• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkku raikastaa ja virkistää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2023
20233_69705.jpg

(Kuva: Pixabay)

Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.

Huhtikuussa kauppoihin tulevat kurkut on istutettu helmikuun lopulla. Siemenet on kylvetty jo tammikuussa. Kurkun sadonkorjuuseen päästään istutuksen jälkeen nopeimmillaan kolmen viikon kuluttua, mutta monesti kasvuun kuluu viisi tai kuusi viikkoa.

Voidakseen hyvin kurkku tarvitsee sopivasti valoa, lämpöä ja ilman kosteutta. Juurien on saatava kasvualustastaan vettä ja ravinteita. Olosuhteiden tulee olla hygieeniset. Pimeänä kautena tarvitaan lisävaloa, ja lämpötila pyritään säätämään kesät talvet noin +23 asteeseen.

Hyvässä hoidossa kurkku saa herkän, tyypillisen ominaismakunsa. Kurkkukasvi tuottaa satoa samasta taimesta 12–14 viikon ajan ja noin kymmenen kilon verran. Kurkkuja kasvatetaan yhtäjaksoisesti kautta koko vuoden.

Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään peräti 60 prosenttia vuosien 2004 ja 2021 välisenä aikana.

Kohtele kurkkua hyvin


Ihanteellisin kurkun säilytyslämpötila on +10–14 astetta. Tämä tarkoittaa, että kotona kurkku on viisainta jättää huoneenlämpöön ja käyttää mahdollisimman pian, muutaman päivän sisällä. Liian kylmässä kurkku menettää makunsa. Pakkaselta vesipitoinen kurkku on luonnollisestikin suojattava hyvin.

Kurkku kannattaa pitää erillään hedelmistä ja etyleeniä tuottavista kasviksista kuten tomaateista. Etyleenin vaikutuksesta kurkku ajan mittaan kellastuu ja pehmenee.

Kurkku suojataan muovilla usein jo pakkaamoissa nahistumisen estämiseksi. Myös kotona kurkku on hyvä kääräistä muovikelmuun tai laittaa muovipussiin.

  • Jokainen suomalainen syö kurkkua vuoden aikana keskimäärin 10 kg.
  • Suomalainen pitää kurkusta, olipa ikä, tulotaso, asuinpaikka tai talouden koko mikä tahansa.
  • Kurkku sisältää vettä peräti 97 %.
  • Kurkusta saa kivennäis- ja hivenaineita, mm. kaliumia, ja jonkin verran vitamiineja, mutta energiaa vain noin 10 kcal/100 g. Rasvaa kurkussa ei ole lainkaan ja sokeria vain nimeksi.
Ohje

Ohje

Kurkkufaktaa:

  • Jokainen suomalainen syö kurkkua vuoden aikana keskimäärin 10 kg.
  • Suomalainen pitää kurkusta, olipa ikä, tulotaso, asuinpaikka tai talouden koko mikä tahansa.
  • Kurkku sisältää vettä peräti 97 %.
  • Kurkusta saa kivennäis- ja hivenaineita, mm. kaliumia, ja jonkin verran vitamiineja, mutta energiaa vain noin 10 kcal/100 g. Rasvaa kurkussa ei ole lainkaan ja sokeria vain nimeksi.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Keväisistä, kokeilluista ruokaohjeista löytyy shopska-salaatti, keittona kurkkucappuccino, kalan kaveriksi lämmin kurkkusalaatti ja sokerina pohjalla terveiset närpiöläisestä kasvihuoneravintolasta:

Bulgarialainen shopska-salaatti

1 kurkku
4 tomaattia
1 paprika
1 pieni sipuli
tuoretta persiljaa

Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria myllystä

Pinnalle: 100 g murennettua fetaa tai muuta juustoa

Leikkaa kurkku, tomaatit ja paprika pieniksi kuutioiksi. Puolita sipuli ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Hienonna persilja. Sekoita kastikeainekset esimerkiksi pienessä, kannellisessa lasitölkissä ravistaen. Yhdistä salaattiainekset ja kastike tarjoiluastiaan. Murusta pinnalle juustoa.

Vinkki: Voit halutessasi poistaa niin kurkusta kuin tomaateistakin sisukset ja käyttää ne joko ruokiin tai soseuttaa kylmäksi juomaksi.

Kurkkucappuccino

2 kurkkua
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kasvislientä
1 soseutuva, pienehkö peruna
1 dl kasvirasvakermaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa ja sokeria

Pinnalle:
2 rkl tuoretta, hienonnettua rakuunaa
1 dl rasvatonta maitoa vaahdotettuna
(50–70 g kylmäsavustettua poronpaistia)

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kuori kurkut, leikkaa pitkittäin neljään osaan ja viipaloi. Hienonna sipulit. Kiehauta sipulit ja kuorittu, pieniksi kuutioiksi leikattu peruna valkoviinissä. Lisää kasvisliemi. Keitä noin 10 minuuttia eli kunnes peruna on täysin kypsää. Lisää kurkkupalat ja kuumenna keitto kiehumispisteeseen. Soseuta sauvasekoittimella.
Kuumenna keittopohja, lisää kerma ja mausteet. Tarkista maku. Voit tarjota keiton joko lämpimänä tai täysin jäähdytettynä. Lisää pinnalle ennen tarjoilua hienonnettua yrttiä ja halutessasi hienoksi suikaloitua, kylmäsavustettua poronpaistia. Vaahdota maito lämpimänä (ei kiehuvan kuumana) esimerkiksi sauvasekoittimen avulla ja lisää vaahtoa keittoannosten päälle.

Lämmin kurkkusalaatti

1 kurkku
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 tl curryjauhetta tai 1 tl currytahnaa
1 dl hienonnettua tuoretta tilliä, sitruunamelissaa tai minttua

Leikkaa kurkku pitkittäin kuuteen osaan ja leikkaa reilun sentin paloiksi. Kuumenna öljytilkka paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota kurkkukuutiot. Lisää viinietikka, hunaja ja mausteet. Kuumenna ja tarkista maku. Lämmin kurkkusalaatti sopii erinomaisesti kalan lisäkkeeksi.

Kurkku-liköörikastike

150 g kurkkua (10 cm:n pätkä)
1 vihreä omena
3 dl vettä
0,4 dl vihreää banaanilikööriä
1,5 rkl perunajauhoa
0,5 dl vettä tai omenamehua
1 rkl hienonnettua, tuoretta minttua

Raasta kurkku ja kuorittu omena hienoksi raasteeksi suoraan kattilaan. Lisää vesi ja keitä parin minuutin ajan. Lisää likööri. Sekoita perunajauho veteen tai omenamehuun ja kaada ohuena nauhana kurkku-likööriliemeen. Anna seoksen kerran kiehahtaa.
Lisää mausteeksi tuoretta minttua. Jäähdytä keväisen vihreä kastike ja tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20066_207.jpg
Perennojen jakaminen
Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton