja oikeiden välineiden avulla työn tekee kuka tahansa. Mikäli lajituntemus on hieman heikompi, niin kannattaa katsoa leikkausohjeet ja tyytyä vain vahingoittuneiden, huonokuntoisten ja kuolleiden kasvinosien poistamiseen. Varsinaista kasvatusleikkausta ei kannata ryhtyä tekemään, ellei tunne lajin omia kasvuvaatimuksia ja -tapaa.

Kevätleikkausten jälkeen, lumien jo kadottua sulamisvesinä viemäreihin, päästään siistimään koko piha-alue. Kulkureiteiltä harjataan hiekoitussorat ja roskat pois, tarkistetaan rakenteiden kunto (leikkivälineet, huvimajat, katokset, aidat yms.) ja tehdään tarkistuksessa havaitut siivous-, kunnostus- ja puhdistustyöt mahdollisimman pian. Nurmikot haravoidaan, tyhjät paikat kylvetään uudelleen, lannoitetaan ja kalkitaan (nurmikkolannoitteissa on yleensä mukana ylläpitoon riittävä kalkkimäärä). Myös nurmikon reunat siistitään ja tarpeen vaatiessa kulkureiteille levinneet ruohomättäät ja muut rikkaruohot kitketään, myrkytetään tai poltetaan.

<p data-block-key="voqu8">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Myös kukka- ja pensasistutukset siistitään; kasvualusta kitketään ja kukkapenkkien reunat kunnostetaan. Istutukset lannoitetaan ja tarvittaessa lisätään kasvualustaan uutta, ravinteikasta multaa. Lannoitetta saattavat kaivata myös pihan nuoret puut. Istutus- ja nurmialueiden kalkitus nostaa maan pH:ta ja saa ravinteet kasveille helpommin hyödynnettävään muotoon.

Lannoitus puolestaan antaa kasveille kaikki hyvään kasvuun vaadittavat ravinteet. On kuitenkin muistettava jättää happamassa maassa viihtyvät kasvit, kuten havut ja alppiruusut, kalkitsematta ja jättää köyhässä maassa kasvavat lajit (mm. niittykasvit) lannoittamatta. Vuosittain tehtävä kalkitus, lannoitus ja muut keväiset puutarhanhoitotyöt ovat tärkeitä toimenpiteitä hyvinvoivan kasvillisuuden ja viihtyisän piha-alueen ylläpitämiseksi.

Mikäli kiinteistöllä on oma keittiö- ja/tai lehtikompostinsa, niin hyvin maatuneen kompostin levittäminen istutusalueille palauttaa ravinteet maahan kasvien hyödynnettäväksi ja auttaa alueen lannoittamisessa. Hieman karkeampaa, vähemmän maatunutta kompostia voi levittää esimerkiksi ruusupensaille, jotka kukoistavat tällaisen ravinnepommin voimalla. Luonnollisesti piha-alueelta kertyneet risu- ja kasvijätteet toimitetaan kompostoitavaksi joko omassa pihassa tai paikallisen jäteyhtiön biojätteen käsittelypaikassa.

<p data-block-key="dmkqs">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton