Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) hurmaa kookkailla kukillaan ja kauniin vihreillä lehdillä
Kiinanruusu rakastaa aurinkoa. (Kuva: Adobe Stock)
Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.
Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.
Kiinanruusun soikeat lehdet ovat hammaslaitaiset, tummanvihreät ja kiiltävät. Lehtien muoto ja niiden koko vaihtelevat eri lajikkeissa ja jopa yhdessä kasvissakin. Viisiterälehtiset, suppilomaiset kukat muodostuvat versojen kärkiin. Terälehtien keskeltä työntyy esiin siitintukuksi yhteenkasvaneet heteet ja emit.
Kiinanruusun kukinto
Alkujaan kiinanruusussa oli yksinkertaiset, 8–10 cm kokoiset, heleän ruusunpunaiset kukat, mutta väriasteikko on monipuolistunut ja lajista on jalostettu myös puolikerrottu- ja kerrottukukkaisia lajikkeita. Kukat voivat olla väriltään punaisia, keltaisia, oransseja, valkoisia tai vaaleanpunaisia sekä näiden sävyjen kirjavia muotoja.
- 'Cooperi' on valko-viherkirjava lajike, jonka lehdet saavat voimakkaassa valossa violetinpunaisen sävyn. Yksinkertaiset kukat ovat punaiset.
- 'Fifth Dimension' -lajikkeella on noin 20 cm kokoiset kukat.
- 'Neilikkahibiskus' -lajikkeen pienet, punaiset ja kerrotut kukinnot ovat kuten neilikalla.
Kiinanruusu kukkii Suomessa huhtikuusta pitkälle lokakuuhun. Yksittäinen kukka kestää vain päivästä kahteen, mutta lämpimässä ja valoisassa paikassa kasvi voi jatkaa kukintaansa jopa vuoden ympäri. Nupuillaan olevaa yksilöä ei kannata käännellä, ettei se pudota nuppujaan.
Kaupassa myytävät hibiskukset on yleensä käsitelty kasvunsääteillä, joten ne pysyvät ensimmäisenä kasvukautena taajakasvuisina. Valitettavasti tällaiset kasvit kuolevat herkästi, mutta niistä muodostuu nopeasti pensaita, mikäli ne jäävät henkiin.
Kiinanruusun hoito ja lisäys
Kiinanruusu sietää hajavaloa, mutta viihtyy parhaiten hyvin valoisassa kasvupaikassa ympäri vuoden. Se kestää hetken aikaa myös suoraa auringonpaahdetta, mutta suoraan keskipäivän paahteeseen sitä ei kannata ainakaan kesän aikana sijoittaa. Huoneenlämpö on sille kesällä sopiva, mutta talvilepo noin 15 asteessa olisi sille hyödyksi. Liian kuuma kasvupaikka voi aiheuttaa lehtien varisemisen etenkin talvella.
Kesällä kasvia sumutellaan säännöllisesti ja myös kastellaan runsaasti. Kuivuessaan kiinanruusu tiputtaa helposti nuppunsa, joten kukinta-aikaan säännöllinen kastelu on tarpeen. Liian kuivaksi päässyt yksilö on myös altis lehtikirvoille. Talvella kastelu on niukempaa; multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä.
Keväällä annettu kaliumpitoinen lannoite edistää kukintaa. Kesällä kiinanruusua lannoitetaan viikoittain touko-elokuun ajan. Talvellakin voi lannoittaa niukasti, mikäli kasvi jatkaa kukintaansa; levossa olevaa yksilöä ei lannoiteta.
Keväällä maalis-huhtikuussa kiinanruusun multa vaihdetaan ja kasvi siirretään hieman entistä isompaan, hyvin salaojitettuun ruukkuun. Paras kasvualusta on vettä läpäisevää ja hieman hiekkapitoista. Mullanvaihdon jälkeen kasville kannattaa antaa hetki aikaa toipua ennenkuin sen versoja typistetään. Kasvia voi leikata tarvittaessa voimakkaastikin kukinnan lisäämiseksi. Parhaiten kiinanruusu kukkii 2–3 vuotiaana.
Kiinanruusua lisätään pistokkaista; mieluiten keväällä huhti-toukokuussa. Pistokkaat kannattaa juurruttaa ensin vedessä ja istuttaa ne multaan vasta juurten ilmestyttyä, mutta toki se juurtuu suoraan multaan tökättynäkin. Peitä kasvi rei´itetyllä muovihupulla juurtumisen ajaksi. Pohjalämpö edistää juurtumista.
Vinkkejä kiinanruusun hoitoon
Kasvia voi leikata kasvukaudella useampaankin otteeseen, jotta siitä tulee tuuhea ja hyvin kukkiva.
Kiinanruusun voi vielä kesäksi ulos lämpimään, tuulelta ja sateelta suojattuun paikkaan. Ulkona ollut kasvi kukkii runsaamin, mutta ei ihan yhtä kauan kuin koko ajan sisällä ollut kasvi. Viileät ja sateiset kesäilmat eivät kuitenkaan sovi kiinanruusulle, vaan huoneilma on silloin parempi.
Kiinanruusu sopii sekä bonsai-kasvatukseen että vesiviljelyyn.
Puutarha.netin Keskustelupalstalla on paljon puhetta kiinanruusuista.
Muita hibiskuksia
Sulkahibiskuksen (H. schizopetalus) lievästi taipuvissa oksissa riippuu punaiset tai oranssinkeltaiset kukat pitkissä vanoissa. Ylöspäin kääntyneet terälehdet ovat syvän liuskaiset, emi luotteineen riippuu tupsuna alaspäin. Tarvitsee enemmän lämpöä kuin kiinanruusu.
Jättihibiskuksen (H. Moscheutos-ryhmä) kukkien koko voi olla jopa yli 15 cm.
Sinihibiskus (H. syriacus) on pystykasvuinen pensas. Valkoiset, siniset, keltaiset tai punaiset kukat ovat yksinkertaiset tai puoliksi kerrannaiset ja torvimaiset.