• Etusivu
  • Piha

Kuun vaiheet ja puutarhanhoito: vanhan uskomuksen paluu?

Tiina Painokallio
Päivitetty 15.10.2024
flower-buds-7856836_1920

Krookukset nupullaan (kuva: Pixabay)

Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.

Kuun vaiheiden uskotaan vaikuttavan kasvien nestevirtauksiin, jolloin kasvien vedensaanti ja kasvu saattavat vaihdella kuun eri vaiheissa. Esimerkiksi täysikuu voi tukea kasvien juurten kehittymistä, ja istutusten aikana tämä voi olla erityisen edullista. Samoin kasvavan kuun aikana tapahtuvan kylvön uskotaan edistävän vahvaa kasvua, kun taas vähenevän kuun aikana voidaan keskittyä kitkemiseen ja kasvien karsimiseen.

Monet perinteet ja uskomukset perustuvat ajatukseen, että kuun vetovoima, kuten se vaikuttaa vuorovesiin, vaikuttaa myös maaperän kosteuteen ja kasveihin, auttaen puutarhureita ajoittamaan työt tarkasti optimaaliselle ajalle.

Kuukalenteri ja kuun vaikutukset puutarhanhoitoon

Kuukalenterin juuret ulottuvat syvälle historiaan. Ihmiset ovat vuosituhansien ajan seuranneet taivaankappaleiden liikkeitä ajoittaakseen elintärkeitä toimintojaan, kuten viljelyä, metsästystä ja kalastusta. Täysikuun ja uuden kuun vaikutuksista on kerrottu kansantarinoita lähes jokaisessa kulttuurissa, ja kuun vaiheiden on ajateltu vaikuttavan niin ihmisiin kuin luontoonkin.

Kuukalenteri on järjestelmä, joka perustuu kuun vaiheisiin: uusi kuu, kasvava kuu, täysikuu ja vähenevä kuu. Jokaisella kuun vaiheella uskotaan olevan erilaisia vaikutuksia kasvien kasvuun, satoon ja kasvien vedenottoon.

Uusi kuu

Vaihe merkitsee uuden alun aikaa, jolloin monet puutarhurit välttävät istutuksia, mutta aloittavat istutusten suunnittelun ja valmistelut.

Kasvava kuu

Kasvavan kuun vaihe on suotuisa istutuksille, varsinkin kasveille, joiden sato korjataan maanpinnan yläpuolelta, kuten lehtivihanneksille, pinaateille ja pavuille.

Täysikuu

Täysikuun aikana on hyvä aika kastella kasveja, sillä maaperä on optimaalisesti kosteaa.

Vähenevä kuu

Vähenevän kuun aikaan on paras aika istuttaa juureksia ja kasveja, kuten perunoita, koska niiden sato tulee maan alta. Kasvien kasvun hidastuessa, myös kitkeminen ja karsiminen onnistuvat nopeasti.

Kuukalenterin seuraajien mukaan kuun vaiheilla on yllättävän suuri vaikutus siihen, miten kasvit kasvavat ja kuinka hyvin ne tuottavat satoa.

Kuun vaikutus kasveihin perustuen tieteeseen ja uskomuksiin

Vaikka kuun vaikutuksista kasvien kasvuun ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, monet kuun liikkeisiin perustuvat havainnot ovat jatkuneet sukupolvilta toisille. Kuu vaikuttaa selvästi vuorovesiin ja on keskeinen taivaankappale monissa luonnollisissa ilmiöissä. Onkin spekuloitu, että kuun vetovoima saattaisi vaikuttaa myös kasvien nestevirtauksiin samalla tavoin kuin se vaikuttaa valtameriin.

Vaikka tieteellistä näyttöä ei ole, monet kotipuutarhurit ovat vakuuttuneita siitä, että kuun seuraamisella on merkitystä.

Nuorten kiinnostus puutarhanhoitoon ja kuukalenteriin yhä kasvussa

Yksi mielenkiintoinen ilmiö on, että kuun seuraaminen puutarhanhoidossa on erityisen suosittua nuorten keskuudessa. Kiinnostus johtuu etenkin kasvavasta tietoisesta pyrkimyksestä kestävään kehitykseen ja luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin. Moni nuori haluaa yhdistää vanhoja perinteitä ja uusia ekologisia käytäntöjä, ja kuun vaiheiden seuraaminen on helppo tapa rytmittää työt luonnon kiertokulun mukaisesti.

Vaikka kuukalenteri on vanha menetelmä, se on löytänyt uuden yleisönsä etenkin sosiaalisen median ja digitaalisten sovellusten kautta. Sosiaalisen median ja digitaalisten sovellusten myötä nuoret löytävät yhä enemmän tietoa aiheesta ja jakavat kokemuksiaan. Kuukalenterit, joiden avulla voi ajoittaa puutarhatyöt tarkasti, ovat tulleet helposti saataville erilaisten appien eli puhelinsovellusten muodossa.

Kuukalenterin soveltaminen käytäntöön

Vaikka tieteelliset todisteet kuun vaikutuksista puutarhanhoitoon puuttuvat, kuun seuraaminen tarjoavat järjestystä ja rytmiä puutarhatöihin. Monet puutarhurit, sekä kotipuutarhurit että ammattilaiset, jatkavat vanhan perinteen ylläpitämistä, ja kuun seuraaminen on heille tärkeä osa puutarhanhoidon tulevaisuutta, erityisesti nyt, kun nuoremmat sukupolvet ovat innostuneet kokeilemaan vanhoja menetelmiä.

Yhä useampi nuori puutarhuri onkin innostunut kokeilemaan tätä ikivanhaa menetelmää, ja näin kuun seuraaminen saattaa hyvinkin olla tärkeä osa puutarhanhoidon tulevaisuutta. Yksi kuurytmien puolestapuhujista on hortonomi Sari Weckström, joka on työskennellyt kuun kiertoon perustuvan kuukalenterin avulla jo yli 25 vuoden ajan. Yle haastatteli häntä aiheesta vastikään ja mielenkiintoinen artikkeli hortonomi Sari Weckströmin haastattelustakannattaakin käydä lukaisemassa Yle Luonnon puolelta.

Piha
kasvit
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64174.jpg
Mikä avuksi, kun piha on rikkakasvien tai sammaleen valtaama?
Pihan rikkakasvit eivät ilahduta ketään, mutta hyvä uutinen on, että ne on mahdollista saada aisoihin oikeilla hoitotoimenpiteillä. Ota käyttöön hyödylliset vinkit!
20232_80778.jpg
Parvekkeen kasvualustat
Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan esimerkiksi Biolan Parvekepalstan multaan.
20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
Ruusut nupuillaan puutarhassa
Kalkitus kuntoon – näin parannat maaperän ja saat puutarhan kukoistamaan
Kalkitseminen on peruskeino, kun halutaan parantaa maata ja sen kasvukuntoa. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä.
20085_10984.jpg
Yhdistele kasveja oman maun mukaan
Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Värioppia istutusten sommitteluunVärien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.
20232_69137.jpg
Kasvihuoneen syksy
Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton